BOLESTI

Multipla skleroza

multiplaskleroza
Multipla skleroza je sporo napredujuća bolest središnjeg živčanog sustava koju karakteriziraju raspršene nakupine demijelinizacije (gubitka bijele tvari -mijelina) u mozgu i kralješničnoj moždini, a to rezultira različitim neurološkim simptomima i znakovima, koji se javljaju u remisijama i egzacerbacijama.

PREHRANA

T Vitamin

vitamini2
Vitamin T, vrlo malo se zna o ovom vitaminu, osim da pomaže koagulaciju krvi i formiranju trombocita. Zbog ovih svojstava, značajan je pri suzbijanju nekih oblika anemije i hemofilije. To je jedini vitamin koji regulira metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Anemija

Čaj od koprive
Kopriva (Urtica dioica L. - Urticaceae) je samonikla biljka koja raste na zapuštenim mjestima kao korov. Kopriva se od davnina koristi kao hrana i lijek. Imate li manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i bezvoljno, kopriva je prva pomoć. Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.

Naši je stari recepti često spominju i može se pripremiti na mnogo načina kao i svako povrće, najčešće kao zamjena za špinat. Za upotrebu u kulinarstvu koriste se upravo vršci koprive, gornja četiri lista. U mladim listovima koprive ima dvadeset puta više C vitamina nego u zelenoj salati i dodavanjem nasjeckanih listova obogaćujemo salatu, a da ne štetimo njenom okusu.

Priprema: na jednu čašu vode se stavi jedna vrhom puna čajna žlica koprive (lišća i stabljika). Vrelu vodu prelijte preko koprive, poklopite i ostavite na 5 minuta. Procijedite i popijte malim gutljajima uvijek svježe pripremljeni čaj.

Kopriva i crno vino
U 1l crnog vina stavi se 200 g suhog lišća koprive (žare), ubrane u proljeće. To se ostavi 24 sata da odstoji. Nakon 24 sata vino je već za upotrebu. Od tog vina pije se mala čašica svako jutro na prazan želudac i navečer prije spavanja. Kura traje duže vrijeme.

Čaj od mješavine biljaka
Čaj protiv anemije treba sadržavati: kopriva, kadulja, majčina dušica, ružmarin, maslačak, šipak, menta, verbena, trputac

Priprema: ove biljke pomiješajte u jednakim omjerima u čajnu mješavinu. Od te mješavine čaj pripremite tako da 1 čajnu žličicu čaja prelijete s 2,5 dl vode i kuhate 1 minutu te ostavite čaj da odstoji poklopljen 5 do 10 minuta. Procijedite, zasladite odgovarajućim medom i dodajte limunov sok. Dnevno popijte najmanje dvije šalice (oko pola litre čaja).

Sok
1/2 kg cikle, 1/2 kg mrkve, 1/2 kg jabuke, 1/2 kg limuna, 1/2 kg meda
Priprema: sastojke izribati i izmiješati, dodati 2 dcl prokuhane vode, staviti u staklenku i konzumirati sok ujutro na prazan želudac.

Kupinovo vino
Kupinovo se vino najčešće koristi kod liječenja anemije, koja u pravilu nastaje zbog manjka željeza u krvi. Liječnici preporučuju decilitar kupinova vina dnevno, koje je najbolje konzumirati prije jela.

Recept za vino od kupina
Sastojci: kupine, med

Priprema: kupine dobro samljeti i staviti u staklenke. Na 4 kilograma mljevenih kupina dodati 1,5 kg meda. Posude s kupinama ne puniti do tri četvrtine visine posude. Posude ostaviti na hladnom 8 do 10 dana. Staklenke zatvarati krpom i tanjurićem da uslijed vrenja ne bi iskipjele. Kada prođe 10 dana, odnosno kad se komina digla a sok spustio, pažljivo izvaditi kominu, staviti u zasebnu posudu, a sok procijediti u suhu staklenku. Kad je sav sok procijeđen, onda tremu i kominu ocijediti, ali taj sok od komine ne miješati sa bistrim sokom nego ga staviti u drugu posudu. Procijeđeni sok staviti u dobro oprane i osušene staklenke u kojima su prvi put stajale kupine. Staklenke ne puniti do vrha i spremiti ih na hladno da stoje još 7 dana dok sav talog ne padne na dno. Zatim vino ponovno procijedi, i pritom paziti da se ne zamuti i da se sav talog odvoji od soka. Ocijeđeno vino razliti u boce i grliće boca povezati komadima čistog platna. Za par dana, kad vino više ne šušti, dobro začepiti boce i ostaviti na hladnom i tamnom mjestu do zime.

Komentari

  • 1 l crnog vina, 100 g meda, 50 g svježeg lista mlade koprive, 50 g svježeg lista divlje kupine

    crno vino, list kupine i koprive izmiješati i ostaviti da stoji 24 sata, zatim procijediti i staviti da se kuha, dodati med, kad primijetite da hoće da proključa skinuti s vatre. Ostaviti da se ohladi zatim spremiti u flašu, držati u frižideru i svako jutro popiti po jednu čašicu na prazan želudac! isprobano, pomaže

    Komentar Zdravka, 02/06/2014 8:13am (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.