BOLESTI

Karcinom jetre

karcinomjetre
Jetra su najveći organ u tijelu. Nalaze se iza rebara, u gornjem desnom dijelu trbuha. Imaju dva dijela -desni i lijevi. Jetra obavljaju mnogo funkcija važnih u očuvanju zdravlja čovjeka. Tu se pročišćavaju otrovne tvari iz krvi.

PREHRANA

Rajčica

rajcica
Prirodoznanci su utvrdili da rajčica potječe iz Južne Amerike, određenije – iz Perua. Kao divlja, samonikla biljka rajčica raste diljem čitave Južne Amerike te u Meksiku.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Kašalj

Bijela rotkva
Priprema: izdubiti jednu rotkvu (onu bijelu veliku za salatu) i unutra staviti žličicu - dvije meda. Pokriti čistom gazom i ostaviti preko noći. Ujutru će se rotkva napuniti sokom. Treba uzimati po jednu žličicu tog soka ujutru i naveče. Smiruje tvrdokorni kasalj.

Žalfija, Kadulja - Salvia officinalis
Žalfija ima snažno antiseptičko djelovanje pa se može koristiti u obliku inhalacija za liječenje prehlada i upala sinusa.
Priprema: skuhati jak čaj od 40 gr žalfije i 6 dcl vode. Karamelizirani šećer napraviti od 300 gr sećera, skloniti s vatre i u to procijediti čaj. Taj sirup miješati na laganoj vatri cca sat vremena. Kad dođe do gustine meda, ohladiti i sipati u staklenku i čuvati u hladnjaku.
Odrasli 3x po 1 veliku žlicu, djeca 3x malu žličicu
Smiruje kašalj, a sirup je odličan i za pušače da isčiste pluća.

Althaea officinalis L., bijeli sljez, običan bijeli sljez

Sljez se primjenjuje kao pomoć protiv kašlja kod prehlada i kroničnog bronhitisa praćenih suhim, neproduktivnim kašljem. Zbog visokoga sadržaja sluzi vodena iscrpina korijena bijeloga sljeza djeluje kao sredstvo za oblaganje sluznica usta, grla i nosa.

Čaj od korijena bijeloga sljeza priprema se tako da se 1 žličica čaja prelije s 2 dl hladne vode, ostavi se pola sata u pokrivenoj posudi, povremeno se promiješa, procijedi i po potrebi zasladi medom. Pije se više puta dnevno, svježe pripremljen.

Iscrpina za ukapavanje u nos priprema se tako da se 1 žličica čaja prelije s 1 dl hladne vode, odstoji oko pola sata u pokrivenoj posudi te procijedi. Tako priređena iscrpina ukapava se više puta dnevno, u svaku nosnicu po 1-2 kapi. Čuva se u čistoj i zatvorenoj staklenoj posudi, na sobnoj temperaturi, ne više od 24 sata.

Čajna mješavina: U slučaju kašlja i prehlade naročito je djelotvorna ova mješavina:

Korjen bijelog sljeza (Althaeae radix) 30 g,
Plod komorača, usitnjen (Foeniculi fructus) 20 g,
Plod anisa, usitnjen (Anisi fructus) 20 g.

Za pripremanje čaja dvije žličice mješavine prelijemo s 2 dcl vrele vode. Mlaki čaj pijemo u malim gutljajima, pola sata prije jela..

Komentari

 • umiješati 1 malu žličicu meda s 1 žličicom instant kave, umutiti u kremastu masu i popiti s malom vodom, 3 puta na dan do prestanka kašlja

  Komentar Ana, 04/04/2015 6:47am (5 years ago)

 • protiv dugotrajnog kašlja
  10 dag šećera karamelizirati i zaliti sa 1 dcl vode, dodati 10 listova lovora
  kuhati i postepeno dodavati još šećera sve dok se ne napravi sirup, (treba kuhati 10-15min), lovor list izvaditi van, mogu se napraviti i veće količine pa držati u zatvorenoj staklenci. Davati nekoliko puta dnevno po 1 jušnu žlicu.

  Komentar Petra, 22/11/2014 10:03pm (6 years ago)

 • Ananas i maslinovo ulje .. Uzmi žlicu i malo ananasa i pomiješati ga sa maslinovim uljem .. Trebate žlicu punu ananasa ... učinite to svakih nekoliko sati ... vi ćete početi da se opuštate i izbacujete katran iz pluća ..

  Komentar Gordana, 22/11/2014 10:00pm (6 years ago)

 • 200 g šećera, 200 ml vode, 1 žlica sjemenki lana, 1 žlica kadulje, 1 žlica bijelog sljeza korijena i 1 limun narezan na kockice.
  sve sastojke kuhajte na laganoj vatri cca 20 min, a zatim procijedite pa dodajte na kockice limun i nekoliko žlica meda, promiješajte i ostavite u frižideru da se ohladi i zgusne, uzimajte kao sirup nekoliko žlica na dan

  Komentar Petra, 01/06/2014 11:21pm (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.