PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Zubi karijes

karijes
Karijes zuba je raspadanje i truljenje zubne supstancije, koje dovodi do defekta u zubu. Zubni karijes je oboljenje čovjeka koje ide usporedo s razvojem civilizacije. Kako u današnjici civiliziranih naroda 93% ljudi ima kariozne zube, to se karijes zuba smatra...

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.

Zubne krunice

zubnekrunicey
Ako je Vaš zub jako oštećen i narušena estetika ostalih zuba, rješenje je krunica. Za to je potrebno malo izbrusiti zub, uzeti otisak i u dentalnom laboratoriju izrađuje se krunica koja se kasnije fiksira na zub.

Bulimija

bulimija
Bulimija je poremećaj vezan za pretjeranim uzimanjem hrane nakon čega slijedi povraćanje, izbacivanje sadržaja želuca kroz usta ili uzimanjem laksativa, psihološkog je podrijetla. Javlja se najčešće u mladih djevojaka, prosječna dob u kojoj se znakovi bulimije prvi put pojavljuju je...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Natrij

Natrij -CroMaps zdravstveni vodičNatrij (Na) je esencijalni mineral koji se nalazi najvećim dijelom u vanstaničnoj tekućini (oko 50 % natrija u tijelu). Zajedno s kalijem važan je za očuvanje acido-bazne ravnoteže. Zajedno s kalijem, sudjeluje u očuvanje ravnoteže vode, odnosno pomaže distribuciju fluida kroz staničnu stjenku. Značaj natrija je i u tome što pomaže topljivost ostalih minerala tako da se oni ne talože na stjenkama krvnih sudova. sudjeluje u uklanjanju ugljičnog dioksida iz organizma, važan je za proizvodnju klorovodične kiseline u želucu. Natrij sudjeluje u prijenosu živčanih impulsa, te u mišićnoj kontrakciji. Ljudski organizam sadrži 60 g natrija,od čega 31 g u ekstracelularnoj tekućini, 19 g u kostima, 9 g u stanicama. Ioni natrija su važni za regulaciju acidobazne ravnoteže. Adekvatna količina svakog minerala, elementa u tragovima i elektrolita u prehrani je potrebna u svrhu održanja zdravlja. I nedostaci i prekomjeran unos uzrokuju promjene u tjelesnim funkcijama.

Natrij i djelovanje na zdravlje

U kombinaciji s kalijem pomaže pri upravljanju stezanja mišića i radom živaca. Natrij potpomaže da se kalcij i ostali minerali u krvi održe u topivom stanju, a potreban je i za stvaranje želučane kiseline. Natrij pomaže probavu bjelančevina i ugljikohidrata. Održavanje unosa natrija u razumnim granicama je vrlo bitno za dugoročno očuvanje zuba. Natrij pomaže u spriječavanju toplotnog udara ili sunčanice.

Povećanu koncentraciju natrija u serumu nalazimo kod patoloških stanja: hiperfunkcija nadbubrežne žlijezde (Cushingov sindrom), pretjerani gubitak tekućine pri čemu se prije svega gubi voda pa dolazi do hemokoncentracije, kod stanja povezanih s gubitkom vode kroz kožu, pluća, gastrointestinaln trakt i bubrege, neodgovarajućeg unosa vode zbog poremećenog mehanizma žeđi, dehidracije, te u nekim ozljedama mozga. Smanjenje koncentracije natrija u serumu mogu uzrokovati razne bolesti, kao npr. različiti gastrointestinalni poremećaji, kod povraćanja, proljeva, znojenja, metaboličke acidoze, hipotiroidizma smanjenog unosa natrija hranom, zatim jaka diureza koja se javlja kod dijabetesa, zatim hipofunkcija nadbubrežne žlijezde, različite bubrežne bolesti, stanja praćena jakim znojenjem, infektivne bolesti (pneumonija).

Doziranje

Dnevna fiziološka potreba natrija iznosi svega oko 500 mg, što je oko 5 do 8 puta manje od prosječnog unosa, pa je izvjesno da svakodnevno zapravo izbacujemo višak unesenog natrija. U slučajevima stalnog prekomjernog unosa natrija, dolazi do pojave edema i visokog krvnog tlaka. Visoki unos natrija također predstavlja povećani rizik od osteoporoze jer suvišak natrija povezan je s povećanim gubitkom kalcija putem lučenja bubrega. Dodavanje natrija hrani je lako koliko je lako i posoliti je, ali njegovo uklanjanje može biti jako teško.

Kod nekih osoba unos natrija uzrokuje povećanje krvnog tlaka. Svi koji imaju ovaj problem trebali bi smanjiti unos natrija, odnosno, reducirati količinu soli u prehrani. Moguće posljedice prevelike količine natrija su i povećane vrijednosti kolesterora te nakupljanje tekućine (edemi).

Najbolji prirodni izvori Natrija

U hrani ga ima mnogo, osobito prerađenoj, konzerviranoj i dimljenoj hrani, ima ga i   u morskim plodovima, školjkama, začinima, mrkvi, repi, sirevima, kiselim krastavcima, slanom pecivu, grickalicama, ribama i algama.

Natrij se također nalazi u sodi bikarboni. Jedna žličica kuhinjske soli sadrži oko 2,3 grama natrija, dok jedna žličica sode bikarbone sadrži 1 gram natrija.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.