LJEKOVITO BILJE

Šumska jagoda

sumskejagode0.jpg
Latinski naziv: Fragaria vesca L. Drugi nazivi: divlja jagoda, jagoda pozemljuša, pozemljuh, mamica, fragula, sunice

PREHRANA

Češnjak

bijeliluk
Češnjak (Allium sativum) je od davnina cijenjen i kao lijek i kao začin. Podzemna lukovica češnjaka, biljke iz porodice ljiljana sadrži eterično, hlapljivo ulje s alinom, sastojkom koji se rezanjem ili prešanjem razgrađuje u alicin koji mu i daje specifičan...

Pozitivne i negativne misli

Osnovna zabluda medicine u poslijednih 100 godina je da ona gleda čovjeka uglavnom kao materiju, a ne spoznaje ga i ne vidi u njegovoj cjelovitosti, a ljudsko biće nije motor čiji se dijelovi mogu popraviti i izmijeniti u dijelovima, to je ipak osoba od tijela, duše i duha. Kad sagledamo iz tog kutka čovjeka i prihvatimo ga kao jednu cjelinu, možemo razumjeti i bolest, odnosno liječenje.

Uzroci bolesti leže u čovjekovom pogrešnom ponašanju, razmišljanju i življenju. Svaki čovjek od svog rođenja u sebi posjeduje energiju čitavog svog postojanja. Ako je sve energija, tada je i čovjek energija, a to znači dvoje. Prvo je čovjek je sposoban razvijati se kako i koliko god želi, a drugo, čovjek je besmrtan. Energiju nije moguće uništiti. Misli su uzroci, a stanja su učinci. Tu leži i objašnjenje izvora dobra i zla. Misli su kreativne i automatski će korelirati sa svojim fokusom. To je kozmički zakon, zakon privlačenja, zakon uzroka i posljedice; shvaćanje i primjena tog zakona odredit će i početak i kraj; to je zakon koji je u svim erama i u svim vremenima vodio ljude u vjerovanju u moć molitve. "Neka ti bude kako si vjerovao", jednostavno je drukčiji, kraći i bolji način njegova izražavanja.

Misli, osjećaji, ali i nesvjesni pokreti oblikuju naše ponašanje, izražavanje kretnjama, svaki naš pokret ali i za naše riječi i djela to su energije koje kolaju u nama. U nama postoji stalno naizmjenično djelovanje energija koje uz to i komuniciraju i međudosobno. Ta komunikacija može nas ili izgrađivati, snažiti, držati u dobrom zdravlju ili pak uništavati dok konačno ne obolimo, ovisno o tome da li su energije koje protječu pozitivne ili negativne. Dobit ćemo točno ono(liko) koliko dajemo, no morat ćemo prvo dati, a to će nam se onda vratiti višestruko: davanje je jednostavno mentalni proces, misli su uzrok, a stanja (uvjeti) su učinci (posljedice). Stoga, davanjem misli hrabrosti, inspiracije, zdravlja ili pomoći bilo koje vrste, pokrećemo uzroke koji će nam donijeti svoje učinke.

Pozitivne misli nas motiviraju, ispunjavaju, utječu na nas, a samim time i na druge. Ne ostvare se sve stvari točno onako kako planiramo ili kako želimo, slobodne volje se isprepliću i utječu jedna na drugu, ali općenito pozitivne misli nam se i vraćaju. Ako mislimo pozitivno, ako činimo dobro sebi i drugima mi punimo svemir pozitivnom energijom, a svemir nam vraća ozdravljenjem duše i mirom.

Negativne misli su rušilačke, destruktivne, egoistične (samosažaljenja, lažne sućuti sa bližnjim, zavist, ljubomora, mržnja, ljutnja, bijest i agresija, omalovažavanje, zloba). Misli pune straha za egzistenciju, straha od bolesti, nevolja i smrti, straha zbog mogućeg gubitka imovine, partnera, misli koje se vrte samo oko vlastitih interesa i vlastitog probitka. Ovdje energija ne komunicira, ne pritječe drugome. Osoba koja negativno misli ne daje nego pokušava uzeti energiju da bi zadovoljila svoje osobne, egocentrične potrebe i želje, takva osoba nadoknađuje vlastito siromaštvo u energiji na taj način da je krade od rugih. Naravno, briga, strah i sve negativne misli stvaraju istovrsnu žetvu. Oni koji udomljuju misli takve vrste, moraju neizbježno požeti upravo ono što su posijali. Negativne emocije poput krivnje, beznađa, potisnutog bijesa i straha česte su među oboljelima od ozbiljnih i potencijalno smrtonosnih bolesti te mogu oslabiti sposobnost organizma da se bori protiv infekcije. Vjeruje se da ćete biti zdraviji i dulje živjeti ako učinite sve što možete kako biste zadržali pozitivan stav.

Duhovna zakonitost je, da nam se sve što odašiljemo, prije ili kasnije vraća natrag - bilo to pozitivno ili negativno. Šaljemo li pozitivne nesebične misli, neće djelotvornost utjecati samo na primaoca već će se vratiti i nama koji smo ih odaslali, te također djelovati pozitivno na nas.

Milismo li i živimo negativno, egoistično, tada ćemo ubirati i takve plodove, od bližnjih nećemo biti prihvaćeni, bit ćemo usamljeni jer mi sudimo i vrednujemo, i konačno postajemo bolesni. Koliko bi svijet bio ljepši, koliko bi ljudi bili sretniji, kad bi samo znali da je ključ njihove sreće, zdravlja, ključ njihova uspjeha u njima samima, da svatko drži konce u svojim rukama, da je svatko gospodar svog života i jedino on ima moć mjenjati ga. Mi sami držimo ključ zdravlja u ruci, okrenemo li ga tako da pozitivno mislimo i živimo, tada su nam vrata širom otvorena.

Ako je vaša misao u harmoniji s kreativnim principom prirode i u skladu s Beskonačnim Umom, onda će ona formirati krug i neće vam vraćati ništavilo; no moguće je promišljanje misli koje nisu u skladu s Beskonačnim, stoga nema nikakvog polariteta i krug se neće formirati.   Ako zadržavate misli koje nisu u skladu s Beskonačnim, i stoga se ne može ostvariti polaritet, onda nema kruga. Vi ste izolirani, misli vam naviru, smetaju vam, brinu vas i konačno vam donose bolest i vjerojatno smrt; liječnik ne može dijagnosticirati bolest točno na taj način: dat će neko smiješno ime stvoreno za različite bolesti koje su rezultat krivog mišljenja, no uzrok je u svakom slučaju isti.

Ako ste se ikada zapitali kako da zaustavite negativne misli bićete iznenađeni jednostavnim odgovorom -usredotočite se na pozitivne misli umjesto fokusiranja na zaustavljanje negativnih. Kada pokušavate da zaustavite negativne misli, vi se koncentrirate na ono što nećete -negativne misli -i privlačite baš negativne energije koje ne želite. Nije bitno da li pokušavate da ih zaustavite, odgurnete, zamijenite, vaš fokus će uvijek biti "negativne misli" i rezultat će biti isti. Po zakonu privlačnosti, privućićete još više baš takvih negativnih misli. Zato nemojte poklanjati pažnju takvim mislima. Ako se pojave a sigurno i da hoće, namjerno se okrenite pozitivnim mislima.   Zbog stresa ponekad reagiramo na način zbog kojeg kasnijeg požalimo. U redu je imati negativne osjećaje i važno ih je osvijestiti. Međutim, budite oprezni i nemojte ovu energiju slati poput otrovnih strijela prema sebi, drugima i cijelome svijetu.

Kao i vaše misli i emocije, i vaše riječi posjeduju snagu koja mijenja vaša iskustva i doživljaj svijeta oko vas. Ovo se odnosi na riječi koje kažemo glasno i na one koje govorimo sami sebi u svojoj glavi. Ukoliko sami sebi kažete da niste dobra osoba, onda ćete se u stvarnosti tako i prikazivati. Ispunite si mozak pozitivnim mislima i takav će vam biti i život i zdravlje.   Ako mislite da je svijet dolina prepuna suza, svojim se mislima spuštate naniže, ali ako mislite da je svijet radosna svečanost, svojim se mislima uzdižete. Sasvim sigurno. Trenuci neraspoloženja i potištenosti neizbježni su i čovjek si ne smije predbacivati što ga katkad obuzimaju ta stanja, ali mora steći naviku eliminiranja negativnih misli. U tome mnogo pomažu, slažu se znanstvenici i psihoterapeuti, vježbe joge, tjelovježbe i meditacije.

 

Komentari

  • transpersonalna psihologija
    http://www.youtube.com/watch?v=UVxjuZsNM-Y&feature=related

    Komentar Ines, 21/01/2012 11:50am (9 years ago)

  • Ljubitelji smijeha vaš puls i tlak vas opuštaju. Kada smo pod stresom naše tijelo luči hormon kortizol koji nas čini napetima. Ali zato smijeh utječe na lučenje endorfina koji može pomoći u neutraliziranju kortizola i pobijediti stres. Istraživanje rađeno na Indiana sveučilištu u Americi pokazalo je da smijeh može unaprijediti vaš imuni sistem za 40 %. Kada se smijemo T-stanice ( koje pomažu da se podigne imunitet) reagiraju i kao rezultat se u krvotok se ispuštaju B-stanice ( koje razaraju antitijela bolesti). To sve pomaže našem tijelu da se bori protiv infekcija i bolesti ako što su prehlada; jačanjem našeg imunog sustava. Evo i najave vremenske prognoze može biti zabavna


    http://www.youtube.com/watch?v=lCrhJQDid5U&featur

    Komentar Matija, 02/09/2010 4:39pm (10 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.