BOLESTI

Pneumonija

pneumonia
Upala pluća ili pneumonija je najteža infekcija dišnog sustava koja oponaša gripu i zaslužuje posebnu pozornost. Radi se o akutnoj infekciji plućnog tkiva uključujući alveolarne prostore i prostor između alveola.

PREHRANA

Folna kiselina

vitamini2
Folna kiselina (Folacin) ili vitamin B9 član je vitamina B-kompleksa. Važna je za sintezu DNK i konverziju nekih aminokiselina. Folna kiselina je odgovorna za mnogobrojne funkcije u našem organizmu.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Proljev

Corylus avellana L. - lijeska
Čaj protiv proljeva
Pregršt svježe ubranih listova lijeske usitnite, prelijte litrom proključale vode, poklopite poklopcem i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga čaj od listova lijeske procijedite. Za liječenje proljeva ili kožnih oboljenja preporučuje se piti priređeni čaj - po dva decilitra, pet puta u tijeku dana. Isti čaj (mlak ili hladan) može se koristiti kao oblog kod vanjskih hemoroida.

Bijeli sljez korijen (Althaeae radix)
Ljekovite i djelotvorne tvari: to je u prvom redu kod bijelog sljeza sluz, na­dalje škrob, šećer, pektin, tanin, masno ulje, asparagin, mineralne soli i tvar slična lecitinu. U zadnje vrijeme dokazan je jedan enzim, isparljiva mirisna tvar, jabučna kiselina i bogat sadržaj fosfora. Glavni ljekoviti sastojak je biljna sluz koja djeluje na kožu i sluznicu i sprječava i ublažava sve vrste upala u probavnom traktu, djeluje kod proljeva, upala želučane i crijevne sluznice, na somatske želučane bolesti, i kod čireva na želucu.
Priprema: 2 žličice sljezovog korijena ili lista se namaču 4 sata u 2,5 dcl hladne vode

Borovnica, vaccinium myrtillus
Najviše se primjenjuju posušene bobice, kao odlično sredstvo protiv proljeva, pogotovo kod male djece. Borovnicom možemo brzo i na dulje vrijeme zaustaviti proljev koji je nastao kao posljedica truležnog procesa u crijevima. Inače, mogu se uzimati sirovi posušeni dijelovi, ili, još bolje, koncentrirani čaj.
Priprema: 3 do vrha punih čajnih žličica posušenih plodova borovnice dodamo u četvrtinu litre hladne vode, kuhamo do vrenja, te nastavimo kuhati još 10-15 minuta, zatim ocijedimo čaj i pijemo kad se ohladi.

Kupina - Rubus fructicosus
Čaj od kupina
Iako je kupina cijenjena zbog ljekovitog vina, nardona medicina preporučuje čaj ove grmolike biljke kao nezamjenjivo sredstvo protiv proljeva. Ljekovito djelovanje listova kupine deluju stežuci te su dobro i bezazleno sredstvo protiv proljeva. Čaj od listova kupine je dobar antidiaroik, protiv svih vrsta proljeva, a naročito protiv krvavog proljeva kod djece i dojenčadi. Zaustavlja krvarenje kod žena u klimakteriju, razna krvarenja želuca, crijeva i hemoroida za što se preporuča sjedeća kupelj.
Priprema: 3 žlice suhog mladog usitnjenog lišća prelije se s pola litre kipuće vode, pusti da odstoji 30 min – 2 h i pije u gutljajima. Tada se procijedi i doda se dok od limuna.

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.