LJEKOVITO BILJE

Tratinčica

tratincica0.jpg
Latinski naziv: Bellis perennis L. Drugi nazivi: krasuljak, trajni krasuljak, katarinčica, margetica, ovčica

PREHRANA

Šljiva

sljiva
Šljiva (Prunus domestica), koštunjavo voće ukusnog ploda, podrijetlom iz Male Azije, poznata je još u starom vijeku. Danas se uzgaja preko 2000 vrsta šljiva. Najpoznatije su talijanka, požegača, aženka i mirabel.U prehrani se šljiva koristi svježa i sušena.

Akupresura

Akupresuru ubrajamo u alternativni način liječenja koji se sastoji od pritiskanja točki na tijelu prstima ili rukama, a sve sa svrhom promjene unutarnjeg protoka bioenergija ili životne energije/snage poznate kao chi. Liječenje se sastoji u jačanju, umirivanju ili uklanjanju prepreka za jači protok životne energije. Akupresura nije zamjena za stručnu medicinsku pomoć, njezin vilj je privremeno smanjenje tegoba, bolova i neugode.

Svaka pomoć koja pomaže zdravlju i dobrobiti čovjeka može se smatrati dobrim, pa nastojte tehnikama akupresure pomoći si da preuzmete aktivniju ulogu u očuvanju svog zdravlja.

Kinezi, tegobe i bolove otklanjaju iglicama u određena mjesta na tijelu i tu terapiju nazivamo akupunktura, pobuđivanje aku-točaka iglicama. Japanci to rade takozvanom "šiatsu" metodom, što znači pritisak prstima.

Bioenergija je univerzalna sila koja može sama za sebe da opstane u ljudskom tijelu oko sto godina, ukoliko je njezin protok ispravan. Tradicionalno se smatra da bioenergija ima predvidljiv put kroz tijelo -ona teče putevima koji presjecaju tijelo na uvtđen način kao mreža željeznice. Kao što željeznička pruga ima glavne stanice tako i tijelo ima 12 glavnih organa i tjelesnih funkcija i na tim točkama bioenergija mijenja smjer duž svog puta. Taj put možemo podijeliti na glavne "pruge" koje nazivamo meridijani, nazvane po organu ili funkciji kojoj ta pruga vodi. Pored njih postoje mnoga "raskršća" i male stanice duž bioenergetskog kruga. Te stanice nazivamo aku-točke.Meridijani nose imena pojedinih organa i povezani su s organima. Postoji 12 parnih i 12 neparnih meridijana.

Meridijani yin organa:
· meridijani srca
· meridijan jetre
· meridijan slezene
· meridijan pluća
· meridijan bubrega
· meridijan perikarda ili genitalija

Meridijani yang organa:
· meridijani tankog crijeva
· meridijan debelog crijeva
· meridijan žuči
· meridijan želuca
· meridijan mjehura
· meridijan trostrukog grijanja

Neparni meridijani:
· stražnji -Sudova (Tuo Mo)
· prednji -Začeća (Jenn Mo)

U prirodi je bioenergije da "teče" kroz tijelo harmonično i bez prekida, međutim postoji bezbroj situacija koje mogu presjeći i ometati put bioenergiji. Taj prekid, po tradicionalnoj medicini ima samo jedan uzrok a to je unutarnja okolina organizma izvedena je iz ravnoteže u odnosu na svoju vanjsku okolinu, put bioenergije se prekida. Aku-točke duž puta odmah reagiraju u cilju uspostavljanja tijeka, ako do toga ne dođe i traje duži vremenski period, bioenergija će oštetiti neki organ, a to vodi pogoršanju zdravstvenog stanja i bolesti.

Aku-točke reagiraju na svaku promjenu u tijeku bioenergije, utiču na brzinu i snagu protoka, smanjujući je ili povećavajući, one su odgovorne na koji način bioenergija dođe do određenog organa.

Pritisak prstima ne sastoji s u liječenju bolesnika već u održavanju zdravlja i vitalnosti, podizanju otpornosti organizma i naravno uklanjanju tegoba i bolova.

Akupresurne točke nalaze se na gore navedenim meridijanima. Traže se tako da se na kožu postave rašireni drugi i treći prst te se noktom palca druge ruke okomito traži točka. Osjeća se malo zrno preko kojeg palac preskače. Osjećaj prilikom pritiska aku-točke točke je bol, peckanje, ubod ili senzacije duž cijelog meridijana. Aku-točku možete stimulirati duboko vrhom prsta tako da se istodobno pokreću prst i koža ispod njega (u smjeru suprotnom od kazaklje na satu) u određenom vremenskom trajanju, a što se tiče snage pritiska na većini mjesta potrebno je primijeniti jednakomjeran pritisak prema dolje. Kad nastupi olakšanje treba prekinuti pritiskanje.

Iako ne može zamijeniti medicinski tretman, akupresura može biti njegova izvrsna dopuna. To je jedan od najjednostavnijih načina da pomognete svome tijelu kako bi pružio otpor i postigao ravnotežu i duhovnu harmoniju usprkos teretu koji nameće suvremeni način života.

 

na vrh