PREHRANA

Maslinovo ulje

maslinovoulje
Maslina (Olea europaea L., Oleum Olivarum, Folia Olivae) je porijeklom je iz Palestine ili Male Azije. Ne podnosi veliku udaljenost od mora. Maslina je vrlo značajna za životni standard dalmatinskih poljoprivrednika.

Sumpor

minerali
Sumpor (S) je jedan od četiri aminokiseline koji obavlja niz važnih funkcija u sintezi proteina i enzima i njihovoj funkciji. Sumpor je nemetal, široko je rasprostranjen u prirodi, prisutan je u svim stanicama biljaka i životinja.

Marelica

marelica
Marelica je ukusan plod narančaste boje, s košticom. Plod marelice sadrži 86% vode, 0,6% bjelančevina, 0,4% masnih ulja, 14% ugljikohidrata, celulozu, pektine. Od vitamina sadrži jako puno karotina 1500 mg, od čega i potječe njezina boja, zatim vitamine grupe B,...
Pretraživanje bolesti po abecedi

Alergija na kravlje mlijeko

Alergija na kravlje mlijeko -CroMapsAlergijske su bolesti u užem smislu reakcije na vanjske antigene (alergene), a posreduju ih protutijela IgE i medijatori oslobođeni iz mastocita i bazofila. Alergija na kravlje mlijeko javlja se u oko 2,5% dojenčadi i kod djece do druge godine života pa je to najčešća alergijska reakcija kod djece te dobi. U kravljem mlijeku nalazi se dvadesetak tvari koje mogu uzrokovati alergijsku reakciju. Najvažnije su laktoglobulini, laktalbumin, kazein i kravlji albumin. Pasteriziranjem mlijeka ne smanjuje se njegova alergogenost.

Simptomi
Čak 80 posto od 500 ispitanih britanskih liječnika ne uspije odmah prepoznati alergiju djeteta na kravlje mlijeko, tvrde članovi britanske liječničke udruge Act Against Allergy. Stručnjaci tvrde da je problem u simptomima koji su prilično neodređeni i mogu se pripisati mnogim bolestima, uključujući svrbež i dijareju.   Klinička slika je varijabilna. Prvi simptomi obično počinju prije trećeg mjeseca života, a zavise i od tipa reakcije. Tako su kod prvog tipa mogući simptomi urtikarije, povraćanja, proljeva, svrbeža ili kolika. Javljaju se nakon nekoliko minuta od konzumiranja mlijeka. U drugom tipu, nema neposredne trenutne reakcije na mlijeko, no simptomi nastaju postepeno.

Dijagnoza
Izlažući se ubikvitarnim alergenima, alergične osobe stvaraju posebnu vrstu protutijela-imunoglobuline E (IgE). Stoga je od neobičnog značaja njihova
detekcija i precizno mjerenje. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, laboratorijskih analiza (dokazivanje specifičnih IgE protutijela), a u drugom tipu biopsijom mukoze tankog crijeva.

Liječenje
Bolesnicima koji su alergični na određenu vrstu namirnica preporučuje se eliminacijska dijeta, tj. izbjegavanje kravljeg mlijeka iz prehrane. Novorođenčadi alergičnoj na kravlje mlijeko stručnjaci preporučuju posebno hipoalergeno mlijeko ili sojino mlijeko, no nije rijedak slučaj da su djeca alergična na kravlje mlijeko, alergična i na sojino mlijeko te na kozje ili ovčje mlijeko. Preosjetljivost na kravlje mlijeko često nije i trajna pojava, cca 85% djece kod kojih je bila dokazana alergija na kravlje mlijeko prestaje biti alergično do treće godine života.

na vrh

Komentari

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.