BILJKA SE PREPORUČA ZA

Salmoneloze

salmonela
Salmoneloze su bolesti uzrokovane bakterijama roda Salmonella, koje pripadaju porodici Enterobacteriaceae. Ubrajamo ih u zoonoze odnosno bolesti koje se sa životinja prenose na ljude i jedna su od najčešćih zoonoza na svijetu. Salmoneloza je bakterijska infekcija tankog   i debelog crijeva.

Divertikuloza kolona

divertikuloza
Divertikularna bolest je stanje u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stjenku crijeva. Vrlo su brojne, višestruke i veličine zrna graška. Te vrećice se nazivaju divertikuli.

Trihineloza

trihineloza1
Trihineloza – bolest sirovog mesa je parazitarna bolest uzrokovana nematodom Trichinella spiralis. Trichinella spiralis ima 2 razvojne faze – crijevna i tkivna (migracija ličinki iz crijeva u mišiće).  U crijevnoj fazi se javlja proljev, a u tkivnoj vrućica, jaka mišićna...

Karcinom jednjaka

karcinomjednjaka
Jednjak ima oblik šuplje cijevi koja prenosi hranu i tekućinu od usne šupljine do želuca. Zloćudni je tumor jednjaka bolest koja nastaje u stijenci jednjaka i raste, stežući jednjak ili ispunjavajući šupljinu, tako da prolaz hrane postaje otežan ili nemoguć.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Aloe VeraLatinski naziv: (L.) Burm.f. Liliaceae
Drugi nazivi: Aloe, Aloe Vera Barbadensis Miller

Aloe Vera - CroMaps zdravstveni vodičAloe Vera, u svijetu znana kao Aloe Vera Barbadensis Miller, je biljka od davnina poznata kao eliksir dugovječnosti. Zbog svoje hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava nazivaju je kraljicom ljekovitih biljaka. Aloe vera je trajna sukulenta iz obitelji ljiljana (Liliaceae).

Zeljasta je biljka, oko 70 cm visoke i 4-7 cm debele okrugle stabiljke. Listovi su mesnati, blijedozeleni, kopljastog oblika, na rubu pilasti s bodljama. Crveni cjevasti cvijet ima 6 latica i čini duge, viseće cvjetne grozdove. Prirodno raste samo u područjima sa toplom i vlažnom klimom (Karibi, Meksiko). U svijetu je poznato preko 200 vrsta od kojih samo 4 imaju ljekovita svojstva (Barbadensis, Arborescens, Chinensis i Ferox). Aloe vera je imunostimulans, antioksidans, antiflogistik, djeluje baktericidno, antivirusno, fungicidno, laksativno, stimulativno. Aloa se pije kao napitak i primjenjuje kao krema za lokalnu primjenu.

Ljekovito djelovanje
Raspon ljekovitih svojstava aloe vere doista je impresivan. Biljka aloja vera sadrži jednu supstancu koja zaceljuje rane, zvanu aloja vera gel, mješavina antibiotika, astringenta i koagulacionih agensa. Kada se uzima interno, djeluje kao blago sredstvo za čišćenje. Ako se gel aloe vere pije kao napitak, djeluje pozitivno na imunološki sustav, smanjuje upale, uništava viruse, bakterije, gljivice, detoksificira organizam, potiče metabolizam, regulira probavu, poboljšava rad jetre, regulira i snižava razinu šećera u krvi, snižava kolesterol, ublažava simptome astme i alergije, ublažava akutne i kronične upale mokraćnih putova i prostate, pomaže kod upala dišnih organa.

Aloa se oduvijek koristila kod liječenja opeklina I. stupnja i manjih opeklina II. stupnja.  Bol u mišićima i bol u zglobovima koji se javljaju zbog artritisa mogu se ublažiti primjenom aloe vera gela ili spreja.

Eksterna upotreba aloje vera gel je višestruka: djeluje kao neposredno i djelotvorno sredstvo za isceljivanje rana, pomaže liječenje opekotina, ujeda insekata i trovanja bršljanom. Rascjepiti jedan list i njegovu srž staviti neposredno na povređeno mjesto ili umočiti krpu u aloju vera gel i previti. Melemi, kreme i losioni od aloje vera gel mogu spriječiti stvaranje mjehura i ljuštenja kože uslijed opekotina od sunca. Može pomoći u omekšavanju žuljeva i zadebljanja na stopalima. Kada se nanosi po licu i vratu, može omekšati kožu i spriječi stvaranje bora, ublažava bolove i svrab od hemeroida.

Uzimanje po jednu žlicu u pravilnim intervalima (po mogućnosti na prazan želudac) ukupno, pola litre dnevno, može da pomogne pri liječenju čira u želucu. Ne preporučuje se trudnicama, bez savjeta njihovog liječnika.

Aloe sok dobiva se preradom cijelih listova aloje iz kojih se naknadno filtriranjem odstranjuju neželjeni gorki sastojci. Takav sok sadrži dvostruko više aktvnih sastojaka od filleta aloe vere i popularan je kao dodatak raznim napicima. Gel se dobiva dodavanjem prirodnog zgušnjivača karagena soku aloe vere. Učinkovitost soka i gela je gotovo identična, jer sok sadrži 99.7%, kao i gel aloe vere. Gel se zbog svoje gustoće lako primjenjuje na koži, ali je omiljen i kao napitak.

Izvor
· ^ Vaibhav Varma. "India experiments with farming medicinal plants". channelnewsasia.com. Retrieved 2008-06-25.
· ^ "Harnessing the potential of our aloe". Jamaica Gleaner, jamaica-gleaner.com. Retrieved 2008-07-19.

 

na vrh

Komentari

 • sirup se preporučuje oboljelima od tuberkuloze, mioma, čira na želucu, te kod učestalih galvobolja, bolesti crijeva, astme, visokog tlaka…
  300 gr aloe (starost biljke od 2 do 4 godine)
  400 gr proljetnog meda sa sačem
  250 gr cikorije
  7 dcl domaćeg crnog vina
  1/2 l 70% alkohola
  1 jušna žlica propolisa

  aloe oprati, posušiti je krpom, samljeti sa medom sa sačem, cikoriju dobije se u Francku, na mlinčiću za kavu samljeti i malo pomalo dodavati domaće crno vino i svemu dodati 70% alkohol i umiješati jednu jušnu žlcu propolisa. tu mješavinu držite u u vatrostalnoj zdjeli u fržideru, 5 dana, u toku dana par puta promješati.
  nakon 5 dana piti 3x dnevno točno 1h prije jela po jedna mala žlica a zatim preći na veliku žlicu nakon 5 dana, tretman traje 2 mjeseca pa pauza

  godišnje- 2 mjeseca piti, 2 mjeseca pauza

  Komentar Ana, 02/06/2014 8:40am (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.