BILJKA SE PREPORUČA ZA

Karcinom jajnika

karcinomgrlic
Karcinom jajnika (ovarija) s incidencijom od 11 - 15/100.000 žena predstavlja treći po učestalosti ginekološki malignom (nakon karcinoma vrata maternice, kao i karcinoma endometrija), dok se po smrtnom ishodu nalazi na prvom mjestu.

Furunkul

furunkul
Infekcijom dlačnog folikula nastaju folikularne piodermije. Najčeše su uzrokovane koagulaza pozitivnim stafilokokom, ali mogu biti uzrokovane i gram negativnim bakterijama. Širenjem infekcije na perifolikularno tkivo nastju furunkul i karbunkul.Furunkul nastaje kada se infekcija stafilokokom proširi na perifolikularno tkivo te nastaje...

Herpes simplex

hipertireoza
Akutna zarazna bolest čovjeka uzrokovana virusom herpesa simplexa. Herpes simpleks je uobičajena virusna infekcija koja ima svoju primarnu a potom i sekundarnu fazu kada se povremeno vraća.

Krpeljni meningoencefalitis

krpeljnmeni1
Krpeljni meningoencefalitis je virusna bolest uzrokovana virusom krpeljnog encefalitisa, kojeg prenose krpelji roda Ixodes persulcatus i Ixodes ricinus, a najčešće se klinički prezentira kao meninigoencefalitis. Bolest je rasprostranjena u državama srednje Europe i istočne Europe i predijelima Azije, dok se...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Aloe VeraLatinski naziv: (L.) Burm.f. Liliaceae
Drugi nazivi: Aloe, Aloe Vera Barbadensis Miller

Aloe Vera - CroMaps zdravstveni vodičAloe Vera, u svijetu znana kao Aloe Vera Barbadensis Miller, je biljka od davnina poznata kao eliksir dugovječnosti. Zbog svoje hranjive vrijednosti i izuzetnih ljekovitih svojstava nazivaju je kraljicom ljekovitih biljaka. Aloe vera je trajna sukulenta iz obitelji ljiljana (Liliaceae).

Zeljasta je biljka, oko 70 cm visoke i 4-7 cm debele okrugle stabiljke. Listovi su mesnati, blijedozeleni, kopljastog oblika, na rubu pilasti s bodljama. Crveni cjevasti cvijet ima 6 latica i čini duge, viseće cvjetne grozdove. Prirodno raste samo u područjima sa toplom i vlažnom klimom (Karibi, Meksiko). U svijetu je poznato preko 200 vrsta od kojih samo 4 imaju ljekovita svojstva (Barbadensis, Arborescens, Chinensis i Ferox). Aloe vera je imunostimulans, antioksidans, antiflogistik, djeluje baktericidno, antivirusno, fungicidno, laksativno, stimulativno. Aloa se pije kao napitak i primjenjuje kao krema za lokalnu primjenu.

Ljekovito djelovanje
Raspon ljekovitih svojstava aloe vere doista je impresivan. Biljka aloja vera sadrži jednu supstancu koja zaceljuje rane, zvanu aloja vera gel, mješavina antibiotika, astringenta i koagulacionih agensa. Kada se uzima interno, djeluje kao blago sredstvo za čišćenje. Ako se gel aloe vere pije kao napitak, djeluje pozitivno na imunološki sustav, smanjuje upale, uništava viruse, bakterije, gljivice, detoksificira organizam, potiče metabolizam, regulira probavu, poboljšava rad jetre, regulira i snižava razinu šećera u krvi, snižava kolesterol, ublažava simptome astme i alergije, ublažava akutne i kronične upale mokraćnih putova i prostate, pomaže kod upala dišnih organa.

Aloa se oduvijek koristila kod liječenja opeklina I. stupnja i manjih opeklina II. stupnja.  Bol u mišićima i bol u zglobovima koji se javljaju zbog artritisa mogu se ublažiti primjenom aloe vera gela ili spreja.

Eksterna upotreba aloje vera gel je višestruka: djeluje kao neposredno i djelotvorno sredstvo za isceljivanje rana, pomaže liječenje opekotina, ujeda insekata i trovanja bršljanom. Rascjepiti jedan list i njegovu srž staviti neposredno na povređeno mjesto ili umočiti krpu u aloju vera gel i previti. Melemi, kreme i losioni od aloje vera gel mogu spriječiti stvaranje mjehura i ljuštenja kože uslijed opekotina od sunca. Može pomoći u omekšavanju žuljeva i zadebljanja na stopalima. Kada se nanosi po licu i vratu, može omekšati kožu i spriječi stvaranje bora, ublažava bolove i svrab od hemeroida.

Uzimanje po jednu žlicu u pravilnim intervalima (po mogućnosti na prazan želudac) ukupno, pola litre dnevno, može da pomogne pri liječenju čira u želucu. Ne preporučuje se trudnicama, bez savjeta njihovog liječnika.

Aloe sok dobiva se preradom cijelih listova aloje iz kojih se naknadno filtriranjem odstranjuju neželjeni gorki sastojci. Takav sok sadrži dvostruko više aktvnih sastojaka od filleta aloe vere i popularan je kao dodatak raznim napicima. Gel se dobiva dodavanjem prirodnog zgušnjivača karagena soku aloe vere. Učinkovitost soka i gela je gotovo identična, jer sok sadrži 99.7%, kao i gel aloe vere. Gel se zbog svoje gustoće lako primjenjuje na koži, ali je omiljen i kao napitak.

Izvor
· ^ Vaibhav Varma. "India experiments with farming medicinal plants". channelnewsasia.com. Retrieved 2008-06-25.
· ^ "Harnessing the potential of our aloe". Jamaica Gleaner, jamaica-gleaner.com. Retrieved 2008-07-19.

 

na vrh

Komentari

 • sirup se preporučuje oboljelima od tuberkuloze, mioma, čira na želucu, te kod učestalih galvobolja, bolesti crijeva, astme, visokog tlaka…
  300 gr aloe (starost biljke od 2 do 4 godine)
  400 gr proljetnog meda sa sačem
  250 gr cikorije
  7 dcl domaćeg crnog vina
  1/2 l 70% alkohola
  1 jušna žlica propolisa

  aloe oprati, posušiti je krpom, samljeti sa medom sa sačem, cikoriju dobije se u Francku, na mlinčiću za kavu samljeti i malo pomalo dodavati domaće crno vino i svemu dodati 70% alkohol i umiješati jednu jušnu žlcu propolisa. tu mješavinu držite u u vatrostalnoj zdjeli u fržideru, 5 dana, u toku dana par puta promješati.
  nakon 5 dana piti 3x dnevno točno 1h prije jela po jedna mala žlica a zatim preći na veliku žlicu nakon 5 dana, tretman traje 2 mjeseca pa pauza

  godišnje- 2 mjeseca piti, 2 mjeseca pauza

  Komentar Ana, 02/06/2014 8:40am (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.