BILJKA SE PREPORUČA ZA

Reaktivni artritis

reaktivniartritis.jpg
Reaktivni artritis označava akutnu, negnojnu, sterilnu upalu (bez nazočnosti mikroorganizama) jednog ili više zglobova, koja se javlja nakon nekog (uglavnom udaljenog) upalnog procesa u organizmu. Najčešće se reaktivni artritis javlja nakon upale mokraćnog (primjerice, upale mokraćne cijevi tj.

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...

Bubrežni kamenci

bubreznikamenci
Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći.

Lumbago

lumbago
Lumbago (Bol u leđima, križobolja, lumboishialgija) -prema epidemiološkim podacima zapadnih zemalja, 50 do 80 posto stanovništva ima ili je imalo najmanje jednom u životu križobolju (lumbalni sindrom).
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Alpska ružaLatinski naziv: Rhododendron ferrugineum L.
Drugi nazivi: Pjenišnik, slec, crvena alpska ruža, gorska ruža, rododendron

Alpska ruža -CroMaps zdravstveni vodičAlpska ruža ili pjenišnik planinska je biljka što raste isključivo na visokim planinskim područjima. Rasprostranjena je na planinskom području, uglavnom na visinama od 1500 do 2500 metara.To je trajna biljka koja raste u gustim grmovima, sa zimzelenim kožnim listovima, jajastog oblika, prema rubu savinutih, s gornje strane su tamnozeleni, a s donje strane u početku žuto -zeleni. Crveni i zvonasti cvjetovi skupljeni su u mnoge grozdaste cvatove. Cvate od lipnja do kraja kolovoza.

Ljekoviti dio biljke
Sabiru se listovi koje treba sabirati neposredno prije cvatnje. Listovi veoma navlače vlagu pa ih se ne suši, nego neposredno nakon sabiranja upotrebljava većinom za pripremu homepatskih preparata.

Ljekovito djelovanje
Alpska ruža ili pjenišnik ljekovita je biljka kojom se pospješuje izlučivanje znoja i mokraće. Koristi se, zatim, u liječenju reumatizma zglobova, bolova u mišićima, uloga(gihta) i neuralgičnih bolova.

Za sva oboljenja prostate, (isključivši maligna oboljenja), koristi se slijedeći lijek.

Sastav čaja:
70 g alpske ruže
40 g cvjetova i listova kunice
40 g nastrugane hrastove kore (što mlađe)
30 g mladih hrastovih listova
20 g listova pelina planinskoga
20 g šparoge

Trave usitniti i smiješati. U 1 1/2 litru hladne vode preko noći namočiti 10 g mješavine trava. Ujutro kuhati na tihoj vatri, da ključa poklopljeno 2 minute. Nakon što se čaj ohladi, procijediti ga u tamnu bocu i piti umjesto vode prije i poslije jela. Dnevno popiti svu pripremljenu količinu čaja. Ako se ne popije u jedan dan, preostalu količinu popiti slijedeći dan.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.