PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Frangula

Frangula
Latinski naziv: Rhamnus frangula L Ljekarničko ime: Frangulae cortex Drugi nazivi: krkovina, krušica, pasja ljeska, smrdljika, pasjakovina

Angelika

Angelica silvestris
Latinski naziv: Archangelica officinalis L., syn. Angelica archangelica Ljekarničko ime: Radix Angelicae, Follia Angelicae et Semen Angelicae Drugi nazivi: anđelika, krajovac, korijen sv. Duha, zubača.

Kadulja

kadulja
Latinski naziv: Salvia officinalis Ljekarničko ime: Folia salviae Drugi nazivi: kuš, ljekovita slavulja, divlji kuš, kadilja, kaloper, krastavica, krstašica, žalfija, žajbelj

Lavanda

lavanda
Latinski naziv: lavandula officinalis Ljekarničko ime: lavandula officinalis Drugi nazivi: despik, lavanda, lavandl, levanda, mirisni despik.

PREHRANA

P Vitamin

vitamini2
Vitamin P (C-kompleks, Citrusni, Bioflavonoidi, Ruten, Hesperidin)   je primjenjen na skupinu aktivnih supstanci-flavonoida. Ti su spojevi široko rasprostranjeni u biljkama. Neophodan je za pravilno djelovanje i apsorbiranje vitamina C.

Špinat

spinat
Špinat (Spinacia oleracea), je zeleno lisnato povrće koje spada u porodicu Chenopodiaceae. Špinat se uzgaja zimi i ljeti, pa razlikujemo zimski i ljetni špinat. Zimski ili obični špinat ima oblik rozete, a prema sorti lišće mu je veće ili manje,...

Željezo

minerali
Željezo (Fe) je jedan od najrasprostranjenijih metala u prirodi i sastavni dio ljudskog organizma i   i sigurno jedan od najvažnijih minerala u organizmu. Jedan dio željeza koji se ne koristi uskladišten je u organizmu tako što se nalazi vezan...
Pretraživanje bolesti po abecedi

Amebijaza

Amebijaza -CroMapsAmebijaza (Amebiasis) predstavlja protozoalnu infekciju koja protiče akutno ili kronično pod slikom kolitisa (zapaljenje sluznice debelog crijeva) ili vancrijevnih manifestacija. Amebijaza je parazitarna bolest uzrokovana Entamebom histolyticom. Entamoeba histolytic tijekom životnog ciklusa postoji u dva oblika: aktivni parazit (trofozoit, aktivan oblik, giba se pseudopodijima, može prodirati u tkivo) i neaktivni parazit (cista - preživljava u nepovoljnim uvjetima) ). Trofozoiti žive u crijevnim sadržajima i hrane se bakterijama ili na zidu crijeva. Kada započne infekcija, trofozoiti mogu uzrokovati proljev koji ih izbacuje iz tijela. Izvan tijela krhki trofozoiti propadaju. Kada osoba nema proljev, trofozoiti obično prije nego što napuste crijevo postaju ciste. Ciste su vrlo čvrste i mogu se širiti bilo neposredno sa osobe na osobu ili posredno preko hrane ili vode. Prenosi se fekalno-oralnim putem u obliku ciste.

Patologija: ulazi u organizam ingestijom, dolazi u debelo crijevo, tamo prelazi u vegetativni oblik, prodire u sluznicu i stvara ulceracije na crijevu. Može ući u krvotok i putem portalne vene doći do jetre gdje uzrokuje nekroze parenhima jetre i amebni jetreni apsces. Rijetko se širi u pluća, perikard ili kožu. Danas se infekcija amebom manifestira uglavnom samo blagom upalom crijeva uz većinom normalnu sluznicu.

Klinička slika: inkubacija traje tjednima. Većinom prolazi asimptomatski ili kao blaga kronična crijevna amebijaza. Simptomi mogu biti: isprekidani (intermitentni) proljev i zatvor stolice, flatulencija (napuhanost) i grčevita bol u stomaku. Prisutni su bol u trbuhu u području hipogastrija ili periumbilikalno, blagi proljevi, slabiji apetit, palpatorna osjetljivost duž kolona. Ako je zahvaćena jetra (hepatalna amebijaza) javlja se bol u području jetre, povišena temperatura, hepatomegalija, neutrofilna leukocitoza, povišena alkalna fosfataza, ubrzana sedimentacija eritrocita. Čest je gubitak težine (jako mršavljenje) i anemija.

Dijagnoza: Amebijaza se dijagnosticira laboratorijskim ispitivanjem uzoraka stolice koji se uzmu od inficirane osobe, za postavljanje dijagnoze može biti potrebno tri do šest uzoraka stolice. Proktoskopom se može promatrati unutrašnjost rektuma i dobiti uzorak tkiva bilo kojeg vrijeđa. Ljudi sa apscesom jetre gotovo uvijek imaju u krvi visok nivo antitijela na parazite. Međutim, kako ta antitijela mogu ostati u krvnoj struji mjesecima ili godinama, visok nivo antitijela ne ukazuje u svakom slučaju na postojeći apsces. Klinička slika, anamneza, dokaz uzročnika u stolici (ciste i vegetativni oblici), kultivacija na Loffler-Simićevom hranilištu.

Liječenje: Parazite u crijevu ubija nekoliko amebicidnih lijekova koji se uzimaju u obliku tablete, kao što su paromomicin i diloksanid. Metronidazol ili dehidroemetin se uzimaju za teži oblik bolesti i za bolest izvan crijeva. Uzorci stolica ponovno se ispituju 1, 3 i 6 mjeseci nakon liječenja da bi se potvrdilo izlječenje.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.