PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Frangula

Frangula
Latinski naziv: Rhamnus frangula L Ljekarničko ime: Frangulae cortex Drugi nazivi: krkovina, krušica, pasja ljeska, smrdljika, pasjakovina

Rosopas

rosopas.jpg
Latinski naziv: Chelidonium majus L. Drugi nazivi: trava od žutice, rusa, Marijina biljka

Krkavina

krkavina 2
Latinski naziv: Rhdmnus frdngula L.Drugi nazivi: krkovina, kruška, krušina, krhlika, pasdrenovina, pasjakovina, pasje grožđe, pasja lijeska, smrdljika, trušljika

Kim

kim
Latinski naziv: Carum carvi, cuminum Drugi nazivi: Kim, divlji kumin, kumin, kom, komin, kimin, kumin pitomi, pitomi kim, poljski kim.

PREHRANA

Češnjak

bijeliluk
Češnjak (Allium sativum) je od davnina cijenjen i kao lijek i kao začin. Podzemna lukovica češnjaka, biljke iz porodice ljiljana sadrži eterično, hlapljivo ulje s alinom, sastojkom koji se rezanjem ili prešanjem razgrađuje u alicin koji mu i daje specifičan...

Krom

minerali
Trovalentni krom (Cr3+) je esencijalni element u tragovima koji pomaže tijelu normalizirati razinu šećera u krvi. On poboljšava toleranciju glukoze i podiže razinu poželjnog HDL kolesterola.

E Vitamin

vitamini2
Vitamin E pripada grupi vitamina topljivih u mastima. Vitamin E je u stvari čitava grupa spojeva koju nazivamo tokoferolima koji u organizmu djeluju kao jako dobri antioksidansi. U prirodi postoji 7 različitih tokoferola (alfa, beta, delta, epsilon, eta, gama i zeta).
Pretraživanje bolesti po abecedi

Analne fistule

Analne fistule -CroMaps zdravstveni vodičAnalna je fistula nenormalna veza između analnog kanala (završnog dijela debelog crijeva) i kože u okolici anusa (čmara). Brojni su uzroci anorektalnog apscesa i fistule. Najčešći uzrok je nespecifična infekcija analnih žlijezda koje su sastavni dio stijenke debelog crijeva.

Njihova se klasifikacija temelji na odnosu kanala fistule prema analnoj muskulaturi. Od specifičnih uzroka najčešći su Chronova bolest, ulcerozni kolitis, tuberkuloza, aktinomikoza i limfogranuloma venerum. Anorektalni apscesi učestaliji su kod muškaraca.

Fistule nastaju i zbog probijanja nekog tumora prema van ili prema crijevu. Fistula ani typica nastaje ako upalni ili tumorozni proces koji nastaje u blizini donjega dijela rektuma prodre ili u rektum ili prema van u okolinu rektuma ili na obje strane. Prema tome se govori o nutarnjim ili vanjskim fistulama, ili opet o kompletnim i inkompletnim fistulama.

Simptomi
Simptomi se očituju bolovima u analnom području koji se pojačavaju pri sjedenju ili stolici. Blizu anusa javlja se oteklina koja je bolna na dodir, a pri većim apscesima javlja se i povišena tjelesna temperatura. Za razliku od apscesa, pri anorektalnim fistulama bolesnik obično nema boli, nego se žali na iscjedak iz vanjskog otvora fistule odnosno na svrbež i crvenilo oko vanjskog otvora.

Dijagnoza
Pregledom bolesnika vidi se crvena oteklina bolna na dodir, smještena blizu anusa. Od pretraga najčešće se obavlja irigografija, rendgenska snimka pluća (sumnja na tuberkulozu) i fistulografija (prikaz fistule pomoću kontrastnog sredstva).

Liječenje
Liječenje kod tumorozne etiologije je najčešće konzervativno uz zračenje, jer je proces obično toliko napredovao da kirurška terapija ne dolazi u obzir. Kod lakših infekcija terapija je kirurška. Odnos sfinktera prema fistuli stvara problem u kirurškoj terapiji. Često je naime potrebno ako se želi odstraniti ili otvoriti fistula da se ponešto ošteti sfinkter,a to može izazvati teškoće kod normalne defekacije. Kod tuberkulozne etiologije također se primjenjuje konzervativna terapija s higijensko-dijetetskim mjerama te tuberkulostaticima lokalno i parenteralno.

 

na vrh

Komentari

  • zdrava crijeva i obnovu crijevn stjenke - 1 mala žličica sjemenki lana i piskavice, 1 dcl kozjeg mlijeka ili tekućeg jogurta

    sjemenke lana (Linum usitatissimum) i piskavice (Trigonella foenum graecum ) možete kupiti u biljnim ljekarnama, sameljite ih mlincem za kavu i zajedno pomiješajte u posudi koju možete zatvoriti i na taj način čuvati u frižideru
    jednom dnevno malu žličicu pripravka umutiti u 1 dcl mlijeka kozjeg ili u jogurt te popiti
    koristi se uzastopce i po nekoliko mjeseci, ovisi o oboljenju, isprobano i djeluje dobro na crijeva

    Komentar Majda, 02/06/2014 9:23am (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.