PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Šumska jagoda

sumskejagode0.jpg
Latinski naziv: Fragaria vesca L. Drugi nazivi: divlja jagoda, jagoda pozemljuša, pozemljuh, mamica, fragula, sunice

Ružmarin

ruzmarin2
Latinski naziv: Rosmarinus officinalis L. Drugi nazivi: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad

Zob

zob.jpg
Latinski naziv: Avena sativa L. Drugi nazivi: ovas, oves, pir, pitoma, silj

Betonika

betonika
Latinski naziv: Betonica officinalis L. Drugi nazivi: Klas, betunika, čistac, crvena metvica, gusar, petonika, ranilist, ranjak

PREHRANA

Fosfor

minerali
Uloga fosfora (P) u ljudskom organizmu uključena je u sve naše vitalne funkcije. Fosfor je po zastupljenosti drugi mineral u našem organizmu, nalazimo ga u svim stanicama.

B2 vitamin

vitamini2
Vitamin B2 ili riboflavin je vitamin B-kompleksa koji se primjenjuje u obliku soli topljivih u vodi. Često ga nazivaju i faktorom rasta odnosno disanja stanica. Uključen je u metaboličke procese cijeloga tijela te je neophodan u iskorištavanju energije iz hrane.

F Vitamin

vitamini2
Vitamin F se sastoji od masnih kiselina i dolazi u dva oblika: omega-3 i omega-6 (nezasićene masne kiseline -Linolna, Linolinska i Arašidonska). Sadrži supstance koje su bitne i neophodne za život, od koje se sintetiziraju druge zasićene masne kiseline.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Analne fistule

Analne fistule -CroMaps zdravstveni vodičAnalna je fistula nenormalna veza između analnog kanala (završnog dijela debelog crijeva) i kože u okolici anusa (čmara). Brojni su uzroci anorektalnog apscesa i fistule. Najčešći uzrok je nespecifična infekcija analnih žlijezda koje su sastavni dio stijenke debelog crijeva.

Njihova se klasifikacija temelji na odnosu kanala fistule prema analnoj muskulaturi. Od specifičnih uzroka najčešći su Chronova bolest, ulcerozni kolitis, tuberkuloza, aktinomikoza i limfogranuloma venerum. Anorektalni apscesi učestaliji su kod muškaraca.

Fistule nastaju i zbog probijanja nekog tumora prema van ili prema crijevu. Fistula ani typica nastaje ako upalni ili tumorozni proces koji nastaje u blizini donjega dijela rektuma prodre ili u rektum ili prema van u okolinu rektuma ili na obje strane. Prema tome se govori o nutarnjim ili vanjskim fistulama, ili opet o kompletnim i inkompletnim fistulama.

Simptomi
Simptomi se očituju bolovima u analnom području koji se pojačavaju pri sjedenju ili stolici. Blizu anusa javlja se oteklina koja je bolna na dodir, a pri većim apscesima javlja se i povišena tjelesna temperatura. Za razliku od apscesa, pri anorektalnim fistulama bolesnik obično nema boli, nego se žali na iscjedak iz vanjskog otvora fistule odnosno na svrbež i crvenilo oko vanjskog otvora.

Dijagnoza
Pregledom bolesnika vidi se crvena oteklina bolna na dodir, smještena blizu anusa. Od pretraga najčešće se obavlja irigografija, rendgenska snimka pluća (sumnja na tuberkulozu) i fistulografija (prikaz fistule pomoću kontrastnog sredstva).

Liječenje
Liječenje kod tumorozne etiologije je najčešće konzervativno uz zračenje, jer je proces obično toliko napredovao da kirurška terapija ne dolazi u obzir. Kod lakših infekcija terapija je kirurška. Odnos sfinktera prema fistuli stvara problem u kirurškoj terapiji. Često je naime potrebno ako se želi odstraniti ili otvoriti fistula da se ponešto ošteti sfinkter,a to može izazvati teškoće kod normalne defekacije. Kod tuberkulozne etiologije također se primjenjuje konzervativna terapija s higijensko-dijetetskim mjerama te tuberkulostaticima lokalno i parenteralno.

 

na vrh

Komentari

  • zdrava crijeva i obnovu crijevn stjenke - 1 mala žličica sjemenki lana i piskavice, 1 dcl kozjeg mlijeka ili tekućeg jogurta

    sjemenke lana (Linum usitatissimum) i piskavice (Trigonella foenum graecum ) možete kupiti u biljnim ljekarnama, sameljite ih mlincem za kavu i zajedno pomiješajte u posudi koju možete zatvoriti i na taj način čuvati u frižideru
    jednom dnevno malu žličicu pripravka umutiti u 1 dcl mlijeka kozjeg ili u jogurt te popiti
    koristi se uzastopce i po nekoliko mjeseci, ovisi o oboljenju, isprobano i djeluje dobro na crijeva

    Komentar Majda, 02/06/2014 9:23am (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.