PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Giht

giht
Giht je jedan od nekoliko tipova artritisa kojem je poznat uzrok, bolest koja je vezana za metabolizam. Radi se o poremećaju metabolizma purina s odlaganjem amorfnih soli mokraćne kiseline ili mikrokristala urata u različita tkiva, najčešće kost i hrskavicu.

Bronhitis

bronhitis
Uzročnici infekcija dišnog sustava uglavnom se prenose sitnim kapljicama sline i sluzi koje nastaju tijekom kihanja, kašljanja ili govora. Stoga ne čudi činjenica da se spomenute bolesti mahom javljaju u hladnijim jesenskim, zimskim i proljetnim mjesecima, tijekom kojih se ljudi...

Sinusitis

Sinusitis
Nos i paranazalni sinusi čine početak dišnog sustava. Oko 0,5% infekcija gornjih dišnih puteva zakomplicira se sinusitisom, koji je u 90% slučajeva rinogenog podrijetla te se najčešće upotrebljava termin rinosinusitis. Drugi najčešći uzrok sinusitisa uzrokovan je karioznim zubima.

Petni trn

petitrn 2
Plantarni fascitis (petni trn) spada u sindrome prenaprezanja,a očituje se pojavom boli u području medijalne kvrge petne kosti i/ili uzduž medijalnog uzdužnog svoda stopala. Nastaje zbog dugotrajnih ponavljajućih opterećenja (stress) na plantarnu fasciju te dolazi do mikroruptura ili u završnoj...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Ananas

Ananas -CroMaps zdravstveni vodičŽelite li svojem tijelu pomoći u očuvanju zdravlja? Svaki dan dodajte svježeg ananasa ili svježeg soka u prehranu.

Plod ananasa je specifičan zbog ljuskaste površine, a plod može narasti do mase dva do tri kilograma. Žuti dio ploda ima prepoznatiljiv aromatičan okus, pa se koristi i za dekoraciju i aromatizaciju. Ananas sadrži dosta vitamina, u najvećoj količini vitamine C, B, i A, a kad je riječ o mineralima i elementima nalazimo ih u tragovima.

Kao biljka nije bogat izvor nutritivno vrijednih tvari, ali sadrži nešto jedinstveno -bromelin, enzim sposoban razgraditi proteine ili bjelančevine, pa se često koristi kao namirnica koja ubrzava proces skidanja kilograma. Znanstvenici smatraju ovu biljku prirodnim izvorom protuupalnih spojeva upravo zbog bromelina, pa će biti vrsna pomoć kod ublažavanja simptoma reumatoidnog artritisa.

Ananas ima i visoki sadržaj vitamina C. Jedna šnita od 10 dkg zadovoljava oko 30% dnevne potrebe za vitaminom C, te ga svrstavamo u jake antioksidanse i borca protiv slobodnih radikala. Upotrebljava se kao pomoć u olakšavanju neugodnih simptoma bronhalnog katara, loše probave, bolesti grla, prehlade, važan i za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.

Ananas je odličan izvor mangana, minerala koji je bitan u tijelu za proizvodnju energije. Organizam koristi mangan i za proizvodnju kolagena, vlaknastog proteina koji sudjeluje u oblikovanju vezivnih tkiva kao što su kosti, koža i hrskavica, te pomaže kod osteoporoze, budući da žene koje pate od osteoporoze imaju niži postotak mangana.

Važno je znati da se smanjuje količina i bromelina i C vitamina prilikom konzerviranja, dodatak prehrani mora biti u izboru svježeg ananasa jer ima najviše ljekovitih svojstava.

 

na vrh

Komentari

  • izvrstan napitak pripremam od soka od ananasa, održava tjelesnu težinu, a po zimi štiti od prehlade: sok od ananasa, 1/4 šalice meda, na vrh noža cimeta, 2 vrećice čaja od nane - sok od ananasa, med i cimet prokuhajte jednu minutu, dodati vrećicu čaja i ostaviti 3 minute.

    Komentar Olga, 27/09/2014 12:24pm (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.