BILJKA SE PREPORUČA ZA

Trbušni tifus

trbusnitifusd
Trbušni tifus sistemska je bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi, karakterizirana vrućicom, prostracijom, bolom u trbuhu i ružičastim osipom - rozeolom. Može se podijeliti na laki (kratkotrajna vrućica ili afebrilnost, nema cerebralnih simptoma, opće stanje slabije promijenjeno) i teški (fulminantni,...

Rota virusi

rotavirus
Rota virusi spadaju u obitelj Reoviridae. To su RNK virusi, veličine 65-75 nm. Sastoje se od jezgra (dvolančane RNK) i dva omotača pri čemu je spoljašnji sloj infektivan za čovjeka.

Amebijaza

amebijaza1
Amebijaza (Amebiasis) predstavlja protozoalnu infekciju koja protiče akutno ili kronično pod slikom kolitisa (zapaljenje sluznice debelog crijeva) ili vancrijevnih manifestacija. Amebijaza je parazitarna bolest uzrokovana Entamebom histolyticom.

Ulcerozni kolitis

ulcerozni.jpg
Ulcerozni kolitis je kronična crijevna bolest u kojoj je debelo crijevo upaljeno i tj. kad u zapaljenoj sluznici nastaju oštećenja u obliku čireva, osim bolnih grčeva, proljeva uzrokuje epizode krvavih proljeva nerijetko popraćenih povišenom tjelesnom temperaturom.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

AngelikaLatinski naziv: Archangelica officinalis L., syn. Angelica archangelica
Ljekarničko ime: Radix Angelicae, Follia Angelicae et Semen Angelicae
Drugi nazivi: anđelika, krajovac, korijen sv. Duha, zubača.

Anđelika -CroMaps zdravstveni vodičAngelika raste na planinskom području, na visinama 1500-2500 metara. Dvogodišnja biljka iz vrste štitarki, koja doseže visinu i do 2 metra. Ima velike svijetlozelene listove, grubo podijeljene u dva do tri dijela. S donje strane su listovi goli, a rukavci listova obuhvaćaju mirisne stapke. Ima više cvjetova zelenkaste i žućkasto bijele boje. Cvjetovi su sakupljeni u veliki polukuglasti cvat - sastavljeni štitac. Cvjetovi su dvospolni, zelenkastobijeli, s pet latica. Cvatu od srpnja do kolovoza.

Plod je dvostruka roška s krilcima. Zrije u kolovozu i rujnu. Svi dijelovi biljke imaju izrazit miris. Korijen je crvenkasto smeđe boje, ima izražen jak aromatičan miris, a okus mu je sladunjav koji prelazi u gorčinu. Raste na šumskim čistinama, u guštarama, oko rubova šuma na vlažnom tlu.

Ljekoviti dijelovi biljke
Ljekoviti dijelovi biljke su: podanak s korijenjem, plod, list, te čitava stabljika. U proljeće sabire se list prije cvatnje i suše na sjenovitom mjestu i korijen s podankom, a plod i korijen u jesen. Podanci i korijenje skupljaju se na jesen ili u proljeće. Iskopaju se ako rastu na manjim površinama, a izoru ako rastu na većoj. Materijal se očiti i opere, a deblji se korijeni prepolove. Suši se u sušari na temperaturi od oko 35°C. Droga dobivena od stabljike i lista uzima se samo s mlade biljke. Roške se beru s dvogodišnjih i trogodišnjih biljaka. Korijen angelike tradicionalni je sastojak rakija travarica. Biljka mora biti stara dvije godine.

Aktivni sastojci su kumarini, eterično ulje u količini od 0,3 do 1,0%, a najviše u plodovima; glavni spojevi su felandrin, a-pinen, a-tujon, limonen, P-kariofilen, linalool, borneol i nekoliko makrocikličkih laktona. Još su nađeni sljedeći spojevi: flavonoid arhangelenon, palmitinska kiselina i šećeri. Angelika djeluje protiv bakterija i gljivica. Furokumarini u prvoj fazi djeluju tako da usporavaju izlučivanje nekih lijekova iz tijela, a u drugoj fazi ubrzavaju.

Ljekovito djelovanje
Čaj od listova čisti krv i mokraćni mjehur. Vrlo dobri rezultati postižu se u liječenju upale sluznice želuca, crijevnog katara, upale debelog crijeva, vanjskih i unutarnjih hemeroida, kod nadutosti trbuha uslijed plinova, u početnom stadiju kod čira na želucu (ukus ventriculi i ulcus duodeni). Pospješuje rad bubrega i iskašljavanje sluzi. Kad se miješa sa drugim biljkama izlučuje otrovne toksine iz krvi i crijeva. Korijen je dobar za jačanje nakon oporavljanja od raznih bolesti. Korijen se stavlja u rakiju travaricu i razne likere.

Korijen angelike sadrži eterična ulja, angelicin, anđeličnu i jabučnu kiselinu, pojačava izlučivanje sline i želučanog soka. Pomaže kao spazmolitik, kod oboljenja probavnih organa, protiv nadimanja i kao sredstvo za povećanje apetita. Prikladan je i kao kupka protiv reumatskih bolova. Za vanjsku upotrebu: kod modrica, upale kože, sporog zarastanja piogenih ulkusa, kod opeklina. Koristan je sastojak pripravaka za ljude starije dobi. Trudnicama i dojiljama ne preporuča se uzimanje ove biljke.

Recepti
Vino od angelike: sitno narezano korijenje anđelike, 50-70 g moči se 3 dana u l i vina, a zatim se sve prokuha cca 10-15 minuta, tome se doda mješavina jednakih dijelova po 2 grama od svakoga korijena odoljena, pelina i tinkture iđirota. Tako dobivamo dobar lijek za različite bolesti. Pije se 2 puta dnevno po 0,2 dl neposredno prije jela.

Priprema čaja: 2 žličice usitnjenog korijena preliti sa 2 dcl hladne vode, kratko prokuhati i pustiti da odstoji poklopljeno 20 minuta, potom procijediti. (kod dužeg kuhanja eterična ulja ishlape).

Angelika povoljno utiče na mišiće, na živčani sistem crijeva i dišnih organa. Uklanja osjećaj umora. Čaj se priprema 10 g korijena i toliko ploda (sjemena) i prelije s pola litre ključale vode.

Angelika se preporuča uzimat na prazan želudac 15-20 minuta prije jela.

Tinktura od angelike
U 100 g 40% jakog alkohola stavi se 120 g korijena angelike i ostavi stajati na toplom mjestu 7—10 dana. Bocu treba dnevno bar jednom protresti. Zatim iscijediti s pritiskivanjem. Na ostatak mase ponovo se nalije 200 g 35% jake domaće rakije s kojom se postupa kao i s prvom. Nakon toga se obje ocjeđevine spoje i naliju u bocu. Uzima se 15—20 kapi na kocku šećera. Izvanredno je dobro sredstvo protiv neurednog želuca.

na vrh

Komentari

  • žličicu korijena kuhamo tri minute u dva decilitra vode, čaj pijemo na gutljaje, pomaže kod uvećane štitnjače

    Komentar Marko, 11/02/2012 8:41pm (8 years ago)

  • kod kašlja angelika (pročišćava grlo), u kombinaciji s majčinom dušicom (koja dezinficira), iskušan recept

    Komentar Ana, 18/01/2012 8:54pm (8 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.