BILJKA SE PREPORUČA ZA

Depresija

stres
Depresija je ozbiljan duševni poremećaj, prava bolest koja se mora liječiti. Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja današnjice. Ona zahtijeva liječenje jer utječe na cjelokupni život bolesnika, a ako se ne liječi, sve se više pogoršava.

Aspergiloza

1aspergiloza
Aspergiloza je infekcija uzrokovana Aspergillus spp. (obično A. fumigatus ili A. niger), koja se očituje kao: invazivna plućna aspergiloza (primarno u imunokompromitiranih bolesnika) aspergilom (micetom - rast gljive u već postojećoj šupljini) bronhopulmonalna aspergiloza (sindrom koji se javlja u bolesnika...

Migrena

migrena
Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja je prisutna U različitim populacijama prevalencija   migrene se kreće od 4 do 10% za muškarce, odnosno 16 do 25% za žene. Žene obolijevaju češće od muškaraca, osobito u fertilnoj dobi.

Bradikardija

bradikardija
Bradikardija je smanjanje broja otkucaja srca odraslog čovjeka na manje od 60 otkucaja u minuti. Fiziološki raspon srčane frekvencije odraslog čovjeka je do 60 do 90 otkucaja u minuti.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

AnisLatinski naziv: Pimpinella anisum L.
Ljekarničko ime: Fructus Anisi
Drugi nazivi: Anis, aniš, anason, slatki komorač, vrtni jedič.

Anis -CroMaps zdravstveni vodičAnis je jednogodišnja začinska trava porijeklom iz Male Azije. Ima četverodijelne ili petodijelne, na rubovima nazubljene listove na dnu stabljike, i razdvojene više listove. Kod nas se anis uzgaja, ali ga možemo naći i u divljini u poludivljem stanju.

Traži zaštićeno sunčano mjesto i vapneno tlo. Cvjetovi su bijeli, sitni, sastavljeni u štitovima. Plod je kruškast, 3-5 mm dug, sivozelene boje i dlakav, potreban je oprez kod uporabe ploda anisa, jer je vrlo sličan otrovnom plodu kukute (Conium maculatum L.). Anis je obljubljena biljka leptira. Može narasti u visinu i do 60 cm.

Sastav: eterično ulje 1,5-4 posto, bjelančevine 20 posto, masno ulje 10 posto, šećer. Ulje anisa sadrži 80-90 posto anetola. Na zraku i svjetlu brzo se kvari i postaje otrovno, pa ga treba držati na hladnome i tamnome mjestu, u boci od žutog stakla sa staklenim čepom.

Ljekoviti dijelovi biljke
Sabiru se samo suhi zreli plodovi, koji su naročitog mirisa, slatkastog okusa. Puna se aroma razvije tek nakon što odleži pravilno uskladišten. Plodovi sadržavaju jako mirisno eterično ulje, anisovo ulje (Oleum anisi).

Ljekovito djelovanje
Čaj od sjemena anisa izvrsno smiruje. Eterično ulje anisa rastapa i omekšava sluz i sprečava grčeve mišića u najmanjim bronhijama. Rezultat djelovanja je olakšano iskašljavanje, a ispljuvak je rjeđi. U liječenju astme, bronhitisa, nesanice, gripe, prehlade i kašlja sjeme anisa je izvrsno pomoćno ljekovito sredstvo koje u obliku čaja rado piju i djeca. Anis pobuđuje apetit, pobuđuje probavu i izlučivanje tjelesnih sokova, smiruje napetost. Uzima se kod astme, kašlja, nesanice. Žvakanje sjemena anisa potiče uklanjanje glista kod djece, a djeluje i laksativno te otklanja loš okus i zadah iz usta.

Recepti
Čaj: uzima se jedna čajna žličica na 2 dcl ključale vode ili u obliku praška četvrt čajne žličice i zalije vodom, ali ne smijenio kuhati tla ne bi ishlapilo eterično ulje! Čaj je najbolje piti između obroka i uveće prije spavanja; čaj mora biti vruć, a pije se u gutljajima. Dobro ga je zasladiti žlicom meda.

Za ublažavanje kašlja - 1 čajna žličica sjemena anisa (samljevenog u mlincu za kavu), 1 šalica mlijeka
Sjeme kuhati u šalici mlijeka 5-10 minuta, zasladiti medom, uzimati tri puta dnevno po šalicu napitka prije jela kod bronhitisa i velikog kašlja.

Vrlo jednostavna je i upotreba kapi od anisa. Ovisno o dobi i uzrastu djeteta stavljamo 5 do 10 kapi na šalicu vode zaslađene šećerom ili medom. Držimo se pravila da je otprilike stavljamo onoliko kapi koliko dijete ima godina.

Koristi se i kod proizvodnje alkoholnih pića (mastika, uzo).

 

na vrh

Komentari

  • za kašalj dobro - žlicu zdrobljena sjemenja preliti šalicom kipuće vode, ostaviti stajati 5 minuta, dodati meda i piti tri puta na dan

    Komentar Tomislav, 26/12/2011 8:58pm (8 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.