BILJKA SE PREPORUČA ZA

Anoreksija

anorexia
Anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne, psihološke prirode, a poremećaj jedenja karakterizira strah od debljanja. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja...

Šarlah

sarlah
Šarlah (škrlet, scarlatina) je akutna, zarazna bolest, od koje obolijevaju najčešće djeca predškolskog i školskog uzrasta, uzrokuje ju bakterija beta-hemolitički streptokok skupine A, a karakterizira ju sitno-točkasti osip i malinastim jezikom, koji može imati bijeli pokrov.

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.

Emfizem

emfizem
Emfizem ili kronična opstrukcijska bolest pluća (KOB) je bolest kroničnog i progredirajućeg tijeka. Bolesnik ponekad boluje i od kroničnog bronhitisa i od emfizema. Kronični bronhitis je odgovoran za 85% slučajeva emfizema, ali i pušenje se smatra čestim uzrokom, aktivno ili...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

AnisLatinski naziv: Pimpinella anisum L.
Ljekarničko ime: Fructus Anisi
Drugi nazivi: Anis, aniš, anason, slatki komorač, vrtni jedič.

Anis -CroMaps zdravstveni vodičAnis je jednogodišnja začinska trava porijeklom iz Male Azije. Ima četverodijelne ili petodijelne, na rubovima nazubljene listove na dnu stabljike, i razdvojene više listove. Kod nas se anis uzgaja, ali ga možemo naći i u divljini u poludivljem stanju.

Traži zaštićeno sunčano mjesto i vapneno tlo. Cvjetovi su bijeli, sitni, sastavljeni u štitovima. Plod je kruškast, 3-5 mm dug, sivozelene boje i dlakav, potreban je oprez kod uporabe ploda anisa, jer je vrlo sličan otrovnom plodu kukute (Conium maculatum L.). Anis je obljubljena biljka leptira. Može narasti u visinu i do 60 cm.

Sastav: eterično ulje 1,5-4 posto, bjelančevine 20 posto, masno ulje 10 posto, šećer. Ulje anisa sadrži 80-90 posto anetola. Na zraku i svjetlu brzo se kvari i postaje otrovno, pa ga treba držati na hladnome i tamnome mjestu, u boci od žutog stakla sa staklenim čepom.

Ljekoviti dijelovi biljke
Sabiru se samo suhi zreli plodovi, koji su naročitog mirisa, slatkastog okusa. Puna se aroma razvije tek nakon što odleži pravilno uskladišten. Plodovi sadržavaju jako mirisno eterično ulje, anisovo ulje (Oleum anisi).

Ljekovito djelovanje
Čaj od sjemena anisa izvrsno smiruje. Eterično ulje anisa rastapa i omekšava sluz i sprečava grčeve mišića u najmanjim bronhijama. Rezultat djelovanja je olakšano iskašljavanje, a ispljuvak je rjeđi. U liječenju astme, bronhitisa, nesanice, gripe, prehlade i kašlja sjeme anisa je izvrsno pomoćno ljekovito sredstvo koje u obliku čaja rado piju i djeca. Anis pobuđuje apetit, pobuđuje probavu i izlučivanje tjelesnih sokova, smiruje napetost. Uzima se kod astme, kašlja, nesanice. Žvakanje sjemena anisa potiče uklanjanje glista kod djece, a djeluje i laksativno te otklanja loš okus i zadah iz usta.

Recepti
Čaj: uzima se jedna čajna žličica na 2 dcl ključale vode ili u obliku praška četvrt čajne žličice i zalije vodom, ali ne smijenio kuhati tla ne bi ishlapilo eterično ulje! Čaj je najbolje piti između obroka i uveće prije spavanja; čaj mora biti vruć, a pije se u gutljajima. Dobro ga je zasladiti žlicom meda.

Za ublažavanje kašlja - 1 čajna žličica sjemena anisa (samljevenog u mlincu za kavu), 1 šalica mlijeka
Sjeme kuhati u šalici mlijeka 5-10 minuta, zasladiti medom, uzimati tri puta dnevno po šalicu napitka prije jela kod bronhitisa i velikog kašlja.

Vrlo jednostavna je i upotreba kapi od anisa. Ovisno o dobi i uzrastu djeteta stavljamo 5 do 10 kapi na šalicu vode zaslađene šećerom ili medom. Držimo se pravila da je otprilike stavljamo onoliko kapi koliko dijete ima godina.

Koristi se i kod proizvodnje alkoholnih pića (mastika, uzo).

 

na vrh

Komentari

  • za kašalj dobro - žlicu zdrobljena sjemenja preliti šalicom kipuće vode, ostaviti stajati 5 minuta, dodati meda i piti tri puta na dan

    Komentar Tomislav, 26/12/2011 8:58pm (8 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.