PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Dobričica

dobricica1
Latinski naziv: Glechćma hederdcea L. Drugi nazivi: brštan, koturac, ognjenak, mjesečnjak, niski bršljan, samobojka, brštan-trava, vrštan-trava, grenkuljica

Šipak

sipak
Latinski naziv: Rosa canina L. Ljekarničko ime: Fructus Cynosbati Drugi nazivi: šipak, pasja ruža, divlja ruža, šipurina.

Hmelj

hmelj
Latinski naziv: Humulus lupulus L. Ljekarničko ime: Glandulae Lupuli Drugi nazivi: blust, kudiljice, melj, meljevina, milje vina, falon, hmel, hmelina, hmeljevina.

Ljubica mirisna

ljubicamirisna2
Latinski naziv: Viola odorata L. Drugi nazivi: fijolica, ljubica, ljubičica mirisna, melekuša, plava ljubica, poljska ljubica, vijolica, viola

PREHRANA

Rogač

rogac
Rogač (Ceratonia siliqua) je plod zimzelenog drveta Ceratonia siliqua, a potječe iz Sirije. Uzgaja se na Mediteranu, Bliskom istoku, u Indiji, Argentini i Brazilu. Pripada rodu mahunarki.

Cikla

ciklaprehrana
Ljekovita vrijednost cikle poznata je još iz antičkih vremena. Cikla je plod bogat na mikroelementima kao što su jod, bakar, selen, vanadij, vitamini B kompleksa i vitaminom C; od minerala sadrži kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo.

Rajčica

rajcica
Prirodoznanci su utvrdili da rajčica potječe iz Južne Amerike, određenije – iz Perua. Kao divlja, samonikla biljka rajčica raste diljem čitave Južne Amerike te u Meksiku.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Anoreksija

Anoreksija -CroMaps zdravstveni vodičAnoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne, psihološke prirode, a poremećaj jedenja karakterizira strah od debljanja. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja koji ne popušta ni onda kad je mršavost dostigla takve razmjere da je osobi ugrožen život. Iako je u središtu bolesti hrana, anoreksija je bolest psihe. Često započinje relativno prirodnom željom za gubitkom nekoliko kilograma, no budući da samo privremeno ublažavaju psihološke probleme koji se nalaze u pozadini, bez njih uskoro nemogući unos hrane se postupno svodi na najmanju moguću mjeru čime gube od 15 do 60% normalne tjelesne težine sve dok se hrana posve ne ukine. Javlja se najčešće u mladih djevojaka, prosječna dob u kojoj se znakovi anoreksije prvi put pojavljuju je 15 godina.

Pod povećanim rizikom od razvoja ove bolesti su osobe koje su doživjele težu traumu ili emocionalni stres za vrijeme puberteta ili prepuberteta; koje su bile izložene seksualnom zlostavljanju; koje su pod pritiskom okoline koja previše ističe važnost vitke linije i tjelesnog izgleda kao jedinu vrijednost savršene žene. Rizik oboljevanja nose i osobe koje učestvuju u sportovima ili profesijama koje naglašavaju vitku liniju (ples, balet, gimnastika, klizanje na ledu, manekenstvo...)

Oboljela osoba postaje opsjednuta slikom svog tijela i često doživljava sebe debelom iako je istina suprotna. Oko polovice svih anoreksičara u nekom trenutku počne patiti od bulimije. Anoreksičari obično dolaze iz obitelji koje imaju visoke zahtjeve glede njihovih dostignuća. Poricanje često prati njihovu izrazitu usredotočenost na to da ostanu mršavi; anoreksičari u pravilu neće htjeti priznati da nešto nije u redu, pa na izraze zabrinutosti drugih reagiraju ljutito ili obrambeno.

Simptomi: znatan gubitak na težini, pretjeran strah od debljanja, čak i u omršavljelom stanju, pretjerano držanje dijeta i vježbanje, iskrivljena slika o tijelu, primjetna zaokupljenost hranom, poput zbrajanja kalorija, nepravilan rad srca, zatvor, dehidracija, suha, žućkasta koža, rast dlaka na licu i tijelu; gubitak dijela kose, izostanak menstruacije, hladne ruke i stopala na uobičajenoj sobnoj temperaturi, kronična nesanica, apatija, povučenost.

Anoreksija može imati brojne komplikacije, najgore od njih mogu završiti smrću. Anoreksija ima najveći stupanj smrtnosti od svih psihičkih bolesti -oko 13%. Smrt se može desiti neočekivano -i ne samo zbog drastičnog gubitka težine, ona može biti rezultatom nepravilnog rada srca ili disbalansa elektrolita u tijelu bolesnika.

Budući da je anoreksija psihička bolest, liječnik će se koncentrirati na otklanjanje njezinog uzroka. Izabrat će tretman za korekciju psihičkog stanja bolesnika. Psihoterapija, redovito medicinsko praćenje i vođenje prehrane trebali bi biti dijelom svakog programa liječenja anoreksije. Liječenje anoreksije će se razlikovati, a ovisno o stadiju u kojem se prepozna i bolesnikovoj spremnosti na suradnju. Hospitalizacija je obično nužna, ako je bolesnik izgubio više od 25% svoje uobičajene tjelesne težine. U središtu liječenja se nalazi prvenstveno individualna psihoterapija kako bi se otkrili emocionalni problemi i teškoće međuljudskih odnosa koji se možda nalaze u pozadini bolesti. Anoreksija je često izopačeni način, na koji osoba pokušava dobiti samopoštovanje.

 

na vrh

Komentari

  • za opuštanje želudačnih mišica, probajte žutu lincuru (Gentiana lutea) ili bilo koje drugo gorko sredstvo za varenje; napravite čaj tako da prelijete vrelu vodu preko 1 do 3 žličice sušenog ili šake svježeg bilja. Pustite da odstoji 10 do 15 minuta. Uzimati malu šalicu tri do četiri puta na dan, mom djetetu taj čaj je bio spas...

    Komentar Olga, 06/01/2015 7:36pm (4 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.