PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Ivanjsko cvijeće

ivanjskocvijece
Latinski naziv: Galium Verum L. Drugi nazivi: žuta broćika, bročac, ivan-cvet, ivanova trava, sirište, sirištica

Ružmarin

ruzmarin2
Latinski naziv: Rosmarinus officinalis L. Drugi nazivi: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad

Dragoljub

dragoljub
Latinski naziv: Tropaeolum maius L Ljekarničko ime: Herba Nasturtii indici Drugi nazivi: kapucinka, dragoljub divlji.

Hren

hren.jpg
Latinski naziv: Armoracia rusticana L. Drugi nazivi: hrelj, torman, ljudi korijen, andrkva, morska rotkva, trupka, povrtnica, vrtna rotkva

PREHRANA

Magnezij

minerali
Magnezij (Mg) je esencijalni makromineral i elektrolit čija je uloga u organizmu višestruka. Neophodan je za metaboliziranje kalcija i vitamina C, kao i fosfora, natrija i kalija. U tijelu je prisutan u količini od 0,05 % ukupne tjelesne težine.

Grah

grah1
Grah (Phaseolus), rod biljaka iz por. leptirnjača (Fabaceae). To su zeljaste biljke i grmovi sa sastavljenim listovima, cvjetovima skupljenima u grozdaste cvatove. Rodu pripada oko 150 vrsta, koje većinom potječu iz trop. krajeva Novoga svijeta.

F Vitamin

vitamini2
Vitamin F se sastoji od masnih kiselina i dolazi u dva oblika: omega-3 i omega-6 (nezasićene masne kiseline -Linolna, Linolinska i Arašidonska). Sadrži supstance koje su bitne i neophodne za život, od koje se sintetiziraju druge zasićene masne kiseline.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Aspergiloza

Aspergiloza-CroMapsAspergiloza je infekcija uzrokovana Aspergillus spp. (obično A. fumigatus ili A. niger), koja se očituje kao: invazivna plućna aspergiloza (primarno u imunokompromitiranih bolesnika) aspergilom (micetom - rast gljive u već postojećoj šupljini) bronhopulmonalna aspergiloza (sindrom koji se javlja u bolesnika s bronhalnom astmom, očituje se prolaznim plućnim infiltratima s recidivirajućom pneumonijom, i eozinofilijom u krvi i sputumu). Infekcija dišnog sustava uzrokovana Aspergillus spp. ovisi o imunološkom sustavu bolesnika, ukoliko je normalan, infekcija ostaje ograničena na simptome disanja gdje uzrokuje probleme, inače će se širiti po cijelom tijelu.

U plućima izazivaju aspergilozni bronhitis, aspergilome ili invazivnu nekrotizirajuću aspergilozu pluća. Aspergilom predstavlja benignu formu oboljenja, gdje u nekrotičnom tkivu ili formiranim šupljinama u plućnom parenhimu dolazi do razvoja gljivica, bez propagacije u druga tkiva i organe. Invazivna forma bolesti se javlja kod imunosuprimiranih bolesnika i odlikuje se brzim napredovanjem i lošom prognozom.

Aspergilom: kolonizacijom gljivica u kavitacije stvorene tuberkulozom, plućnim abscesom, bronhogenim cistama, bronhiektazijama ili nekrotičnim karcinomom dolazi do stvaranja fungusnih lopti sa karakterističnim nalazom haloa oko kolonije na RTG snimku grudnog koša. Oko kavitacije se stvara zona upale, a od imunološkog statusa bolesnika zavisi dalja evolucija. Vremenom dolazi do arozije krvnih žila i nastanka hemoptizija. Zbog toga je indicirana resekcija, bilo atipičnom resekcijom pluća, bilo lobektomijom.

Invazivna nekrotizirajuća aspergiloza pluća nastaje kod imunosuprimiranih bolesnika (polihemioterapija, transplantacija organa, kortikosteroidi) sa probojem hifa aspergilusa kroz bronhije i razvojem nekrotične pneumonije u plućnom parenhimu. Izražen je afinitet prema krvnim žilama, te nastaju tromboze, embolije i hemoragične infarkcije, sa brzim širenjem na ostatak pluća, invazijom medijastinuma i mogućim nastankom aneurizme aorte.

Simptomi
Gljiva najčešće inficira pluća, uho, paranazalne sinuse. Brzo invazivna Aspergillus infekcija u plućima, često uzrokuje kašalj, vrućicu, groznicu, noćno znojenje, bol u prsima i otežano disanje. Ukoliko je imunitet oslabljen, gljiva može uzrokovati jako iskašljavanje krvi, a ponekad dovesti i do teškog krvarenja. Mogu nastati komplikacije poput zatajenja bubrega i zatajenja jetre (uzrokujući žuticu), uz velike  poteškoće sa disanjem. Aspergillus infekcija uha uzrokuje svrbež i povremeno bol, pražnjenje tekućine iz uha preko noći ostavljaju mrlje na jastuku.

Dijagnoza
Za postavljanje dijagnoze nije dovoljan pozitivan nalaz gljivica u bronhima, jer se može raditi o kontaminaciji. Međutim, kod imunosuprimiranog bolesnika, sa kliničkim i radiološkim znacima progresivne pneumonije bez odgovora na antibiotike, pozitivan nalaz aspergilusa u bronhima (sputum, bronhoaspirat) ima dijagnstičku vrijednost.

Liječenje
Terapija mora biti promptna - visoke doze Amfotericina B u kombinaciji sa itrakonazolom ili 5-fluorocitozinom. Ukoliko je bolest lokalizirana, indicirana je resekcija (lobektomija, pneumonektomija). Smrtnost je vrlo visoka nakon resekcije (10 - 30%), ali je značajno niža u odnosu na bolesnike konzervativno liječene. Uzrok smrti najčešće je fungalna sepsa i respiratorna insuficijencija.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.