PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Očajnica

ocajnica
Latinski naziv: Marrubium vulgare L. Ljekarničko ime: Herba Marrubii albi Drugi nazivi: očajnica, jetrenjača, smrduša, gorčika, marulja, jetrena trava.

Šipak

sipak
Latinski naziv: Rosa canina L. Ljekarničko ime: Fructus Cynosbati Drugi nazivi: šipak, pasja ruža, divlja ruža, šipurina.

Kopriva

kopriva
Latinski naziv: Urtica dioica Drugi nazivi: Koprva, kopriva obična, pasja kupina, žara

Anis

anis
Latinski naziv: Pimpinella anisum L. Ljekarničko ime: Fructus Anisi Drugi nazivi: Anis, aniš, anason, slatki komorač, vrtni jedič.

PREHRANA

Tikvice

tikvice
Tikvice su porijeklom iz Srednje Amerike, odakle su došle do Sjeverne Amerike, a otud i do Evrope. Tikvice su tipična mediteranska biljka sunčanih krajeva, puna i sočna, iz porodice bundeva.

B6 vitamin

vitamini2
Vitamin B6 ili piridoksin je vitamin B-kompleksa topljiv u vodi, nestabilan na višim temperaturama. Osim piridoksina vitaminsku aktivnost pokazuju, pirodoksal i piridoksamin. Sva tri se nalaze u prirodi.

Sumpor

minerali
Sumpor (S) je jedan od četiri aminokiseline koji obavlja niz važnih funkcija u sintezi proteina i enzima i njihovoj funkciji. Sumpor je nemetal, široko je rasprostranjen u prirodi, prisutan je u svim stanicama biljaka i životinja.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Aspergiloza

Aspergiloza-CroMapsAspergiloza je infekcija uzrokovana Aspergillus spp. (obično A. fumigatus ili A. niger), koja se očituje kao: invazivna plućna aspergiloza (primarno u imunokompromitiranih bolesnika) aspergilom (micetom - rast gljive u već postojećoj šupljini) bronhopulmonalna aspergiloza (sindrom koji se javlja u bolesnika s bronhalnom astmom, očituje se prolaznim plućnim infiltratima s recidivirajućom pneumonijom, i eozinofilijom u krvi i sputumu). Infekcija dišnog sustava uzrokovana Aspergillus spp. ovisi o imunološkom sustavu bolesnika, ukoliko je normalan, infekcija ostaje ograničena na simptome disanja gdje uzrokuje probleme, inače će se širiti po cijelom tijelu.

U plućima izazivaju aspergilozni bronhitis, aspergilome ili invazivnu nekrotizirajuću aspergilozu pluća. Aspergilom predstavlja benignu formu oboljenja, gdje u nekrotičnom tkivu ili formiranim šupljinama u plućnom parenhimu dolazi do razvoja gljivica, bez propagacije u druga tkiva i organe. Invazivna forma bolesti se javlja kod imunosuprimiranih bolesnika i odlikuje se brzim napredovanjem i lošom prognozom.

Aspergilom: kolonizacijom gljivica u kavitacije stvorene tuberkulozom, plućnim abscesom, bronhogenim cistama, bronhiektazijama ili nekrotičnim karcinomom dolazi do stvaranja fungusnih lopti sa karakterističnim nalazom haloa oko kolonije na RTG snimku grudnog koša. Oko kavitacije se stvara zona upale, a od imunološkog statusa bolesnika zavisi dalja evolucija. Vremenom dolazi do arozije krvnih žila i nastanka hemoptizija. Zbog toga je indicirana resekcija, bilo atipičnom resekcijom pluća, bilo lobektomijom.

Invazivna nekrotizirajuća aspergiloza pluća nastaje kod imunosuprimiranih bolesnika (polihemioterapija, transplantacija organa, kortikosteroidi) sa probojem hifa aspergilusa kroz bronhije i razvojem nekrotične pneumonije u plućnom parenhimu. Izražen je afinitet prema krvnim žilama, te nastaju tromboze, embolije i hemoragične infarkcije, sa brzim širenjem na ostatak pluća, invazijom medijastinuma i mogućim nastankom aneurizme aorte.

Simptomi
Gljiva najčešće inficira pluća, uho, paranazalne sinuse. Brzo invazivna Aspergillus infekcija u plućima, često uzrokuje kašalj, vrućicu, groznicu, noćno znojenje, bol u prsima i otežano disanje. Ukoliko je imunitet oslabljen, gljiva može uzrokovati jako iskašljavanje krvi, a ponekad dovesti i do teškog krvarenja. Mogu nastati komplikacije poput zatajenja bubrega i zatajenja jetre (uzrokujući žuticu), uz velike  poteškoće sa disanjem. Aspergillus infekcija uha uzrokuje svrbež i povremeno bol, pražnjenje tekućine iz uha preko noći ostavljaju mrlje na jastuku.

Dijagnoza
Za postavljanje dijagnoze nije dovoljan pozitivan nalaz gljivica u bronhima, jer se može raditi o kontaminaciji. Međutim, kod imunosuprimiranog bolesnika, sa kliničkim i radiološkim znacima progresivne pneumonije bez odgovora na antibiotike, pozitivan nalaz aspergilusa u bronhima (sputum, bronhoaspirat) ima dijagnstičku vrijednost.

Liječenje
Terapija mora biti promptna - visoke doze Amfotericina B u kombinaciji sa itrakonazolom ili 5-fluorocitozinom. Ukoliko je bolest lokalizirana, indicirana je resekcija (lobektomija, pneumonektomija). Smrtnost je vrlo visoka nakon resekcije (10 - 30%), ali je značajno niža u odnosu na bolesnike konzervativno liječene. Uzrok smrti najčešće je fungalna sepsa i respiratorna insuficijencija.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.