PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom dojke

karcinomdojke
Karcinom dojke - rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena, kako u zapadnoj Europi i SAD-u, tako i u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog registra za rak u Hrvatskoj, rak dojke je najčešći rak u žena po incidenciji i mortalitetu.Tijekom 2000.

Flebotromboza

flebotromboza
Flebotromboza -phlebothrombosis (duboka venska tromboza) je stvaranje krvnog ugruška u dubokim venama, a u 80 odsto slučajeva posljedica je dugotrajnih i neliječenih proširenih površinskih vena. Kada su površinske vene jako proširene, u duboki venski sastav prelazi puno venske krvi.

Zatajenje bubrega

zatajenjebubrega
Akutno zatajenje bubrega (bubrežna insuficijencija) definira se kao klinički sindrom obilježen brzim, jakim smanjenjem bubrežne filtracije, obično sa smanjenim izlučivanjem mokraće. Kronična bubrežna insuficijencija je klinički sindrom koji je obilježen propadanjem nefrona što dovodi do prestanka svih temeljnih funkcija koje...

Bubrežni kamenci

bubreznikamenci
Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Avokado

Avokado -CroMaps zdravstveni vodičAvokado (lat. Persea americana ili Persea gratissima) je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je "aligatorska kruška", što upućuje na oblik i grubu površinu kore. Postoji više od 80 podvrsta avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije (meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku). Avokado potječe iz prašuma Srednje i Južne Amerike.

Zimzeleno drvo naraste u visinu 6-20 m. Listovi su dugi 10-12 cm, elipsasta oblika. Cvijetovi nastaju od siječnaj do ožujka. Avokado cvijeta u velikim cvijetovima koji sadrže 100-300 manjih. Plodovi su okrugli, zelene boje i teški do 2 kg. Kora je hrapava.

Avocado pripada nutricionistički najbogatijim i najkvalitetnijim namirnicama. Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal / 669 kJ. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 g dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera.

Od minerala, izvrstan je izvor bakra (0,2 mg, što čini 22% RDA), dobar izvor kalcija (12 mg, što čini 12% RDA) i magnezija (30 mg što čini 10% RDA), a sadrži vrlo malo natrija (7 mg).

Od vitamina, dobar je izvor vitamina C (10 mg, što čini 16% RDA), a od vitamina B kompleksa izvrstan je izvor pantotenske kiseline (1,4 mg, što čini 28% RDA), dobar je izvor riboflavina (0,1 mg, što čini 10% RDA), niacina (1,74 mg, što čini 11% RDA) i vitamina E (2 mg što čini 14% RDA).

Od fitonutrijenata sadrži beta-karoten 62 µg i kombinaciju lutein+zeaksantin 271 µg i sterola sadrži beta-sitosterol 76 mg.

Ljekovita su svojstva avokada brojna. Za zdravlje kardiovaskularnog sustava važno je istaknuti kvalitetan sastav masnih kiselina, među kojima se ističe mononezasićena oleinska kiselina koja pomaže u snižavanju kolesterola i sprječava njegovo štetno djelovanje. Zatim prirodno sadrži sterole, a najviše beta-sitosterol koji je strukturom sličan kolesterolu, i kada se konzumira s hranom koja sadrži kolesterol, inhibira njegovu apsorpciju te tako sprječava njegovo štetno djelovanje. Avokado je bogat i kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnoga tlaka.

Avokado sadrži sastojke koji štite od karcinoma dojke i prostate zahvaljujući velikom udjelu karotenoida luteina i vitamina E. Osim što štiti organizam od karcinoma prostate i bolesti očiju kao što su katarakt i makularna degeneracija, lutein zbog svojih antioksidativnih svojstava štiti oči od štetnog djelovanja slobodnih radikala i filtrira štetne UV-zrake.

Znanstvenici su ukazali da steroli, osobito beta-sitosterol, učinkovito sprječavaju i liječe bolesti prostate kao što je benigna hiperplazija prostate, reduciraju razvoj zloćudnih stanica prostate i crijeva te djeluju protiv nekih oblika leukemije. Steroli djeluju pozitivno i na imunološki sustav jer pojačavaju razvoj limfocita, normaliziraju razinu šećera u krvi i inzulin kod dijabetesa tipa 2. Beta-sitosterol pomaže kod smanjenja upala, u procesu liječenja čireva i ublažava grčeve. Također djeluje antivirusno, antibakterijski i antigljivično. Dijetalna vlakna u avokadu u svakodnevnoj prehrani reguliraju probavu i štite probavni sustav.

Poznata je njegova široka upotreba u kozmetici. Zbog svojih sastojaka avokado pozitivno utiče na zdravlje i očuvanje ljepote i mladenačkog izgleda kože. Avokado godi svim tipovima, a posebno suhoj, oštećenoj i zreloj koži. Avokado je bogat izvor vitamina E koji je, osim što štiti kožu, dobar i za normalno funkcioniranje organizma jer je moćni antioksidans.

Vrlo vrijedan proizvod koji se dobiva iz avokada je ulje, koje -osim što je ukusno i zdravo -mnogi kuhari koriste umjesto maslinova. Ulje avocada se dobija prešanjem jestivog dijela ploda. Sadrži vitamine E, B6, C, proteine i lecitin.

Maska za kosu -oporavlja kosu, daje joj sjaj
Pomiješati oljušteni avokado, žlicu maslinovog ulja, pola banane i žumanjak. Lagano utrljati masku na kosu, pa prekriti kosu aluminijskom folijom. Ostaviti da odstoji dva sata, pažljivo isprati toplom vodom, pa oprati kosu šamponom.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.