PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom dojke

karcinomdojke
Karcinom dojke - rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena, kako u zapadnoj Europi i SAD-u, tako i u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog registra za rak u Hrvatskoj, rak dojke je najčešći rak u žena po incidenciji i mortalitetu.Tijekom 2000.

Karcinom želuca

karcinomzeluca
Želudac je dio probavnog sustava. Smješten je u sredini trbuha, neposredno ispod rebara. Njegov gornji dio spojen je s jednjakom, a donji se nastavlja na dvanaesnik -početni dio tankoga crijeva.

Karcinom jajnika

karcinomgrlic
Karcinom jajnika (ovarija) s incidencijom od 11 - 15/100.000 žena predstavlja treći po učestalosti ginekološki malignom (nakon karcinoma vrata maternice, kao i karcinoma endometrija), dok se po smrtnom ishodu nalazi na prvom mjestu.

Anoreksija

anorexia
Anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne, psihološke prirode, a poremećaj jedenja karakterizira strah od debljanja. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Badem

Badem -CroMaps zdravstveni vodičBadem (Prunus amigdalus communis), poznat je i po nazivima: bajam, mandula, mjendula, migdal, pitomi badem. Badem potječe iz centralne Azije i Turkestana, u kojima još i danas divlje raste. Badem je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka. Istodobno badem je jedan od tipičnih mediteranskih plodova, a kod nas najbolje uspijeva u Dalmaciji i na otocima.  Koristi se zreli plod, koji se ubire u rujnu i listopadu.

Plodovi se razlikuju po tvrdoći ljuske te okusu jezgre, kao slatki i gorki.

Gorki badem -amigdalus amarus razlikuje se po tome što u plodu sadrži heterozid amigdalozid. On nije jestiv jer u sebi sadrži otrovne sastojke i može se koristiti samo pri pravljenju lijekova, u minimalnim dozama. Plod pitomog slatkog badema jestiv je. U 100 grama sadrži 19 grama proteina, 54 grama masti, od kojih puno jednostruko nezasićenih i višestruko nezasićenih masnih kiselina, te 4,5 grama zasićenih masnih kiselina i oko 4 grama ugljikohidrata i 14,5 grama biljnih vlakana. Energetska vrijednost u 100 grama iznosi oko 2600 kJ (640 kcal).

Od vitamina sadrži vitamine B1, B2, B6, nijacin, vitamin E i bogat je mineralima, naročito kalijem 860 mg, kalcijem 250 mg, te magnezijem, fosforom, željezom, cinkom, bakrom, sumporom i manganom. Magnezij je važan jer pomaže organizmu u borbi protiv štetnih vanjskih utjecaja i stresova, pozitivno djeluje na suzbijanje nepravilnosti rada srca, potreban je za rad mišića i funkciju živčanog sustava, povećava obrambenu sposobnost organizma i sl.

Oljušten suhi badem osim bjelančevina i ugljikohidrata bogat je mastima i koje pripadaju tzv. dobrim masnim kiselinama. Te masne kiseline naš organizam, baš kao i višestruko nezasićene ne može sam proizvesti pa ih označujemo kao esencijalne. Povoljno djeluju na metabolizam masti u organizmu jer podižu razinu dobrog ili HDL kolesterola koji se ponaša kao "čistač" odnoseći višak kolesterola, te imaju povoljan učinak na krvožilni sustav i srce te cirkulaciju u cjelini.

Slatki badem koristi se za pripremu kolača i raznih slastica a dobro sažvakan neutralizira povećanu želučanu kiselinu. Europskom orahu srodni su brazilski, australski i američki orah, kašu-orah.

Izvor: ^ zzjzpgz.hr - Prim. doc. dr. sc. Elika Mesaroš-Kanjski, dr. med.

 

na vrh

Komentari

  • Badem iz uvoza USA, 80kn/kg - Ti bademi su pasterizirani - zagrijavani na visokim temperaturama radi lakšeg čišćenja, odvajanja lupine od jezgre. Također, obično bademi za masovnu proizvodnju/izvoz/transport prolaze kroz razne procese prerade i postupaka konzerviranja kojima im sprečavaju truljenje. Bademi iz USA (osobito oni iz rinfuze po trgovačkim centrima) su poznati po tome. Ne bih preporučila kupovanje ni konzumiranje. Ovima iz supermarketa nedostaje pola okusa.

    Komentar Olga, 03/12/2013 8:25pm (6 years ago)

  • Maska od badema za revitalizaciju suhe, umorne kože: pomiješajte med, bademovo brašno i bademovo ulje da biste dobili masku pogodnu za stavljanje na kožu lica. Masku ravnomjerno rasporedite u tankom sloju i poslije 15 do 20 minuta uklonite mlakom vodom.

    Komentar Vesna, 07/07/2010 5:22pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.