PREHRANA SE PREPORUČA ZA

IBD

chron
IBD engleska skraćenica (Inflammatory bowel disease) je upalna bolest crijeva kao općeniti termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica autoimuni upalni procesi u probavnom traktu, kroničnog karaktera, najčešće u tankom i debelom...

Trbušni tifus

trbusnitifusd
Trbušni tifus sistemska je bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi, karakterizirana vrućicom, prostracijom, bolom u trbuhu i ružičastim osipom - rozeolom. Može se podijeliti na laki (kratkotrajna vrućica ili afebrilnost, nema cerebralnih simptoma, opće stanje slabije promijenjeno) i teški (fulminantni,...

Divertikuloza kolona

divertikuloza
Divertikularna bolest je stanje u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stjenku crijeva. Vrlo su brojne, višestruke i veličine zrna graška. Te vrećice se nazivaju divertikuli.

Trihineloza

trihineloza1
Trihineloza – bolest sirovog mesa je parazitarna bolest uzrokovana nematodom Trichinella spiralis. Trichinella spiralis ima 2 razvojne faze – crijevna i tkivna (migracija ličinki iz crijeva u mišiće).  U crijevnoj fazi se javlja proljev, a u tkivnoj vrućica, jaka mišićna...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Banane

Banane -CroMaps zdravstveni vodičBanane (Musaceae) su tropska biljna porodica koja rađa jestivi plod koji se koristi za prehranu ljudi i životinja. Banana je četvrta biljka u svijetu prema upotrebi za prehranu, nakon riže, pšenice   i kukuruza. Potječe iz jugoistočne Azije, ali raste u svim tropskim dijelovima svijeta od južne i jugoistočne Azije, najveći dijelom Afrike   te Srednje i najveći dijelom Južne Amerike. Narodni liječnici drevne Perzije i Indije smatraju te zlatne plodove prirode kao tajnu vječne mladosti.

Banana ima zeljastu stabljiku koja postupno prelazi u drvenastu. Visina joj varira 2-9 metara, ovino o vrsti. Plodovi su duguljasti bez koštice, rastu u obliku karakterističnih busenova. Na vrhu stabla nalaze se veliki, sočni, zeleni i rascijepani listovi, između kojih se pojavljuje jedna duga grana s visećim cvatom. Cvjetovi su žute boje, a plodovi rastu u obliku grozdova koji mogu sadržavati i do 130 pojedinačnih plodova. Banana se razmnožava samo izdancima iz korijena. Jedan od simbola banane je njena prepoznatljiva žuta boja zrelog ploda, ali ovisi o vrsti, može biti jestivi meki dio krem do žute ili čak kestenjaste boje.

Banana je od velike prehrambene vrijednosti, rijetke kombinacije energetske vrijednosti (vlakna, proteina, vitamina i minerala). Ona je bogata kalijem (više od 450 mg), mineralom koji pomaže u normalizaciji krvnog tlaka, funkcije srca, radu stanica, živaca i mišića. Dosadašnje mnogobrojne studije pokazale su da prehrana bogata kalijem, magnezijem i dijetalnim vlaknima znatno smanjuje rizik od srčanog udara. Ako uzimate diuretike trebate uzeti dvije banane dnevno kako bi se spriječili nedostatak kalija u tijelu.

Banane sadrže tri prirodna šećera glukozu, fruktozu i saharozu sa vlaknima, što ih čini idealnim kao izvor energije.

Može nam pomoći u prevladavanju ili spriječavanju znatnog broja bolesti i stanja postajući tako sastavni dio naše dnevne prehrane.: depresije jer banana sadrži tryptophan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin koji je poznat po tome da nas opušta, anemije jer banana je bogata željezom i može potaknuti stvaranje hemoglobina u krvi, stresa zbog kalija koji je vitalni mineral koji pomaže u normaliziranju otkucaja srca, šalje kisik u mozak i regulira količinu vode u tijelu, banane mogu pomoći i kod mamurluka, glavni uzroci mamurluka su dehidracija i nizak kalij, izravan rezultat konzumacije alkohola, banane su prirodni antacid koje će uspješno riješiti neugodnu žgaravicu, pomaže kod kožnih alerija.

Zatvor i proljev -vlakana banana, pomažu vratiti normalnu funkciju crijeva. Najčešće kod proljeva nedostaju tijelu važni elektroliti od kojih je najvažnij kalij. One također sadrže pektin, topivo vlakno (hidrokoloidom) koji može pomoći kod normaliziranja stolice.

Recepti
Jedna zrela banana, dobro izgnječena pomiješana sa jednom šalicom mlijeka. To i piti dva do tri puta dnevno za liječenje alergija kože.

Bradavice -ukoliko želite maknuti bradavice, uzmite komadić kore od banane, stavite ga na bradavicu sa žutom stranom okrenutom gore i zamotajte. Kad kora pocrni, ponavljajte postupak nekoliko tjedana dok bradavica ne otpadne.

Frape od banana pomiješan s medom, smiruje želudac i grčeve u nogama.

 

na vrh

Komentari

  • pripazite što kupujete - organske banane imaju šifru 94011 (sve ove kod nas na placu i po supermarketima su 84011 sto znači špricane, obogaćene kemikalijama ) teško ih nabavit u RH. sva organska hrana počinje s 9, a sve ono bljak obogaćeno kemikalijama 8 ....
    Predlažem da napišete članak kako prepoznati takvu hranu, više pogledajte www.plucodes.com / plucodesfaq.asp

    Organski uzgojene banane: Dodaj '9 'ispred četveroznamenkastog broja PLU. Organski uzgojeno standardne žute banane imaju šifru '94011 '.

    Genetski (GMO) uzgojene banane: Dodaj '8 'ispred četveroznamenkastog broja PLU. Genetski uzgojene standardne žute banane imaju šifru '84011 '.

    Komentar Olga, 07/08/2010 5:00pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.