BILJKA SE PREPORUČA ZA

Depresija

stres
Depresija je ozbiljan duševni poremećaj, prava bolest koja se mora liječiti. Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja današnjice. Ona zahtijeva liječenje jer utječe na cjelokupni život bolesnika, a ako se ne liječi, sve se više pogoršava.

Proljetni umor

proljetniumor
Proljetni je umor poremećaj zdravlja koji zahvaća skoro svakog drugog čovjeka, smanjuje mu radnu sposobnost slabeći imune snage tijela, priprema teren za druge bolesti. Posljedica je, prije svega, manjka vitamina C, a svoj udio ima i utjecaj nagle promjene vremena...

Sindrom suhog oka

suhooko
Sindrom suhog oka ili kseroftalmija - rezultat je smanjene sekrecije suza ili jedne od komponenata suznog filma. Manifestira se kroničnim konjunktivitisom i/ili keratitisom, crvenilom i/ili svrbežom oka.

Stres

stres
Danas svi govore o stresu kao stalnom pritisku povezanom s ubrzanim tempom života. O njemu se razgovara u svakodnevnoj komunikaciji, na televiziji, na radiju, piše u novinama i magazinima, sve je više znanstvenih konferencija, kongresa i tečajeva posvećenih tom problemu.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

BedrenikaLatinski naziv: Pimpinella saxifraga L.
Ljekarničko ime: Radix Pimpinellae
Drugi nazivi: Bedrenika, velika siljevina, velika bedrenika.

Bedrenika -CroMaps zdravstveni vodičZa ovu su trajnicu karakteristični su trodijelni, do 40 cm dugi perasti i nazubljeni listovi, pločasti plodovi, vrlo intenzivan miris, te zadebljana stabljika puna mliječi. Naraste do 80 centimetara visine. Korijen joj je jak aromatičan, podanak je također aromatičan. Cvjetovi su ružičasto bijeli ili žuti. Bedrenika cvate od lipnja do listopada.

Nalazimo je na hladnim i vlažnim mjestima, na planinskim livadama prekrivenim visokim trajnicama, ili uz obale potoka.

Ljekoviti dijelovi biljke
Korijen iskopati u rano proljeće ili, još bolje, u kasnu jesen. Korijen izrezati po duljini, malo ga usitniti, te osušiti na sjenovitom i prozračnom mjestu. Pritom mliječno tkivo promijeni boju u žućkastu. Kad zatreba, dobro osušena, hermetički uskladištena biljka će se dalje usitniti ili samljeti u prah, te koristiti kao hladan tekući ekstrakt.

Ljekovito djelovanje
Koncentrirani napitak ima oštar okus, prodorno miriše i nadražuje suzne žlijezde. Upotrebljava se u malim količinama, naprimjer kod zaraznih bolesti, bubrežnih kamenaca, kašlja, gnojnih rana, upale očiju, kod nervoza za umirenje.

Recepti: Ulazi u sastav čajeva u mješavinama biljaka za bolesti dišnog sustava, zaraznih bolesti.

Astma -  jednu čajnu žličicu korijena prelijemo s četvrt litre kipuće vode i popijemo na dan dvije do tri šalice čaja.  

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.