BILJKA SE PREPORUČA ZA

Inkontinencija urina

inkontinencija
Urinarna inkontinencija je nevoljno otjecanje urina. Ona se može dogoditi bilo kada, ali je najčešća u starijoj životnoj dobi. Simptomi joj mogu biti različiti: od "bježanja par kapi mokraće" do kompletne nemogućnosti zadržavanja urina.

Prostatitis

prostata
Prostata je muška spolna žlijezda koja se nalazi između mokraćnog mjehura i ravnog crijeva   (lat. rectum), a okružuje mokraćnu cijev koja provodi mokraću iz mjehura kroz penis.

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...

Migrena

migrena
Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja je prisutna U različitim populacijama prevalencija   migrene se kreće od 4 do 10% za muškarce, odnosno 16 do 25% za žene. Žene obolijevaju češće od muškaraca, osobito u fertilnoj dobi.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

BedrenikaLatinski naziv: Pimpinella saxifraga L.
Ljekarničko ime: Radix Pimpinellae
Drugi nazivi: Bedrenika, velika siljevina, velika bedrenika.

Bedrenika -CroMaps zdravstveni vodičZa ovu su trajnicu karakteristični su trodijelni, do 40 cm dugi perasti i nazubljeni listovi, pločasti plodovi, vrlo intenzivan miris, te zadebljana stabljika puna mliječi. Naraste do 80 centimetara visine. Korijen joj je jak aromatičan, podanak je također aromatičan. Cvjetovi su ružičasto bijeli ili žuti. Bedrenika cvate od lipnja do listopada.

Nalazimo je na hladnim i vlažnim mjestima, na planinskim livadama prekrivenim visokim trajnicama, ili uz obale potoka.

Ljekoviti dijelovi biljke
Korijen iskopati u rano proljeće ili, još bolje, u kasnu jesen. Korijen izrezati po duljini, malo ga usitniti, te osušiti na sjenovitom i prozračnom mjestu. Pritom mliječno tkivo promijeni boju u žućkastu. Kad zatreba, dobro osušena, hermetički uskladištena biljka će se dalje usitniti ili samljeti u prah, te koristiti kao hladan tekući ekstrakt.

Ljekovito djelovanje
Koncentrirani napitak ima oštar okus, prodorno miriše i nadražuje suzne žlijezde. Upotrebljava se u malim količinama, naprimjer kod zaraznih bolesti, bubrežnih kamenaca, kašlja, gnojnih rana, upale očiju, kod nervoza za umirenje.

Recepti: Ulazi u sastav čajeva u mješavinama biljaka za bolesti dišnog sustava, zaraznih bolesti.

Astma -  jednu čajnu žličicu korijena prelijemo s četvrt litre kipuće vode i popijemo na dan dvije do tri šalice čaja.  

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.