BOLESTI

Nos

nos
Deformiteti nosa -estetski i funkcionalni poremećaj. Nos je organ koji ima više važnih funkcija. Osnovna je disanje -zrak koji se kroz nos udiše grije se i vlaži te se na taj način zaštićuju donji dišni putevi.Druga je funkcija nosa protektivna...

Trbušni tifus

trbusnitifusd
Trbušni tifus sistemska je bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi, karakterizirana vrućicom, prostracijom, bolom u trbuhu i ružičastim osipom - rozeolom. Može se podijeliti na laki (kratkotrajna vrućica ili afebrilnost, nema cerebralnih simptoma, opće stanje slabije promijenjeno) i teški (fulminantni,...

LJEKOVITO BILJE

Petoprsta

petoprsta2
Latinski naziv: Potentilla erecta L Drugi nazivi: petoprsta rana, petolista puzava, stežnik puzavi, trava od srca
Pretraživanje prehrane po abecedi

Bolesti crijeva

Gastroenteritis -Prehrana bolesnika kod upale crijeva s proljevom

Akutna upala crijeva očituje se po proljevu i snažnim bolovima u trbuhu. To je obično lagana bolest, koju prebolimo kod kuće, no može biti i početak teške bolesti crijeva. Pošto je u slučaju takvih bolesti pravilna prehrana uglavnom ista kao i prehrana prilikom običnog proljeva ili težih upala crijeva, moramo je dobro poznavati, ako želimo da u svakom slučaju poduzmemo odgovarajuće mjere.

Dijetno liječenje dijelimo na više razdoblja, koja određujemo prema razvoju bolesti. Općenito, vrijedi pravilo da proljev počnemo liječiti najprije strogim čajnim postom, a zatim opreznim prelaskom na juhu od zaprške, rižine sluzi i sluzi od krupice. Slijedi dodavanje prepečenca, a nakon što se bolesnik počinje polagano oporavljati dodat ćemo u malim količinama mlijeko i mliječna jela, pire od krumpira, a konačno i propasirano povrće i male obroke mesa i jaja. Za čitavo vrijeme bolesti moramo ograničiti masnoće i šećer, koje u početku bolesti ne dodajemo hrani. Upotrebljavamo samo ulje i maslac. Voće u obliku kompota počet ćemo hrani dodavati tek kada se bolesnik počne oporavljati. Prijelaz na običnu, miješanu hranu vršit ćemo oprezno i postepeno.

Na početku se preporuča rižina sluz, krupica (griz), a potom prateći stanje postepeno uvoditi krumpir pire-bez mlijeka, ribane jabuke, kuhano, kosano bijelo pureće ili pileće meso bez kožice, prežgana juha, prepečeni kruh, kuhani bjelanjak jaja.

Prvog dana bolesti bolesniku oduzimamo svu hranu, osim malo slabog ruskog čaja ili čaja od kamilice. Ako bolesnik osjeća jake bolove možemo prirediti mješavinu jakog čaja od kamilice i ruskog čaja, a prema potrebi dodati mu metvice i anisa.

Nakon toga slijedi 1-2 dana stroga dijeta, koja pored čaja, sadrži dnevno i nekoliko obroka juhe od zaprške, koja mora biti pripremljena sa što manje masnoća, zatim rižina sluz i juha s posve raskuhanom rižom; za pripremanje juhe služi nam kroz platno procijeđena juha od mesa ili povrća. Drugim riječima, hrana je još uvijek tekuća. Dosada nabrojenoj hrani dodajemo kekse i prepečenac, a nakon daljeg poboljšanja kuhano jaje, rižu, krupicu i tjesteninu, a zatim u malim količinama pasirano povrće.

Tokom oporavljanja oprezno dodajemo pire od krumpira, vrlo mekano raskuhano mlado meso (perad i teletinu), i male količine mlijeka u obliku bijele kave s malo šećera. Tek kasnije slijedi kompot, jogurt, kiselo mlijeko, dok i nadalje moramo izbjegavati svježe voće i povrće, koje nadima.

Sva hrana mora biti meko kuhana ili pirjana. Hranu treba mastiti što manje. Prijelaz na običnu, miješanu hranu treba vršiti postepeno i oprezno. Dijetno liječenje proljeva ne isključuje liječenje pomoću lijekova, već ga nadopunjuje! Ako proljev usprkos takvom liječenju ne prolazi, obratiti se liječniku.

 

na vrh

Komentari

  • zdrava crijeva i obnovu crijevn stjenke - 1 mala žličica sjemenki lana i piskavice, 1 dcl kozjeg mlijeka ili tekućeg jogurta

    sjemenke lana (Linum usitatissimum) i piskavice (Trigonella foenum graecum ) možete kupiti u biljnim ljekarnama, sameljite ih mlincem za kavu i zajedno pomiješajte u posudi koju možete zatvoriti i na taj način čuvati u frižideru
    jednom dnevno malu žličicu pripravka umutiti u 1 dcl mlijeka kozjeg ili u jogurt te popiti
    koristi se uzastopce i po nekoliko mjeseci, ovisi o oboljenju, isprobano i djeluje dobro na crijeva

    Komentar Majda, 02/06/2014 9:21am (7 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.