BOLESTI

AIDS

aids
Sindrom stečenog nedostatka imuniteta -otpornosti organizma, engleski -Acquired Immunodeficiency Syndrome -AIDS, francuski -Syndrome d'Immuno-déficience Acquise -SIDA. AIDS onemogućava ispravno funkcioniranje imunološkog sustava -prirodne obrane organizma od infekcija.

Venska tromboza

tromboflebitis
Venska tromboza nastaje zastojem tromba (krvnog ugruška) u veni. Mogu biti zahvaćene površinske vene što se naziva superficijalni tromboflebitis ili duboke vene pa se govori o dubokoj venskoj trombozi.

LJEKOVITO BILJE

Odoljen, valerijana

valerijana
Latinski naziv: Valeriana officinalis, L Drugi nazivi: valerijana, macina trava, baldrijan, odrijan
Pretraživanje prehrane po abecedi

Bolesti srca

Prehrana bolesnika s bolestima srca i krvožilnog sustava

Bolesnicima, koji boluju od bolesti srca i krvotoka (arterioskleroze) i visokog tlaka, moderna medicina preporučuje skromnu prehranu, koja treba da sadrži što manje masnoća. Dokazano je da obilna, a pogotovo masna hrana, ubrzava razvoj arterioskleroze i bolesti srca. Svaki kilogram tjelesne težine predstavlja opterećenje za bolesno srce. Kod nekih bolesti srca i krvotoka, a osobito kod vodene bolesti i visokog tlaka, potrebno je, osim toga, ponekad krajnje ograničavanje uzimanja soli, jer je dokazano, da upravo sol ometa izlučivanje vode iz tijela bolesnika. U ovom slučaju tekućine ne ograničujemo tako strogo, kao što se to radilo nekada.

Osnovno je za prehranu da se zasniva umjerenom upotrebom mesa, mlijeka, sira, visokim unosom složenih ugljikohidrata (krumpir, palenta, tijesto, riža), svježeg voća i povrća, redovitom upotrebom ribe (koja predstavlja idealan izvor omega-3-višestrukonezasićenih masnih kiselina) i upotrebom maslinovog ulja.

Okvirne upute kod vodene bolesti: od stanja bolesti zavisi da li ćemo bolesniku davati hranu bez soli sa ograničavanjem tekućine ili hranu s malo soli, a tekućine onoliko, koliko želi. To će odlučiti liječnik. Uopće, kod takvih bolesnika postupamo prema načelu: što više ograničavamo sol u hrani, tim je kraće zadržavanje vode u tijelu. Prema tome bolesniku smijemo davati i više tekućine -obično između 1-1 i ½ litre dnevno (u ljetnim vrućinama zbog znojenja i više). Pri tome treba postupati prema pravilu: bolesnik ne smije primiti više tekućine, nego što ju je izlučio u protekla 24 sata. Toj količini tekućine dodamo i količinu, koja je potrebna za druga izlučivanja, osim uriniranja, znojenja. Ta količina iznosi 7-13 dcl dnevno; zimi manje, ljeti više -a prosječno oko ¾ litre. Pri tome moramo imati na umu, da namirnice i bez dodavanja sadrže izvjesnu količinu soli. takozvanu vlastitu sol. To treba imati na umu u prvom redu kod težih bolesnika, gdje liječenje zahtijeva strogo neslanu hranu! Na primjer: jedna litra mlijeka sadrži 1,6 grama soli. Dobro uhranjeni bolesnici moraju dobivati jaku dijetu za mršavljenje, ali u hrani mora biti onoliko proteina, koliko je tijelu potrebno. Samo bolesnici s bolesnim srcem, koji osim toga boluju i na bubrezima, moraju dobivati hranu, u kojoj nema mnogo proteina. O tome odlučuje liječnik.

U dijetnoj prehrani, u pogledu besolnih namirnica osobito se cijeni riža, koja sadrži neznatne količine soli. Stoga je riža od velikog značaja u dijetnoj prehrani bolesnika s visokim krvnim tlakom i bolesnika oboljelih od srca, ali inače nema nikakve ljekovite snage.

Ublažimo li strogu dijetu, kada su u pitanju lakši slučajevi srčanih oboljenja, onda ćemo dobiti hranu koja će sadržavati približno 2 grama soli dnevno: sva se hrana kuha bez soli, običan, malo soljen kruh i druga peciva, sve vrste voća, osim onoga, koje napinje, juhe su dopuštene, osim krepkog mesnog bujona, sve vrste slatkih kolača i voća, upotreba soli samo u najskromnijim količinama za najneophodnije solenje! Sol pospemo po gotovom jelu tako, da daje utisak jače posoljene hrane, jer se tada čini, da je jelo jače slano ili je hrani dodajemo u najmanjoj količini.

 

na vrh

Komentari

  • napraviti smjesu od meda i cimetovog praha i mazati na kruh umjesto marmelade i jesti redovno za doručak, ovo smanjuje kolesterol u arterijama i spašava pacijenta od srčanog udara, ako se svakodnevno troši smanjuje gubitak daha i jača otkucaje srca, arterije i vene koje gube svoju elastičnost i postanu začepljene starenjem se revitaliziraju

    Komentar Smokva, 03/06/2014 11:11pm (7 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.