BOLESTI

Ebola

ebola
Ebola virus (EBOV) je uobičajeni naziv koji se koristi za grupu virusa koji pripadaju rodu Ebolavirus (koji se nalazi unutar porodice Filoviridae), a uzrokuju bolest iz skupine virusnih hemoragijskih groznica. Ebola hemoragijska groznica ili uobičajeno Ebola (EHF).

Hipertireoza

hipertireoza
Hipertireoza -Š titnjača, glandula thyroidea, neparna je žlijezda mještena u donjem dijelu vrata. Teška je 20-40 g, ima dva režnja povezana središnjim suženim dijelom. Normalna je funkcija štitnjače stvaranje i izlučivanje hormona u krv što je čini žlijezdom s unutarnjim izlučivanjem...

LJEKOVITO BILJE

Matičnjak

maticnjak2
Latinski naziv: Melissa officinalis L. Drugi nazivi: arbaroža, čelina trava, čelinjak, limun, limunka, majčina ljubica, maternjak, matičnik, medenka, melisa, nana, pitoma metvica, pčelarica, pčelinja ljubica, pčelinja meta, pčelinja metvica, pčelinja trava, pčelinjak, rojevnica
Pretraživanje prehrane po abecedi

Bolesti žuči

Prehrana bolesnika s bolestima žuči i žučnog kamenca

Bolesniku, koji boluje od žučnog kamenca moramo iz hrane odstraniti sva ona jela, koja dovode do grčevitog pražnjenja žučnog mjehura, a time i do napada žučnog kamenca. To su prije svega masnoće, špek, jaja i masno meso, a u manjoj mjeri i svako obilnije i teško jelo. Istovremeno, obilna i masna hrana ubrzava nastajanje žučnih bolesti. Razlikovat ćemo prehranu u takozvanom "akutnom" razdoblju oštrih napada sa bolovima, od prehrane u mirnom razdoblju.

U razdoblju većih teškoća sa napadima bolesnik treba najprije da posti i pije samo čaj od kamilice, a zatim ćemo od najlakše, tekuće hrane -koja treba da sadrži mlijeka i juhe -postepeno dodavati hranu. Međutim, pri tome ćemo iz hrane isključiti svaku znatniju količinu masnoća, koje ćemo bolesniku davati samo u obliku vrhnja, maslaca i ulja. Jaja treba potpuno zabraniti, a hranu valja davati u malim količinama i u više obroka, te da bude sastavljena u prvom redu od mliječnih i škrobnih jela, uz umjereno dodavanje mesa i pasiranog povrća.

I nakon što teškoće popuste, bolesniku ćemo trajno davati hranu s malo masti, čiju količinu ne smijemo ograničiti ispod 50 grama dnevno. Ne smijemo davati masno meso, a naročito svinjetinu. Jaja ćemo dopustiti samo kao neophodan dodatak u raznim kolačima i jelima od brašna, a nikako kao samostalno jelo.

Osnovne smjernice za prehranu bolesnika su slijedeće: prehrana treba sadržavati optimalne količine bjelančevina (1g na kg. t. težine) minimalne količine masnoća, a unos ugljikohidrata prema stanju uhranjenosti bolesnika, namirnice trebaju biti lako probavljive, pa se preporučuju kuhana i na pari pripremljena jela, povrće kuhati u slanoj vodi i na tanjuru preliti svježim uljem (najbolje maslinovim), tjesteninu treba pripremiti ili bez jaja ili s bjelanjkom, s kvascem i malo ulja ili margarinom, ne uzimati ni prehladna ni pretopla pića i jela
 
Dopušteno

Juhe: nemasna juha od mesa, juha od povrća sa zaprškom na -u juhu se mogu staviti sve vrste tjestenine, riža, pšenična krupica -griz.

Meso: teletina, bijelo meso od peradi, riba, blijeda šunka.

Povrće: krumpir -pire huhan u slanoj vodi i poliven maslacem, ili u ljusci kuhan, špinat, cvjetača, mrkva, koleraba, šparoga, buče, tikva, blitva, rajčica, -sve kao varivo i to najbolje kuhano i pasirano, poliveno maslacem ili uljem, ili zaprženo na maslacu, ili ulju.

Tjestenine: Prepečenac ili dvopek, stare žemlje, kifli, biskvit, baaškot, pereci, palačinke, drobljenac, sve kuhane tjestenine, koje treba pripremati s malo jaja, bez kvasca te sa malo maslaca. Osim toga dopuštene su tjestenine s krumpirom, ili brašno sa krumpirom kao tzv. krumpirovo tijesto.

Slatka jela: nabujak od krupice ili riže, bez jaja i kvasca, marmelada, slatko, džem, med.

Ostala jela: krupica, riža, svježi kravlji sir, kukuruzno brašno, zobene pahuljice.

Salate: zelena, blitva, rajčica, cvjetača, cikla (pripremljeno s limunovim sokom).

Voće: sve vrste voća -kuhano, bez kore, voćni sokovi.

Pića: čaj, kakao, kava ne odviše jaka, mlijeko.


Nije dopušteno

Jaja, svinjska i guščija mast, margarin, loj, slanina, suho meso, kobasice, pečeno i pohano meso, svinjetina, govedina, divljač, masne patke i guske, guščja jetra, salama, hrenovke, konzerve, kavijar, sardine, umak od češnjaka, luka, krastavaca, kopra i svi umaci od pečenja.

Svi sirevi zreli i oštri po ukusu, masni, ili sušeni, lički sir, krumpir pečen, ili restan, grah, leća, rotkva, krastavci, kelj, kupus, repa.

Dunje, dinje, lubenice, bademi, orasi, lješnjaci.

Kruh i tijesto s kvascem i mnogo maslaca i jaja.

Paprika, feferoni, salata od graha i kupusa, mirodije -papar, paprika, cimet, kliničić, muškat

Sva alkoholna pića.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.