BILJKA SE PREPORUČA ZA

Karcinom štitnjače

stitnjacakarcinom
štitnjača (lat. glandula thyroidea) je žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem, budući da svoje hormone koje proizvodi izlučuje izravno u krv. Sastoji se od dva režnja koja su međusobno spojena suženim dijelom, ima oblik leptira.

Sideropenična anemija

sideroanemija1
Sideropenična anemija je uzrokovana manjkom željeza. Nastanku joj u pravilu prethode latentna i manifestna sideropenija. U latentnoj sideropeniji nedostaje uskladišteno željezo, dok je u manifestnoj smanjena i količina transportnog željeza.

Anoreksija

anorexia
Anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne, psihološke prirode, a poremećaj jedenja karakterizira strah od debljanja. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja...

Karcinom grlića maternice

karcinomgrlic
Karcinom vrata maternice ili karcinom grlića maternice je zloćudna bolest koja pogađa žene, nastaje nekontroliranim rastom stanica, koje čine vrat maternice (cerviks). Najveći faktor rizika za oboljenje je infekcija uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV).
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

BorLatinski naziv: Pinus silvestris L.
Drugi nazivi: Šumski bor, divlji bor, bijeli bor, lučevina, čam

Bor -CroMaps zdravstveni vodičBijeli bor ima stablo koje može narasti više od 20 metara. Korijen bijelog bora prodire duboko u tlo. Bijeli bor rasprostranjen je po cijeloj Evropi, a raste kako u brdskim tako i u nizinskirn podrucjima. Dok je mlađi, njegove grane i deblo pokriveni su smeđe-crvenkastom korom koja poslije postaje sivo-smeđom. Grane se šire u obliku kišobrana. Iglice bijeloga bora sastavljene su u čupercima po dvije zajedno, duge su 5 do 6 cm, a boja im je sivo-zelena. Cvjetovi su jednodomni. Iz ženskih cvjetova oblikuju se mali češeri, koji u početku imaju crvenkastu, a poslije smeđu boju i postaju drvenasti.

Šišarke (češeri) su svjetlosmeđi ili sivkasti, sa izraženom kratkom drškom na kojoj vise. Jajasto-čunjastog su oblika, često asimetrične, 3 do 8 cm duge i 2-3 cm široke, rombična štitića, bez šiljka. Apofiza je ravna ili piramidalno izvučena, sa grbicom na vrhu. Cvate od svibnja, a sjeme sazrijeva tek u listopadu iduće godine.

Ljekoviti dijelovi biljke: za lijek se upotrebljavaju mladi izdanci i iglice. Iglice bora, kao i sve iglice četinara, valja upotrebljavati, po mogućnosti, neposredno nakon branja, jer se vitamin C gubi sušenjem, tako da iglice (četine) koje se čuvaju više od godinu dana potpuno izgube svoja ljekovita svojstva.

Ljekovito djelovanje: mladi izdanci bora koriste se u liječenju zastarjelih katara dišnih putova, promuklosti, kašlja, laganijeg bron-hitisa, za inhalaciju i sl. Mladi izdanci i iglice koriste se i u liječenju astme te u liječenju reumatskh bolesti i gihta (uloga). Kod grčeva izazvanih žučnim kamencima koristi se tek istekla smola.

Čaj za jačanje organizma
Vrh grančice sa dvadesetak iglica prokuhati u pola litre vode. Ostaviti pola sata da odstoji i procijediti. Piti toplo i zaslađeno medom.

Inhalacija za čišćenje dišnih puteva
U dvije litre vode staviti dvije do tri šake borovih iglica i kuhati pet minuta. Otvoriti poklopac, držati na minimalnoj vatri i inhalirati se oko 15 minuta. Ponavljati što češće.

Sirup protiv kašlja i bronhitisa
Preliti 100 g borovih pupoljaka sa pola litre ključale vode i držati na toplom mjestu oko dva sata. Za to vrijeme razmutiti 100 gr šećera u pola litre vode i kuhati dok se ne dobije gust sirup. Procijediti borove pupoljke i dodati ih sirupu i dodati 2 žlice meda.

Kupka za reumatizam i kožna oboljenja
Dvije šake borove smole sipati u litru vode, ostaviti pola sata, a nakon toga prokuhati pet minuta, procijediti i dodati u kadu sa toplom vodom. Izaći iz kupke kada voda postane mlaka.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.