BILJKA SE PREPORUČA ZA

Karcinom jajnika

karcinomgrlic
Karcinom jajnika (ovarija) s incidencijom od 11 - 15/100.000 žena predstavlja treći po učestalosti ginekološki malignom (nakon karcinoma vrata maternice, kao i karcinoma endometrija), dok se po smrtnom ishodu nalazi na prvom mjestu.

Mononukleoza

mononukleoza
Infektivna mononukleoza je akutno oboljenje retikuloendotelnog i limfatičnog sistema, virusne etiologije poznata i kao bolest "poljupca". Smatra se da je uzročnik infekciozne mononukleoze   u većini slučajeva uzrokovan Epstein -Barrovim virusom (EBV), a u manjem dijelu i citomegalovirusom (CMV).

Anoreksija

anorexia
Anoreksija je težak gubitak apetita čiji su razlozi emocionalne, psihološke prirode, a poremećaj jedenja karakterizira strah od debljanja. Anoreksija ne nastaje zbog gubitka apetita već je riječ o borbi protiv gladi zbog stalno prisutnog i potpuno nerazumnog straha od debljanja...

Aspergiloza

1aspergiloza
Aspergiloza je infekcija uzrokovana Aspergillus spp. (obično A. fumigatus ili A. niger), koja se očituje kao: invazivna plućna aspergiloza (primarno u imunokompromitiranih bolesnika) aspergilom (micetom - rast gljive u već postojećoj šupljini) bronhopulmonalna aspergiloza (sindrom koji se javlja u bolesnika...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

BorLatinski naziv: Pinus silvestris L.
Drugi nazivi: Šumski bor, divlji bor, bijeli bor, lučevina, čam

Bor -CroMaps zdravstveni vodičBijeli bor ima stablo koje može narasti više od 20 metara. Korijen bijelog bora prodire duboko u tlo. Bijeli bor rasprostranjen je po cijeloj Evropi, a raste kako u brdskim tako i u nizinskirn podrucjima. Dok je mlađi, njegove grane i deblo pokriveni su smeđe-crvenkastom korom koja poslije postaje sivo-smeđom. Grane se šire u obliku kišobrana. Iglice bijeloga bora sastavljene su u čupercima po dvije zajedno, duge su 5 do 6 cm, a boja im je sivo-zelena. Cvjetovi su jednodomni. Iz ženskih cvjetova oblikuju se mali češeri, koji u početku imaju crvenkastu, a poslije smeđu boju i postaju drvenasti.

Šišarke (češeri) su svjetlosmeđi ili sivkasti, sa izraženom kratkom drškom na kojoj vise. Jajasto-čunjastog su oblika, često asimetrične, 3 do 8 cm duge i 2-3 cm široke, rombična štitića, bez šiljka. Apofiza je ravna ili piramidalno izvučena, sa grbicom na vrhu. Cvate od svibnja, a sjeme sazrijeva tek u listopadu iduće godine.

Ljekoviti dijelovi biljke: za lijek se upotrebljavaju mladi izdanci i iglice. Iglice bora, kao i sve iglice četinara, valja upotrebljavati, po mogućnosti, neposredno nakon branja, jer se vitamin C gubi sušenjem, tako da iglice (četine) koje se čuvaju više od godinu dana potpuno izgube svoja ljekovita svojstva.

Ljekovito djelovanje: mladi izdanci bora koriste se u liječenju zastarjelih katara dišnih putova, promuklosti, kašlja, laganijeg bron-hitisa, za inhalaciju i sl. Mladi izdanci i iglice koriste se i u liječenju astme te u liječenju reumatskh bolesti i gihta (uloga). Kod grčeva izazvanih žučnim kamencima koristi se tek istekla smola.

Čaj za jačanje organizma
Vrh grančice sa dvadesetak iglica prokuhati u pola litre vode. Ostaviti pola sata da odstoji i procijediti. Piti toplo i zaslađeno medom.

Inhalacija za čišćenje dišnih puteva
U dvije litre vode staviti dvije do tri šake borovih iglica i kuhati pet minuta. Otvoriti poklopac, držati na minimalnoj vatri i inhalirati se oko 15 minuta. Ponavljati što češće.

Sirup protiv kašlja i bronhitisa
Preliti 100 g borovih pupoljaka sa pola litre ključale vode i držati na toplom mjestu oko dva sata. Za to vrijeme razmutiti 100 gr šećera u pola litre vode i kuhati dok se ne dobije gust sirup. Procijediti borove pupoljke i dodati ih sirupu i dodati 2 žlice meda.

Kupka za reumatizam i kožna oboljenja
Dvije šake borove smole sipati u litru vode, ostaviti pola sata, a nakon toga prokuhati pet minuta, procijediti i dodati u kadu sa toplom vodom. Izaći iz kupke kada voda postane mlaka.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.