BILJKA SE PREPORUČA ZA

Nervoza želuca

nervzeludac
Nervozna želučana bol nalikuje na bol kroničnog gastritisa, no, ta je bol bez ikakvih objektivnih bolesnih pojava. Bolesnik često povraća i tjelesno propada. Bolest je čisto živčane naravi, a javlja se kod ljudi koji su suviše duševno napeti ili ih...

Hemofilija

hemofilija
Hemofilija je bolest krvi koja nastaje zbog urođenog nedostatka ili smanjene aktivnosti tzv. čimbenika zgrušavanja. Čimbenici zgrušavanja su proteini u krvi koji sudjeluju u stvaranju ugruška.

Migrena

migrena
Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja je prisutna U različitim populacijama prevalencija   migrene se kreće od 4 do 10% za muškarce, odnosno 16 do 25% za žene. Žene obolijevaju češće od muškaraca, osobito u fertilnoj dobi.

Giht

giht
Giht je jedan od nekoliko tipova artritisa kojem je poznat uzrok, bolest koja je vezana za metabolizam. Radi se o poremećaju metabolizma purina s odlaganjem amorfnih soli mokraćne kiseline ili mikrokristala urata u različita tkiva, najčešće kost i hrskavicu.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

BoračLatinski naziv: Borago officinalis L.
Ljekarničko ime: Herba, Folia et Flores Boraginis
Drugi nazivi: Borač, boraks, boratka, boražina

Borač -CroMaps zdravstveni vodičBorač je jednogodišnja biljka s jakom razgranatom stabljikom, dosiže visinu od 60 cm. Listovi u prizemnoj rozeti su jajoliki ili kopljasti, s dugom peteljkom, cjeloviti i s donje strane obrasli grubim dlakama. Listovi na stabljici su sjedeći i također grubo dlakavi. Cvjetovi imaju stapku, dvospolni su, viseći; časka se sastoji od pet lapova; vjenčić od pet latica, koturast, jasnoplave boje. Cvjeta od lipnja do rujna. Plodovi su svijetlosmedi jajasti oraščići. Biljka ima okus i miris nalik krastavcu. Borač se uzgaja u vrtovima, ali ga se može naći i u divljini: po poljima, na napuštenom zemljištu ili primorju. Slabo je razgranat, čitav je oštro, obostrano dlakav. Naraste do 45 cm visoko.

Borač je biljka toplog podneblja, te zato zahtijeva potpuno sunčano, ne previše vlažno mjesto. Kao medonosna biljka privlači pčele, čime se poboljšava oprašivanje i prinos ostalih biljaka u njegovoj okolici.

Aktivni sastojci: alkaloidi, sluzi (oko 11%), ulje (koje sadrži 7-linolensku kiselinu), te drugi spojevi (octena, mliječna, jabučna, silicijeva kiselina, cijanogeni spojevi, saponini, treslovine). Ulje sjemenki štiti srce i krvne žile od djelovanja stresa. Zbog sadržaja alkaloida pirolizidina biljka se smije uzimati samo kraće vrijeme, i to ne za vrijeme trudnoće i dojenja. Boračevo ulje moraju oprezno koristiti oni koji boluju od epilepsije i shizofrenije.

Ljekoviti dijelovi biljke
Nadzemni dio (Herba boraginis), a ponekad i cvijet (Flos boraginis) upotrebljavaju se za liječenje. Svježi mladi listovi borača često se koriste kod pripremanja proljetnih salata. Za ljekovite svrhe treba ga sabirati ručno od početka cvjetanja, tj. od lipnja pa do rujna. Na brzinu osušite svježe ubranu biljku na suncu, zatim u hladu ili u sušari.

Ljekovito djelovanje
Borač se koristi kao diuretik, zatim protiv kašlja, te kao protuupalno sredstvo i za poticanje lučenja mlijeka. U pučkoj medicini primjenjuje se kod groznice, prehlade i protiv depresije. Biljka povoljno djeluje i kao sredstvo za regeneraciju kore nadbubrežne žlijezde. Kako ulje sjemenki sadrži 7-linolensku kiselinu koristi se za liječenje ekcema, nekih psihičkih oboljenja, a štiti i srce i krvne žile. Naljev od 4 g biljke uzima se tri puta na dan.

Recepti:
Čaj: 2 jušne žlice na 3 dcl ključale vode, ostaviti poklopljeno 10 min, piti mlako tijekom dana u više navrata.

Začin:
Mlado lišće se upotrebljava svježe kao začin salatama. Cvjetovi su vrlo dekorativni i često se koriste za ukrašavanje jela.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.