BILJKA SE PREPORUČA ZA

Neuroblastom

neuroblastom
Neuroblastom je neuroendokrini tumor koji potiče od stanica simpatičkog živčanog sustava. Najčešće nastaje iz stanica nadbubrežne žlijezde, ali može nastati i u drugim područjima gdje se nalazi simpatičko živčano tkivo (najčešće retroperitoneum i medijastinum).

Hemofilija

hemofilija
Hemofilija je bolest krvi koja nastaje zbog urođenog nedostatka ili smanjene aktivnosti tzv. čimbenika zgrušavanja. Čimbenici zgrušavanja su proteini u krvi koji sudjeluju u stvaranju ugruška.

Anksioznost

anksioznost
Neki teoretičari vode podrijetlo anksioznosti sve do procesa rađanja, čak i još ranije, do prenatalnog razdoblja. Praćene su i opservirane reakcije fetusa pa je pronađeno da fetus odgovara pojačanim radom na stimulaciji kao što je snažna buka u blizini majke.

Bradikardija

bradikardija
Bradikardija je smanjanje broja otkucaja srca odraslog čovjeka na manje od 60 otkucaja u minuti. Fiziološki raspon srčane frekvencije odraslog čovjeka je do 60 do 90 otkucaja u minuti.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

BoračLatinski naziv: Borago officinalis L.
Ljekarničko ime: Herba, Folia et Flores Boraginis
Drugi nazivi: Borač, boraks, boratka, boražina

Borač -CroMaps zdravstveni vodičBorač je jednogodišnja biljka s jakom razgranatom stabljikom, dosiže visinu od 60 cm. Listovi u prizemnoj rozeti su jajoliki ili kopljasti, s dugom peteljkom, cjeloviti i s donje strane obrasli grubim dlakama. Listovi na stabljici su sjedeći i također grubo dlakavi. Cvjetovi imaju stapku, dvospolni su, viseći; časka se sastoji od pet lapova; vjenčić od pet latica, koturast, jasnoplave boje. Cvjeta od lipnja do rujna. Plodovi su svijetlosmedi jajasti oraščići. Biljka ima okus i miris nalik krastavcu. Borač se uzgaja u vrtovima, ali ga se može naći i u divljini: po poljima, na napuštenom zemljištu ili primorju. Slabo je razgranat, čitav je oštro, obostrano dlakav. Naraste do 45 cm visoko.

Borač je biljka toplog podneblja, te zato zahtijeva potpuno sunčano, ne previše vlažno mjesto. Kao medonosna biljka privlači pčele, čime se poboljšava oprašivanje i prinos ostalih biljaka u njegovoj okolici.

Aktivni sastojci: alkaloidi, sluzi (oko 11%), ulje (koje sadrži 7-linolensku kiselinu), te drugi spojevi (octena, mliječna, jabučna, silicijeva kiselina, cijanogeni spojevi, saponini, treslovine). Ulje sjemenki štiti srce i krvne žile od djelovanja stresa. Zbog sadržaja alkaloida pirolizidina biljka se smije uzimati samo kraće vrijeme, i to ne za vrijeme trudnoće i dojenja. Boračevo ulje moraju oprezno koristiti oni koji boluju od epilepsije i shizofrenije.

Ljekoviti dijelovi biljke
Nadzemni dio (Herba boraginis), a ponekad i cvijet (Flos boraginis) upotrebljavaju se za liječenje. Svježi mladi listovi borača često se koriste kod pripremanja proljetnih salata. Za ljekovite svrhe treba ga sabirati ručno od početka cvjetanja, tj. od lipnja pa do rujna. Na brzinu osušite svježe ubranu biljku na suncu, zatim u hladu ili u sušari.

Ljekovito djelovanje
Borač se koristi kao diuretik, zatim protiv kašlja, te kao protuupalno sredstvo i za poticanje lučenja mlijeka. U pučkoj medicini primjenjuje se kod groznice, prehlade i protiv depresije. Biljka povoljno djeluje i kao sredstvo za regeneraciju kore nadbubrežne žlijezde. Kako ulje sjemenki sadrži 7-linolensku kiselinu koristi se za liječenje ekcema, nekih psihičkih oboljenja, a štiti i srce i krvne žile. Naljev od 4 g biljke uzima se tri puta na dan.

Recepti:
Čaj: 2 jušne žlice na 3 dcl ključale vode, ostaviti poklopljeno 10 min, piti mlako tijekom dana u više navrata.

Začin:
Mlado lišće se upotrebljava svježe kao začin salatama. Cvjetovi su vrlo dekorativni i često se koriste za ukrašavanje jela.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.