BILJKA SE PREPORUČA ZA

Karcinom grla

stoppusenje
Karcinom grla je zloćudna bolest. Raste polako, podmuklo, često jedva primjetljivim simptomima. Učestaliji je u muškaraca do 97%, u žena se javlja svega 3%. Ukupno čini 2% svih zloćudnih tumora u čovjeka.Može se razviti u svim dijelovima grkljana gdje su...

Rota virusi

rotavirus
Rota virusi spadaju u obitelj Reoviridae. To su RNK virusi, veličine 65-75 nm. Sastoje se od jezgra (dvolančane RNK) i dva omotača pri čemu je spoljašnji sloj infektivan za čovjeka.

Divertikuloza kolona

divertikuloza
Divertikularna bolest je stanje u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stjenku crijeva. Vrlo su brojne, višestruke i veličine zrna graška. Te vrećice se nazivaju divertikuli.

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

BorovnicaLatinski naziv: vaccinium myrtillus
Ljekarničko ime: Folia i Fructus Myrtilli
Drugi nazivi: borovnjača, mrča.

Borovnica -borovinka -CroMaps zdravstveni vodičBorovnica je mali grm sa čvorastim stabljikama, visine do 30 cm. Porijeklo borovnice potiče iz sjeverne Amerike. Ističe se tankim listovima koji su ovalni, nazubljeni i kratkom peteljkom. Boja cvijeta je svijetlo ružičasta, iz cvijeta izrasta okrugli plod, crno modre boje koji sadrži veliku količinu antioksidanta. Cvate od lipnja do kolovoza. Raste u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama, vrištinama i guštarama planinskog područja.

Ljekoviti dijelovi biljke
listovi koji se sabiru u u proljeće i jesen, prije sazrijevanja ploda. Listovi se suše na sjenovitom i zračnom mjestu. Plodovi se beru u vrijeme ljeta, srpanj, kolovoz, te se suše na suncu.

Ljekovito djelovanje
jesenji listovi, u obliku čaja umanjuju mokraćnu kiselinu u organizmu. Protiv povraćanja, proljeva, želučanih grčeva, kašlja, šećerne bolesti. Izvana za ispiranje sluzokože u ustima. Kod šećerne bolesti izuzetno pomaže pa da je neki zovu biljni inzulin. Listovi su djelotvorni jedino ako ih naberemo prije nego što dozriju bobice. Nakon toga nemaju velike ljekovite vrijednosti. Čaj od listova ne smije se piti bez liječničkog nadzora.

Plodove koji sadrže eterično ulje, flavonoide i tanine, koristimo kod hemoroida (zaustavljaju krvarenje), neurednih stolica, uklanjanju nadutosti, poticanju apetita i izlučivanju tekućine iz organizma (kao diuretik). Svježe bobice reguliraju ravnotežu kod neuredne stolice, a suhe bobice pomažu kod zaustavljanja proljeva. Bobe se upotrebljavaju protiv hemoroida u svježem ili osušenom stanju. Poznato je da borovnice utiču na očuvanje vida i očne mrežnice.

Recepti
Tinktura protiv proljeva: 20 grama borovnice staviti u 1 litru alkohola (60%), dobro zatvoriti bocu i ostaviti na suncu 15 dana. Nakon toga ocijediti alkohol i piti 40 kapi otopljenih u mlačnoj vodi.

Čaj kuhan od borovnice ubija bacile od tifusa i ostale bacile u želucu u vremenu od 24 sata. Stoga se borovnica preporuča kao antiseptično sredstvo kod svih početnih zapaljenja crijeva i proljeva.

Hemoroidi: uzme se jedna šaka svježih bobica na šalicu vode, voda treba da proključa i odmah se skine sa štednjaka. Pije se toplo prije spavanja jedanput tjedno.

Tinktura od borovnice
U litru alkohola 60% jačine, ili u dobru jaku domaću rakiju, stavi se 30 g ploda borovnice. Boca se dobro zatvori i ostavi na suncu ili toploj prostoriji 12—14
dana. Nakon toga se ocijedi i uzima 40 kapi u malo mlake vode ili na kocki šećera. Liječi srdobolju, proljev i druge bolesti.

 

na vrh

Komentari

  • 1-3 male žličice suhih plodova prelijte sa 200 ml hladne vode, ostavi da ključa 10 min. i odmah procijediti, pije se više puta dnevno, dok dijareja ne prođe, pomaže

    Komentar Mijo, 20/01/2015 7:00am (6 years ago)

  • listovi borovnice, svaku večer jedna šalica čaja ili dvije žlice zelenih ili suhih listova preliti s pola litre kipuće vode i piti po dvije šalice čaja na dan

    Komentar Marko, 02/02/2012 8:55pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.