BILJKA SE PREPORUČA ZA

Sinusitis

Sinusitis
Nos i paranazalni sinusi čine početak dišnog sustava. Oko 0,5% infekcija gornjih dišnih puteva zakomplicira se sinusitisom, koji je u 90% slučajeva rinogenog podrijetla te se najčešće upotrebljava termin rinosinusitis. Drugi najčešći uzrok sinusitisa uzrokovan je karioznim zubima.

Trbušni tifus

trbusnitifusd
Trbušni tifus sistemska je bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi, karakterizirana vrućicom, prostracijom, bolom u trbuhu i ružičastim osipom - rozeolom. Može se podijeliti na laki (kratkotrajna vrućica ili afebrilnost, nema cerebralnih simptoma, opće stanje slabije promijenjeno) i teški (fulminantni,...

Karcinom debelog crijeva

karcinomcrijeva
Posljednja dva metra crijeva zovu se debelo crijevo ili kolon. Završni dio debelog crijeva naziva se rektum i nalazi se u dužini od približno posljednjih 12-15 cm crijeva do analnog otvora čmara.

Crveni vjetar

crvenivjetar1
Erizipel ili crveni vjetar akutna je bakterijska infekcija kože i potkožnog limfnog tkiva. Bolest je najčešće uzrokovana piogenim streptokokom (Streptococcus pyogenes), a znatno rjeđe drugim bakterijama.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

BosiljakLatinski naziv: Ocimum basilicum L.
Drugi nazivi: Bosiok, bosilje, fasliđan, masliđan

Bosiljak -CroMaps zdravstveni vodičPradomovina bosiljka je Indija. Bosiljak je jednogodišnja biljka iz porodice usnjača(labiatea) koja raste na sunčanim, ali zaštićenim mjesta, te treba dosta vode. Bosiljak izraste 30 do 40 cm sa razgranjenom stabljikom. To je vrlo razgranata biljka sa jajasto-kopljastim listovima nasađenima na peteljci. Listovi su jajoliki i na kraju šiljasti. Mali, bijeli, dvousnati cvjetovi nalaze se u gornjem dijelu stabljike i tvore pršljen. Cvate od srpnja do kolovoza. Bosiljak se uzgaja u vrtovima i loncima, na sunčanorn mjestu, bogatom humusom. Biljka je naročito osjetljiva na niske temperature, a ne podnosi ni zalijevanje hladnom vodom. Cijela biljka je veoma ugodna mirisa. Bosiljak ubran u srpnju, u vrijeme cvatnje, ima veću ljekovitost od onog ubranog u jesen.

Nadzemni dio biljke sadrži eterično ulje, tanlne, glikozide, saponine, mineralne materije, askorbinsku kiselinu, šećer. Eterično ulje sadrži linalol, estragol, eugenol, cineol, metilhavikol, kamfor. U listovima ima ugljenih hidrata, proteina, vitamina A i C i kiselina (oleanol i ursol). U sjemenu se nalaze trigliceridi, karotin, rutin.

Ljekoviti dijelovi biljke
Za lijek se upotrebljava cijela biljka sa sjemenom.

Ljekovito djelovanje
Listovi bosiljka koriste se kao sredstvo protiv nadimanja, za jačanje želuca i poticanje teka, kod neuroze, psihičkih nemira i nesanice. Ta čudesna biljka može se s uspjehom uzimati kod katara želuca, upale crijeva, kod pojave trovanja u želucu i crijevima, kod želučanih grčeva, povraćanja, kod nadutosti i začepljenja, odnosno lijenosti crijeva. Bosiljak se pokazao korisnim i kod plućnih bolesti, a posebno kod početnih stanja tuberkuloze pluća, a izuzetno pomaže kod hripavca. Također se uspješno primjenjuje u liječenju mnogih bolesti mokraćnih organa, kod upale bubrega, katara mokraćnog mjehura ili bolnog mokrenja. Čaj od bosiljka, također, povećava mliječnost kod dojilja. Kod bijelog cvijeta, odnosno prekomjernog izlučivanja iscjetka iz rodnice uslijedit će brzo ozdravljenje ako se primijeni terapija bosiljkom. Bosiljak liječi bolesnu jetru, vodenu bolest i uloge (giht).

Sok iscijeđen iz svježeg lišća bosiljka, nakapan u uho, liječi upalu uha, a svježe lišće, stavljeno u nos, uklanja hunjavicu. Sjemenke bosiljka, samljevene u prah, koriste se kod bolesti mokraćnih organa, posebno kod upale mokraćnog mjehura. Dovoljno je uzeti na vrhu noža prah samljevenih sjemenki bosiljka i popiti s decilitrom mlake vode, dva do tri puta dnevno.

Čaj
S dva i pol decilitra uzavrele vode preliti jednu do dvije čajne žličice usitnjenih suhih listova bosiljka. Ostaviti 15 minuta, poklopljeno, da odstoji, a zatim procijediti. Pije se, u gutljajima, nezaslađeno (2 -3 puta dnevno, po jedna šalica).

Čaj kod visoke temperature
Kod visoke temperature uzima se, svaki sat, po jedna velika žlica hladnog čaja od bosiljka. To osvježava bolesnika i smanjuje mu visoku temperaturu.

Liječenje plućnog katara
Jednu žličicu bosiljka zaliti sa 2.5 dl kipuće vode te procijediti nakon 10 minuta. Piti, pomalo, nekoliko šalica na dan. Nakon osmodnevne kure napraviti prekid od 2 tjedna, pa ponoviti liječenje.

Čaj protiv nesanice
Veliku žlicu svježih listova bosiljka kuhati deset minuta u dva i pol decilitra vode. Ostaviti da odstoji deset minuta. Procijediti i popiti, u gutljajima, nezaslađeno, prije spavanja.

Nadutost
1 žličicu biljke (osušene stabljike) preliti sa 2.5 dl kipuće vode i procijediti nakon deset minuta. Pomalo piti nekoliko šalica na dan. Nakon osam dana tretmana napraviti pauzu od 2 tjedna, pa nastaviti liječenje.

Oblozi od čaja bosiljka pomažu pri zacjeljivanju rana.

 

na vrh

Komentari

  • tableta za spavanje - bosiljak - 4 žlice biljke popariti litrom kipuće vode, ostaviti da stoji 5 minuta i piti po tri šalice čaja na dan, i to poslije objeda, večere i prije spavanja.

    Komentar Marica, 23/02/2014 9:44pm (6 years ago)

  • Bosiljak za izbacivanje vode iz tijela - s dva i pol decilitra uzavrele vode preliti jednu do dvije čajne žličice usitnjenih suhih listova bosiljka. Ostaviti 15 minuta, poklopljeno, da odstoji, a zatim procijediti. Pije se, u gutljajima, nezaslađeno (2 – 3 puta dnevno, po jedna šalica).

    Komentar Katarina, 08/11/2010 11:39am (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.