BILJKA SE PREPORUČA ZA

Lumbago

lumbago
Lumbago (Bol u leđima, križobolja, lumboishialgija) -prema epidemiološkim podacima zapadnih zemalja, 50 do 80 posto stanovništva ima ili je imalo najmanje jednom u životu križobolju (lumbalni sindrom).

Bubrežni kamenci

bubreznikamenci
Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći.

Prostatitis

prostata
Prostata je muška spolna žlijezda koja se nalazi između mokraćnog mjehura i ravnog crijeva   (lat. rectum), a okružuje mokraćnu cijev koja provodi mokraću iz mjehura kroz penis.

Inkontinencija urina

inkontinencija
Urinarna inkontinencija je nevoljno otjecanje urina. Ona se može dogoditi bilo kada, ali je najčešća u starijoj životnoj dobi. Simptomi joj mogu biti različiti: od "bježanja par kapi mokraće" do kompletne nemogućnosti zadržavanja urina.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

BrezaLatinski naziv: Betula pendula L.
Drugi nazivi: Brez, brezuša, briza, brizovina, metlika

Breza -CroMaps zdravstveni vodičBreza je 10 do 25 m visoko drvo s tankim, vitkim grančicama i bijelom glatkom korom što se može ljuštiti na listiće tanke poput papira. Mlade grančice su smeđe, a kasnije se objese; prekrivene su smolastim žlijezdama. Listovi su naizmjenični, u čupercima, dvostruko pilastog ruba, goli, romboidni i imaju duge peteljke. Cvjetovi su jednodomni, a rastu u obliku resa. Muške rese su sjedeće, viseće i nastaju na jesen. Ženske rese rastu na stapki i kraće su, a izbijaju tek u proljeće u pazušcima zelenih zalistaka. Breza cvjeta u travnju i svibnju; oprašuje se vjetrom. Plod je okriljeni oraščić. Postoje dvije vrste breza: bijela ili obična breza i cvetna ili sjeverna breza. U liječenju ljekovitim biljem obje imaju jednaku vrijednost.

Cvate koncem travnja i u svibnju. Rasprostranjena je na planinama, a nalazi se pojedinačno ili u skupinama. Najčešće se nalazi na močvarnom i vlažnom tlu, i kao ukrasno drvo po parkovima.

Aktivni sastojci: sadrži flavonoide, eterično ulje, derivate katehina (-)-epikatehin, (+)-katehin i njegov 7-O-D-ksilopiranozid, oligo- metrijske procijanidine sastavljene od tih elemenata, fenolkarbo- ksilnu kiselinu te druge spojeve (0,5% C vitamina, triperpenske damaranske alkohole, saponine). Flavonoidi i eterična ulja imaju diuretično djelovanje bez nepovoljnog učinka na bubrežni parenhim; smjesa tih sastojaka djeluje na pojačano lučenje natrijeva klorida. Flavonoidi i terpenske tvari povoljno djeluju i na ekceme.

Ljekoviti dijelovi biljke
Za lijek se skupljaju sok, rese, listovi i kora. Listovi breze trgaju se s mladih grančica od lipnja do rujna; ono je tamnozelene boje, a ponekad je ljepljivo. Prostrite skupljeni materijal na rešetke od pruća i sušite u hladu ili u sušari. Dobro osušena droga pikantnog je mirisa i gorkog okusa. Pupoljci breze skupljaju se zimi ili u rano proljeće na staništima odredenim za krčenje. Sušite ih na isti način kao i listove.

Sok se vadi koncem veljače ili početkom ožujka, a lišće se bere za vrijeme cijele vegetacije. Kora se prikuplja u proljeće i jesen. U proljeće, kad počnu cirkulirati sokovi, probuši se rupa u brezovom stablu. U nju se stavi tanka cjevčica pomoću koje dobivamo sok od breze. Poslije toga rupa se zatvori drvenim klinom. Iz jednog stabla se može dnevno nakupiti oko četiri litre soka. Često bušenje istog stabla štetno djeluje na drvo, smanjujući mu otpornost prema gljivičnim zarazama. U soku se nalazi šećer, te ukoliko ga grijemo da provri, dobivamo brezovo vino. Sok i vino su odličan lijek za liječenje arterioskleroze, gojaznosti, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti.

Ljekovito djelovanje
U proljeće, kad počnu kolati sokovi, probuši se rupa u stablu. U nju se stavi tanka cjevčica pomoću koje dobivamo sok od breze. U soku se nalazi šećer te, ukoliko ga grijemo da provri, dobivamo brezovo vino. Sok i vino su odličan lijek za liječenje ateroskleroze, gojaznosti, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti. Uklanja slabo rnokrenje, bjelančevine u mokraći i čisti krv. Čaj od brezovog lišća i resa pojačava izlučivanje mokraće, odstranjuje kiselinu iz organizma te liječi groznicu, reumatske bolesti i vodenu bolest.

Breza je jedna od najboljih diuretskih biljaka, s jakim djelovanjem, pa utiče na eliminiranje edema/otoka, viška vode u organizmu nastalog oboljenjem srca, oboljenjem bubrega, a ujedno vrši i dezinfekciju mokraćnih puteva. Od pupoljaka i listova breze priprema se čajni uvarak, kao jedan od najboljih prirodnih diuretika. Sa čajem od listova pomažemo izlječenju bolesnih organa, odnosno sprečavamo oboljenje istih koji primarno stradaju od nakupljanja suvišne vode u organizmu. Čaj od brezovog lišća ne treba često piti, jer ima i drugog ljekovitog bilja sa sličnim djelovanjem u pogledu izlučivanja urina, ali se brezov čaj preporučuje za rastvaranje bubrežnih kamenaca i njihovo bezbolno izlučivanje.

Čaj protiv vodene bolesti
6 g lista breze, 5 g ruzmarina, 5 g lista koprive, 10 g poljske preslice i 10 g borovnice. Jednu žlicu mješavine preliti sa dva decilitra vrele vode. Ohlađen čaj po želji zasladiti medom.

Čaj protiv bubrežnih kamenaca
Pripremiti čajnu mješavinu od lista breze, pirike, čestoslavice i vodopije. Priprema i pijenje čaja je ista kao kod čaja protiv vodene bolesti.

Protiv upale bubrega
Potrebni su list breze (20%), biljka sitnica (5%), svila od kukuruza (15%), list borovnice (10%), vranilovka (15%), list koprive (15%) i list medvjeđeg grožđa (20%). Jušnu žlicu mješavine preliti sa dva dl hladne vode, poklopiti, zagrijati do vrenja, ostaviti da odstoji sat, te procijediti. Tri puta dnevno piti po dva dl nezaslađenog čaja poslije jela.

Protiv upale prostate
Pomiješati po 30 g lista breze, medvjeđeg grožđa, preslice i 10 g cvijeta podbjela. Jednu jušnu žlicu mješavine kuhati oko pet minuta u dva dl vode, poklopiti i ostaviti da stoji tri do četiri sata. Procijediti i piti mlako. Ponoviti još dva-tri puta u toku dana prije jela.

Čišćenje krvi
Iz stabla iscijediti šest velikih žlica svježeg soka i pomiješati s kozjim mlijekom i medom, piti u proljeće radi čišćenja krvi od loših sokova, pluća od sluzavosti, bubrega od pijeska, kožnih osipa i avitaminoze.

 

na vrh

Komentari

  • Sok i vino su odlično je sredstvo za lječenje arteroskleroze, gojaznosti, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti. Od pupoljaka i listova biljke priprema se čajni uvarak prelivanje - vrelom vodom, tako da se taj čaj - ne smije se kuhati! - koristi se kao jedan od najboljih prirodnih diuretika. Taj čaj je i jedan od najboljih prirodnih sredstava za izlučivanje urina. Sa čajem od listova pomažemo oporavku bolesnih organa, odnosno sprječavamo oboljenje istih koji primarno stradaju od nakupljanja suvišne vode u organizmu (bubrezi,, jetra, zglobovi itd.).

    Komentar Mijo, 20/01/2015 5:41am (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.