PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom štitnjače

stitnjacakarcinom
štitnjača (lat. glandula thyroidea) je žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem, budući da svoje hormone koje proizvodi izlučuje izravno u krv. Sastoji se od dva režnja koja su međusobno spojena suženim dijelom, ima oblik leptira.

Giht

giht
Giht je jedan od nekoliko tipova artritisa kojem je poznat uzrok, bolest koja je vezana za metabolizam. Radi se o poremećaju metabolizma purina s odlaganjem amorfnih soli mokraćne kiseline ili mikrokristala urata u različita tkiva, najčešće kost i hrskavicu.

Karcinom grla

stoppusenje
Karcinom grla je zloćudna bolest. Raste polako, podmuklo, često jedva primjetljivim simptomima. Učestaliji je u muškaraca do 97%, u žena se javlja svega 3%. Ukupno čini 2% svih zloćudnih tumora u čovjeka.Može se razviti u svim dijelovima grkljana gdje su...

Karcinom dojke

karcinomdojke
Karcinom dojke - rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena, kako u zapadnoj Europi i SAD-u, tako i u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog registra za rak u Hrvatskoj, rak dojke je najčešći rak u žena po incidenciji i mortalitetu.Tijekom 2000.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Brokula

Brokula -CroMaps zdravstveni vodičBrokula (lat. bracchium) je povrće iz porodice kupusnjača kojoj još pripadaju prokulica, kupus, koraba, cvjetača, kelj i druge. Smatra se izvornim oblikom karfiola, a uzgaja se zbog središnjeg i postranih zelenih cvjetnih izdanaka smještenih na razgranatoj i mekanoj stabljici.

Za brokulu se zna više od 2000 godina. U 16. stoljeću brokula je rasla u Italiji i Francuskoj. Naziv biljke potječe od talijanske riječi "brocco" što znači izdanak, mladica. Na hrvatsko je tlo donesena iz Italije, najprije na obalu i neke otoke. I danas se kod nas najviše uzgaja u Dalmaciji. Rana brokula dostupna je od sredine lipnja do početka srpnja, dok je vrh sezone kasne brokule od sredine rujna do sredine listopada. Brokula se bere kada su pupovi cvjetova još mladi, a cvjetovi zatvoreni. Sezona brokula traje od listopada do travnja. Pri kupnji treba izabrati one biljke čiji su cvjetovi kompaktni, a lišće čvrsto i intenzivne boje. Žućkasti ili mekši cvjetovi pokazuju da je brokula stara, te da joj je smanjena nutritivna vrijednost.

Brokula sadrži različite biološki aktivne sastojke čija antioksidativna svojstva pozitivno utječu na zdravlje. Energetska vrijednost svježe brokule je 34 kcal na 100 g, te je iznimno vrijedan izvor vitamina i minerala. Sadrži vitamina C, vitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija. Zbog toga ima važnu ulogu u zaštiti imuniteta. Stoga ćete jedući brokulu spriječiti malokrvnost. Dodajući brokulu obrocima, možete iskoristiti i njene prednosti za ljepotu. Ona sadrži beta-karoten koji održava kožu zdravom i poboljšava ten.

Puna minerala kao što su kalcij, kalij, željezo i magnezij, te prepuna folne kiseline, brokula nas opskrbljuje i najvažnijim vitaminima, a uspješno se bori protiv stresa. Osim toga, ta prisutnost vlakana (3%) u velikoj količini, smanjuje rizik od karcinoma, posebno od karcinoma debelog crijeva. Treba istaknuti da je brokula lako probavljiva.

Brokula u sebi sadrži gotovo sve glavne antioksidanse koji se nalaze u namirnicama, i to vrlo jake antioksidanse: sulforafan, kvercetin, beta-karoten... Njezino antioksidativno djelovanje je vrlo učinkovito pod uvjetom da je se konzumira po mogućnosti vrlo mladu i sirovu i to svakodnevno.

Znanstvenici su u pokusima na štakorima dokazali antikancerogeno svojstvo brokula. Izotiocinat je tvar koja se nalazi u povrću koje ima antikancerogeno djelovanje. Brokula sadrži velik udio izotiocinata, a sjeme brokule sadrži čak oko 30 puta više ove tvari od svježe brokule. Znanstvenici smatraju da unatoč povećanom udjelu izotiocinata u ekstraktu, i obične porcije koje ljudi inače jedu, pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Brokule su na vrhu top-liste zelenog povrća koje potiče apoptozu (proces uništavanja zloćudnih stanica). Brokula sadrži sastojke, koji se zovu sulforani, prirodne biljne kemijske materije koje joj daju prepoznatljiv okus i mogu potaknuti samouništenje stanica koje bi se mogle pretvoriti u stanice karcinoma.

 

na vrh

Komentari

  • Never mix fruit with vegetable juices .. they are at different ends of the alkaline/acid spectrums. Such combinations play havoc with the pH (acidity/alkalinity) of the digestive juices.

    Komentar Iva, 06/09/2014 3:26pm (6 years ago)

  • najbolje za PMS - izvrstsan izvor magnezija i beta-karotena, ovaj će napitak vratitit snagu umornom tijelu.
    3 - 4 mrkve, 100g brokule, smiksati, sirovo popiti

    Komentar Olga, 10/04/2014 11:23am (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.