PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom bubrega

bubrezicarc
Karcinom bubrežnih stanica (adenokarcinom) je najčešći i čini 85% svih dijagnosticiranih slučajeva karcinoma bubrega. U svijetu se godišnje dijagnosticira oko 275.000 novih slučajeva sa karcinomom bubrega.

Karcinom grla

stoppusenje
Karcinom grla je zloćudna bolest. Raste polako, podmuklo, često jedva primjetljivim simptomima. Učestaliji je u muškaraca do 97%, u žena se javlja svega 3%. Ukupno čini 2% svih zloćudnih tumora u čovjeka.Može se razviti u svim dijelovima grkljana gdje su...

Karcinom želuca

karcinomzeluca
Želudac je dio probavnog sustava. Smješten je u sredini trbuha, neposredno ispod rebara. Njegov gornji dio spojen je s jednjakom, a donji se nastavlja na dvanaesnik -početni dio tankoga crijeva.

Karcinom debelog crijeva

karcinomcrijeva
Posljednja dva metra crijeva zovu se debelo crijevo ili kolon. Završni dio debelog crijeva naziva se rektum i nalazi se u dužini od približno posljednjih 12-15 cm crijeva do analnog otvora čmara.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Brokula

Brokula -CroMaps zdravstveni vodičBrokula (lat. bracchium) je povrće iz porodice kupusnjača kojoj još pripadaju prokulica, kupus, koraba, cvjetača, kelj i druge. Smatra se izvornim oblikom karfiola, a uzgaja se zbog središnjeg i postranih zelenih cvjetnih izdanaka smještenih na razgranatoj i mekanoj stabljici.

Za brokulu se zna više od 2000 godina. U 16. stoljeću brokula je rasla u Italiji i Francuskoj. Naziv biljke potječe od talijanske riječi "brocco" što znači izdanak, mladica. Na hrvatsko je tlo donesena iz Italije, najprije na obalu i neke otoke. I danas se kod nas najviše uzgaja u Dalmaciji. Rana brokula dostupna je od sredine lipnja do početka srpnja, dok je vrh sezone kasne brokule od sredine rujna do sredine listopada. Brokula se bere kada su pupovi cvjetova još mladi, a cvjetovi zatvoreni. Sezona brokula traje od listopada do travnja. Pri kupnji treba izabrati one biljke čiji su cvjetovi kompaktni, a lišće čvrsto i intenzivne boje. Žućkasti ili mekši cvjetovi pokazuju da je brokula stara, te da joj je smanjena nutritivna vrijednost.

Brokula sadrži različite biološki aktivne sastojke čija antioksidativna svojstva pozitivno utječu na zdravlje. Energetska vrijednost svježe brokule je 34 kcal na 100 g, te je iznimno vrijedan izvor vitamina i minerala. Sadrži vitamina C, vitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcija, magnezija, željeza, fosfora i kalija. Zbog toga ima važnu ulogu u zaštiti imuniteta. Stoga ćete jedući brokulu spriječiti malokrvnost. Dodajući brokulu obrocima, možete iskoristiti i njene prednosti za ljepotu. Ona sadrži beta-karoten koji održava kožu zdravom i poboljšava ten.

Puna minerala kao što su kalcij, kalij, željezo i magnezij, te prepuna folne kiseline, brokula nas opskrbljuje i najvažnijim vitaminima, a uspješno se bori protiv stresa. Osim toga, ta prisutnost vlakana (3%) u velikoj količini, smanjuje rizik od karcinoma, posebno od karcinoma debelog crijeva. Treba istaknuti da je brokula lako probavljiva.

Brokula u sebi sadrži gotovo sve glavne antioksidanse koji se nalaze u namirnicama, i to vrlo jake antioksidanse: sulforafan, kvercetin, beta-karoten... Njezino antioksidativno djelovanje je vrlo učinkovito pod uvjetom da je se konzumira po mogućnosti vrlo mladu i sirovu i to svakodnevno.

Znanstvenici su u pokusima na štakorima dokazali antikancerogeno svojstvo brokula. Izotiocinat je tvar koja se nalazi u povrću koje ima antikancerogeno djelovanje. Brokula sadrži velik udio izotiocinata, a sjeme brokule sadrži čak oko 30 puta više ove tvari od svježe brokule. Znanstvenici smatraju da unatoč povećanom udjelu izotiocinata u ekstraktu, i obične porcije koje ljudi inače jedu, pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Brokule su na vrhu top-liste zelenog povrća koje potiče apoptozu (proces uništavanja zloćudnih stanica). Brokula sadrži sastojke, koji se zovu sulforani, prirodne biljne kemijske materije koje joj daju prepoznatljiv okus i mogu potaknuti samouništenje stanica koje bi se mogle pretvoriti u stanice karcinoma.

 

na vrh

Komentari

  • Never mix fruit with vegetable juices .. they are at different ends of the alkaline/acid spectrums. Such combinations play havoc with the pH (acidity/alkalinity) of the digestive juices.

    Komentar Iva, 06/09/2014 3:26pm (5 years ago)

  • najbolje za PMS - izvrstsan izvor magnezija i beta-karotena, ovaj će napitak vratitit snagu umornom tijelu.
    3 - 4 mrkve, 100g brokule, smiksati, sirovo popiti

    Komentar Olga, 10/04/2014 11:23am (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.