BILJKA SE PREPORUČA ZA

Zatajenje bubrega

zatajenjebubrega
Akutno zatajenje bubrega (bubrežna insuficijencija) definira se kao klinički sindrom obilježen brzim, jakim smanjenjem bubrežne filtracije, obično sa smanjenim izlučivanjem mokraće. Kronična bubrežna insuficijencija je klinički sindrom koji je obilježen propadanjem nefrona što dovodi do prestanka svih temeljnih funkcija koje...

Neuroblastom

neuroblastom
Neuroblastom je neuroendokrini tumor koji potiče od stanica simpatičkog živčanog sustava. Najčešće nastaje iz stanica nadbubrežne žlijezde, ali može nastati i u drugim područjima gdje se nalazi simpatičko živčano tkivo (najčešće retroperitoneum i medijastinum).

Prostatitis

prostata
Prostata je muška spolna žlijezda koja se nalazi između mokraćnog mjehura i ravnog crijeva   (lat. rectum), a okružuje mokraćnu cijev koja provodi mokraću iz mjehura kroz penis.

Karcinom pluća

stoppusenje
Pluća, parni spužvasti organi čunjastog oblika, dio su dišnog sustava. Desno se pluće sastoji od tri režnja; malo je veće od lijevog pluća koje ima dva režnja.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

BrusnicaLatinski naziv: Vaccinium vitis-idaea L.
Drugi nazivi: brusnjak, brusnjača

Brusnica - CroMaps zdravstveni vodič

Brusnica raste kao zimzeleni patuljasti grm, visine od 5-15 cm, cvjeta od  od svibnja do kolovoza. Ima ovalne listove, koji su poredani u parovima i naizmjenično, tamno-zelene boje, kožnati, donja strana listova s tamnim točkama. Na vrhu izdanaka vise u grozdovima bijeli, rjeđe crvenkasti pojedinačni cvjetovi, zvonastog oblika u visećim, gustim grozdovima. Cvijetovi su četveročlani, a kod drugih vrsta iz roda Vaccinium petočlani. Krajem kolovoza i početkom rujna iz cvjetova nastaju prvo bijele bobice, a kasnije pocrvene.

Pošto je brusnica veoma otporna na hladnoću i mraz (do -22 °C), rasprostranjena je u većem dijelu sjeverne hemisfere, biljka izbjegava vapnenac u borovim i smrekovim šumama, u močvarama te u livadama s patuljastim grmovima ili u grmovitim mjestima u brdima.

Listovi brusnice isto kao i listovi medvjetke sadržavaju ljekovitu tvar arbutin (glikozid) i zbog toga se kod infekcija mokraćnih putova ili reume smije upotrebljavati samo pod nadzorom liječnika. Grimizne bobice su jako bogate vitaminima. Osim jela od divljači postoji cijeli niz drugih jako preporučljivih načina uporabe, npr zajedno s izribanim hrenom uz file od sušene pastrve, zajedno s prepečenim Camembert sirom ili s pečenim jabukama. Na listovima se također mogu pronaći i crvene izrasline izazvane od jedne vrste gljiva.

Brusnica sadrži mnogo organskih kiselina, provitamina A (beta karoten), vitamina B grupe (B1, B2, B3) te mnogo minerala. Pored ovog, sadrži i mnogo fito-spojeva i omega-3 masnih kiselina.

Ljekoviti dijelovi biljke
Listovi, plodovi; samoniklo voće. Bobice se beru u jesen kada plod poprima svoj osebujan izgled duboko crvene boje, obično krajem rujna ili početkom listopada. Lišće se bere poslije berbe bobica.  

Bobice se (osim kao sok) mogu konzumirati i svježe, osušene, smrznute ili pak mogu služiti kao umak ili dodatak raznim jelima. Zahvaljujući visokoj koncentraciji vitamina C, prijesne bobice imaju kiselkast okus, no nakon što se od njih pripremi kompot imaju jako ugodan okus.

Ljekovito djelovanje
Rijetko koja biljka je sa svojim plodovima  kao brusnica, koja je prirodni antibiotik potvrdila svoj doprinos zdravju.  U liječenju čaj od brusnice se koristi za razne oblike upale urinarnog trakta, djeluje povoljno kod osoba koje pate od gihta ili reume, a mnogi je koriste za prevenciju nastanka krvožilnih i tumorskih oboljenja.

Bioflavonoidi imaju posebno antibakterijsko djelovanje tako su istraživanja pokazala, da brusnice mogu spriječiti pojavu infekcije urinarnog trakta (sprječava E. Coli bakteriju u razmnožavanju), tvari brusnice djeluju na uništenje bakterije Helicocter pylori, koja je uzročnik čira na želudcu, smanjuje rizik od pojave bolesti zubiju i zubnog mesa. Istraživanja ukazuju da sastojci brusnice smanjuju rizik od različitih karcinoma (karcinom dojke i debelog crijeva), sprječava rast ćelija tumora i širenja istih po tijelu. Brusnica smanjuje šećer u krvi, pa je vrlo korisna za dijabetičare. Plodovi brusnice su iznimno cijenjeni u prehrani osoba izloženih stresu, kao prevencija kod kardiovaskularnih bolesti (srca i ožilja, žila).

Antioksidansi pomažu kod prevencije kardiovaskularnih bolesti, a hipurična kiselina predstavlja prirodni antibiotik s izraženim djelovanjem protiv gljivica (antifungalna svojstva). Antocianini i proantocianidi pomažu kod obnavljanja stanica odgovornih za osjetilo vida.

Tinktura od brusnice
U pola litre 40% dobre domaće rakije stavi se 100 g (dobro istucanih) boba; dobro se promiješa i ostavi 14 dana na toplom mjestu. Svaki dan jednom bocu treba protresti, zatim sve procijediti. Odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu, slabosti, kašlja, dišnih organa, šećerne i vodene bolesti.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.