PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Estragon

kozlac
Latinski naziv: Artemisia dracunculus Drugi nazivi: Estragon, kozlac, zmijska trava, pehtran

Žutika

zutika
Latinski naziv: Berberis vulgaris L. Ljekarničko ime: Radix, Fructus Berberidis, Cortex Berberidis radicis Drugi nazivi: žutika, šimširka, žuti šipak, trpka žutika, žutica.

Poljska preslica

preslica0.jpg
Latinski naziv: Equisetum arvense L. Drugi nazivi: konjski rep, kositrena trava, mala preslica, poljska preslica, rastavić

Kukuruzna svila

kukuruz
Latinski naziv: Zea mays L. Stigmata Maydis Drugi nazivi: Koruza, kuruz, kuruza, turska pšenica

PREHRANA

Dinja

dinja
Dinja (cucumis melo) je jednogodišnja biljka, pripada porodici Cucurbitacae, kao i lubenice, tikve i krastavci. Narodni su joj nazivi: pipun, pepun, melon i milun. Podrijetlom je iz Azije i Afrike.

Lizin

aminokiseline
Lizin je esencijalna aminokiselina izolirana 1889. godine iz mliječnog proteina kaseina. Kemijska struktura lizina je otkrivena 1902. godine. Budući da ga naš organizam ne može sintetizirati , lizin se u dovoljnoj mjeri mora uzimati hranom.

Sumpor

minerali
Sumpor (S) je jedan od četiri aminokiseline koji obavlja niz važnih funkcija u sintezi proteina i enzima i njihovoj funkciji. Sumpor je nemetal, široko je rasprostranjen u prirodi, prisutan je u svim stanicama biljaka i životinja.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci -CroMapsBubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći. U tom slučaju kamenac može biti vrlo sitan, pa se naziva i bubrežni pjesak. Urolitijaza je stručni medicinski izraz kojim se opisuju kamenci koji se pojavljuju u urinarnom traktu.

Vrste kamenaca prema kemijskom sastavu dijele se na:

- anorganske: kalcij-oksalat monohidrat, kalcij-oksalat dihidrat, kalcij-hidrogenfosfat dihidrat, kalcij-hidroksikarbonat fosfat, trikalcij-fosfat, magnezij-anonij fosfat heksahidrat. Kalcijski kamenci čine oko 70% svih mokraćnih kamenaca. Svi anorganski kamenci daju zasjenjenje na RTG snimkama.

- organske: mokraćna kiselina, mokraćna kiselina dihidrat, amonij-hidrogenurat, natrij-hidrogenurat, cistin. Organski kamenci su nevidljivi na nativnim RTG snimkama, osim cistinskih kamenaca koji daju polu-zasjenjenje zbog prisutnosti atoma sumpora.

Simptomi
Glavni klinički znakovi mokraćnih kamenaca su bol i pojava krvi u mokraći. Bol obično započinje naglo kad se kamenac počne pomicati u urinarnom traktu, izazivajući iritaciju ili začepljenje. Obično bolesnik osjeća oštru, grčevitu bol u leđima i boku u području bubrega ili donjeg dijela trbuha. Ponekad se uz ovu bol pojavljuje mučnina i povraćanje. Kasnije se bol može širiti u prepone. Kako se kamenac spušta niz mokraćnu cijev bliže mjehuru, bolesnik može osjećati češću potrebu za mokrenjem ili osjećati pečenje prilikom mokrenja. Ako ove simptome prati povišena temperatura ili groznica, može biti prisutna i infekcija. Veliki kamenci mogu biti potpuno mirni, asimptomatski, bez ikakvih kliničkih simptoma. Nasuprot tome, sasvim mali kamenci mogu izazivati jake i nesnosne boli.

Dijagnoza
Dijagnostika će se bazirati na pretragama kao što su: ultrazvuk bubrega i abdomena, intravenska pijelografija (za precizniju dijagnostiku i lokalizaciju služi kontrastna metoda), rendgenska snimka abdomena (većina kamenaca je vidljiva na RTG snimci), a eventualno i na diferentnijim pretragama kao što je CT abdomena. U sklopu pretraga urina rade se mikrobiološke i biokemijske pretrage.

Liječenje
U liječenju treba preporučiti uzimanje dovoljno tekućine, analgetika te spazmolita. Terapija će osim toga biti i usmjerena prema vrsti kamenca. U slučaju uričkih kamenaca primijenit će se alopurinol, a u slučaju struvitnih antibiotici. Većina kamenaca izlazi spontano. U slučajevima kada nije moguće riješti nefrolitijazu konzervativnim metodama primjenit će se operativni zahvat. Danas je to najčešće litotripsija (ESWL -extracorporeal shock wave lithotripsy) -razbijanje kamenaca ultrazvučnim valovima.

Bolesnici trebaju dati prednost namirnicama koje sadrže magnezij, na primjer zobene pahuljice, grah, grašak, kruh od neoljuštenog zrna i mineralne vode u kojima je mnogo magnezija jer magnezij pospješuje rastapanje kalcijeva oksalata.

 

na vrh

Komentari

 • imao sam male kamence, nešto pijeska, bolove nesnosne, nema ništa bolje, zgrijati toplu vodu u kadi, leć da se opusti tjelo i popiti kroz sat vremena litru mlake pive, sve se riješilo

  Komentar Jakov, 22/10/2014 1:20pm (6 years ago)

 • Na prve simptome boli u bubrezima uzrokovanom kamencima, pomiješajte maslinovo ulje i sok od organskog limuna. Popijte mješavinu odmah sa čašom čiste vode. Pričekajte pola sata a zatim iscijedile sok pola limuna i pomiješajte ga s čašom čiste vode, dodajte žličicu jabučnog octa i popijte. Ponavljajte isto dok god simptomi ne nestanu....

  Komentar Hrvoje, 04/06/2014 10:58pm (6 years ago)

 • Pripremite ovaj napitak i riješite se kamena iz bubrega: uzmite nekoliko suhih smokava i isjeckajte ih na sitne komadiće. Potopite ih u čašu svježe iscjeđenih limuna i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro ih prelijte proključalom vodom (1dl) i tako pripremljen napitak popijte na prazan želudac. Nakon sedam do deset dana vaš urin bi trebao postati tamne boje, to je siguran znak da je kamen počeo se topiti, urin je tamne boje jer sadrži tragove mulja.

  Komentar Darko, 01/06/2014 9:01pm (6 years ago)

 • Lijek za rastvaranje kamenaca:
  - 3 dl pive
  - sok od 5limuna
  - 1 velika zlica maslinovog ulja
  Sve pomijesati u boci od pive, 3-4 puta dnevno lagano okretati bocu, paziti da se piva ne pjeni. Navecer popiti sto je moguce brze. Dovoljan je jedan tretman.

  Komentar Veronika, 27/05/2014 7:38pm (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.