PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Bor

bor
Latinski naziv: Pinus silvestris L. Drugi nazivi: Šumski bor, divlji bor, bijeli bor, lučevina, čam

Lovor

lovor
Latinski naziv: Laurus nobilis Drugi nazivi: Plemeniti lovor, loborika, labor, lobor, lovorika

Dobričica

dobricica1
Latinski naziv: Glechćma hederdcea L. Drugi nazivi: brštan, koturac, ognjenak, mjesečnjak, niski bršljan, samobojka, brštan-trava, vrštan-trava, grenkuljica

Crnjika

crnika
Latinski naziv: Nigella sativa L. Drugi nazivi: crnika, crni kim, crni kimel, ćurekot, čorokota

PREHRANA

Crveni luk

crveniluk2
Biljna vrsta Allium cepa (crni luk, crvenac, glavata ljutika, čebula, kapula, črlenec, mrki luk, obični luk) poznata je samo kao kultivirana biljka, ali njezini divlji srodnici u prirodi se pojavljuju u središnjoj Aziji.

Natrij

minerali
Natrij (Na) je esencijalni mineral koji se nalazi najvećim dijelom u vanstaničnoj tekućini (oko 50 % natrija u tijelu). Zajedno s kalijem važan je za očuvanje acido-bazne ravnoteže.

Suncokret

suncokret
Suncokret (Hellianthus annuus) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), potječe s jugozapada Sjeverne Amerike, iz Perua i Meksika. Iz središnjih cvjetova suncokreta razvijaju se ovalni i plosnati, crni ili prošarani plodovi.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Bulimija

Bulimija -CroMaps zdravstveni vodičBulimija je poremećaj vezan za pretjeranim uzimanjem hrane nakon čega slijedi povraćanje, izbacivanje sadržaja želuca kroz usta ili uzimanjem laksativa, psihološkog je podrijetla. Javlja se najčešće u mladih djevojaka, prosječna dob u kojoj se znakovi bulimije prvi put pojavljuju je 18 godina. Dok se anoreksičari izgladnjuju, bulimičari se prejedaju, a zatim "čiste" povraćanjem koje su sami izazvali. Oboljeli od bulimije vrlo često koriste pilule za mršavljenje, laksative i diuretike da bi smanjili težinu.

Opće zdravstveno stanje osobe oboljele od bulimije ovisi o tome koliko se često prejeda i čisti. Takva osoba može povraćati povremeno, jednom mjesečno ili više puta na dan. Tjelesne posljedice uključuju oticanje želudca ili gušterače, upalu jednjaka, povećane žlijezde slinovnice te kvarenje zubi i bolest desni uslijed povraćanja želučanih kiselina. Čestim povraćanjem također se troše voda i kalij u tjelesnim tkivima što izaziva poremećeni ritam srca, grčenje mišića, pa čak i oduzetost. U težim slučajevima, neki od ovih tjelesnih problema mogu dovesti do smrti.

Liječnik bi morao postaviti dijagnozu bulimije, ako postoje najmanje dvije bulimične epizode tjedno u trajanju od tri mjeseca. Psihoterapija -često kombinirana s antidepresivima -prvotni je način liječenja, zajedno sa savjetovanjem o prehrani. Psihološko liječenje bulimije može uključivati pojedinačnu, obiteljsku ili skupnu psihoterapiju. Isto tako, često se propisuju bihevioristička ili kognitivna terapija. Bihevioristička terapija usredotočuje se na mijenjanje prehrambenih navika; terapije se obično posvećuju analiziranju ponašanja i smišljanju načina da se to promijeni. Osobe oboljele od bulimije imaju i neki dodatni psihički problem. Najčešće je to depresija. Važno je shvatiti zašto osoba odjednom razvija potrebu za prekomjernom količinom hrane.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.