BILJKA SE PREPORUČA ZA

Tuberkuloza

tbc
Tuberkuloza (TBC, sušica) je bolest koju uzrokuje bakterija Mycobacterium tuberculosis. Bakterija u prvom redu zahvaća pluća, iako može zahvatiti i bilo koji drugi organ, kao što su: limfni čvorovi, koža, kosti ili mozak.

Legionarska bolest

legionarska
Bolest uzrokovana bakterijom Legionella pneumophila koja se javlja u dva oblika, kao akutna respiratorna infekcija, i drugi, teži oblik koji se manifestira kao teška opća bolest sa zahvaćanjem raznih organa uključujući i pluća.

Emfizem

emfizem
Emfizem ili kronična opstrukcijska bolest pluća (KOB) je bolest kroničnog i progredirajućeg tijeka. Bolesnik ponekad boluje i od kroničnog bronhitisa i od emfizema. Kronični bronhitis je odgovoran za 85% slučajeva emfizema, ali i pušenje se smatra čestim uzrokom, aktivno ili...

Aspergiloza

1aspergiloza
Aspergiloza je infekcija uzrokovana Aspergillus spp. (obično A. fumigatus ili A. niger), koja se očituje kao: invazivna plućna aspergiloza (primarno u imunokompromitiranih bolesnika) aspergilom (micetom - rast gljive u već postojećoj šupljini) bronhopulmonalna aspergiloza (sindrom koji se javlja u bolesnika...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

ČešnjačaLatinski naziv: Alliaria petiolata L.
Drugi nazivi: češnjeva trava, lučica

Češnjača,CroMaps zdravstveni vodičČešnjača pripada porodici krstašica, koja je vrlo brojna i rasprostranjena po kontinentu. Stabljika joj je uspravna i većinom nerazgranjena, naraste do 100 cm visine; listovi srcoliki i pri trljanju ugodnog intenzivnog mirisa; cvjetovi su u gustim izduženim grozdovima. Cvjeta od travnja do svibnja.

Plodovi češnjače su dugi i uski suhi pucavci, mahunasta oblika s mnogo crvenkastih hrapavih sjemenki. Nalazimo je često u velikoj količini u biljnim zajednicama na rubovima šuma, šumskih puteva, na proplancima ili grmovitim mjestima.

Biljka se nekad u narodnoj medicini često koristila zbog jake arome, a u današnje vrijeme rijetko se koristi kao ljekovito bilje.

Ljekoviti dijelovi biljke
Svježe lišće koja se suši na sjenovitom mjestu

Ljekovito djelovanje
Od osušenih listova češnjače može se prirediti čaj za koji se smatra da jača apetit i preporučljiva je za kuhanje kao i začin za salate. Sitno izrezani listovi odlikuju se izrazito jakom aromom kao mješavina bijelog luka i senfa. Pomaže kod upala usta i ždrijela i dišnih putova. Biljka posjeduje i izrazito antiseptično djelovanje.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.