LJEKOVITO BILJE

Vinova loza

vinovaloza.jpg
Latinski naziv: Vitis vinifera L. Drugi nazivi: čokot, loza, trs, vinoloza ili vinski trs

PREHRANA

Grejp

grejp
Grejp ili grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma gorkog okusa. Plod je zimzelenog drveta koje uobičajeno raste do 6 metara u visinu, ali može doseći i trostruko veću visinu.

BOLESTI

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...

Cijepljenje

Cijepljenje je najuspješnija i najisplativija javno zdravstvena mjera.

Cilj je svake provedbe cijepljenja zaštititi cijepljenu osobu od određene zarazne bolesti. Sustavnim i sveobuhvatnim cijepljenjem određene populacije nastoji se cjelokupno pučanstvo zaštititi od bolesti protiv koje se cijepi s krajnjom namjerom da se ona iz te sredine iskorjeni. To je na svjetskoj razini uspjelo sa velikim boginjama, a u većini europskih zemalja, sa difterijom i dječjom paralizom. Cijepljenje je unošenje antigena u organizam sa svrhom stvaranja protutijela, koja će pri susretu sa mikroorganizmom od kojega potiče cjepivo, spriječiti razvoj bolesti.
Cijepljenje - Zdravstveni vodič CroMaps
Da li je cijepljenje obavezno? Imunizaciju dijelimo na obveznu koja obuhvaća svekoliko stanovništvo, koja se provodi u izloženih osoba ili u onih osoba kod kojih je izloženost moguća i neobveznu. Obvezno cijepljenje provodi se prema naputku Ministarstva Zdravstva RH, a po kalendaru cijepljenja. Sve informacije možete dobiti u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti, telefon (01) 4683-004 ili 4683-005.

Procjena je pedijatara da manje od 5 posto djece ima alergijske reakcije na cjepiva. Postoje teorije 'za' i 'protiv' cjepiva, osobito nakon što se nastanak nekih autoimunih bolesti u djece počeo povezivati s cjepivom. U Sloveniji je cijepljene obvezno, ali roditelj koji ne želi cijepiti dijete potpisuje da će snositi odgovornost i platiti troškove liječenja ako mu se ono razboli. U nekim zemljama nije obvezno, ali se necijepljena djeca ne mogu upisati u vrtić i školu.

Na tržištu ne postoje cjepiva koja uopće nemaju nuspojava. Cijepljenjem se izaziva neprimjetna "mala bolest" koja u većine djece prođe nezapaženo, sa malim otokom na mjestu uboda, ili u rijetkim slučajevima i kratkotrajnim povišenjem temperature (posebice dojenčad). Većina današnjih cjepiva su visoko djelotvorna ali niti jedno nije sasvim neškodljivo. Cijepljenje većinom prolazi bez ikakvih posljedica za osobu koja se cijepi, iako je ponekad praćeno neželjenim posljedicama, komplikacijama, koje pokatkad mogu čak ugroziti život. One mogu biti vezane za samo cjepivo, kao i za nepropisno čuvanje, rukovanje ili nepravilnu primjenu.

Naime, usprkos činjenici da svako cjepivo prije nego se pušta u uporabu prolazi vrlo stroga ispitivanja, ona se obavljaju na relativno malom broju ispitanika, pa se rijetke, a možda i teške neželjene nuspojave ne mogu registrirati. Dalje, proizvodnja bioloških preparata, kao što su cjepiva, neminovno podliježu određenoj varijabilnosti, koje se pokatkada ne mogu kod proizvođača uočiti a mogu biti "kobne", pa to valja praćenjem cijepljenih otkriti. Neželjene nuspojave nakon cijepljenja predstavljaju zdravstveni događaj koji nastaje nakon cijepljenja, a postoji opravdana sumnja da je uzrokovan cijepljenjem. To, naravski, ne mora uvijek biti slučaj već se pokatkad može raditi o čistoj koincidenciji.

Popis neželjenih nuspojava nastalih nakon cijepljenja

Obvezno cijepljenje djece provodi se prema kalendaru cijepljenja u kojem se navode obvezna cjepiva za dijete od rodilišta do treće godine, a potom i cjepiva koja će primiti u školi. Kalendar obveznog cijepljenja je u svim zemljama jedna od najvažnijih protuepidemijskih mjera. Taj je program obvezujući za ministra zdravstva koji ga mora donijeti, a potom i za Zavod za zdravstveno osiguranje koji mora osigurati besplatno cijepljenje. Obavezno cijepljenje djece provodi se prema kalendaru cijepljenja koji svake godine objavljuje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. U tom su kalendaru navedena obvezna cijepljenja za vaše dijete od rodilišta do treće godine, a potom i cjepiva koja će primiti u školi. Popis obveznih cijepljenja možete pronaći na internetskim stranicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Kalendar cijepljenja

Novorođenčad: BCG vakcinacija + hepatitis B
- ako su rođena u rodilištima cijepit će se BCG cjepivom i protiv hepatitisa B odmah u rodilištu.
- ukoliko nisu rođena u rodilištu cijepit će se BCG cjepivom do navršena dva mjeseca starosti, a protiv hepatitisa B u prvom mjesecu života
- sva djeca koja nisu cijepljena u rodilištu odnosno do dva mjeseca starosti moraju se cijepiti BCG cjepivom do navršene prve godine života.
Novorođenčad HBsAg-pozitivnih majki (sve trudnice se obvezno testiraju): hepatitis B imunizacija uz primjenu imunoglobulina, u rodilištu odmah po rođenju (NN 164/04), prema postekspozicijskoj shemi.

S navršena 2 mjeseca života: Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib + hepatitis B

Nakon 2 mjeseca (8 tjedana): Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib

Nakon 2 mjeseca (8 tjedana): Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib + hepatitis B

2. godina života:
- po navršenih 12 mjeseci života OSPICE-ZAUŠNJACI-RUBEOLA (MPR)
- Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib

4. godina života: DTaP

I. razred osnovne škole : OSPICE-ZAUŠNJACI-RUBEOLA (MPR) (ili prilikom upisa)
DI-TE pro adultis + POLIO (IPV)

VI. razred osnovne škole: HEPATITIS B: 2 puta s razmakom od mjesec dana i treći puta pet mjeseci nakon druge doze

VII. razred osnovne škole: tuberkulinsko testiranje i BCG docjepljivanje nereaktora

VIII razred osnovne škole: DI-TE pro adultis + POLIO (IPV)

Završni razred srednjih škola (19. godina života): DI-TE pro adultis

Nakon navršenih 60 godina života: ANA-TE

Tumač kratica:
BCG: Cijepljenje protiv tuberkuloze
Hib: Haemophilus influenzae tipa B
DTaP: Difterija, tetanus, pertusis (acelularni)
IPV: inaktivirano cjepivo protiv dječje paralize
DTaP-IPV-Hib: Kombinirano cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa (acelularno), H. influenzae tipa B i dječje paralize (inaktivirano). Tzv. „5u1“
MPR: Ospice, rubeola, parotitis
DI-TE pro adultis: Tetanus, difterija, formulacija za starije od 6 godina
HBsAg: Površinski antigen hepatitis B virusa
ANA-TE: Cjepvo protiv tetanusa

Izvor:
• www.hzjz.hr (Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti)
• ^ a b Plett PC (2006). "[Peter Plett and other discoverers of cowpox vaccination before Edward Jenner"] (in German). Sudhoffs Arch 90 (2): 219–32. PMID 17338405. Retrieved 2008-03-12.

Komentari

 • Tedd Koren, DC tvrdi slijedeće: „Disleksija, minimalno oštećenje mozga, hiperaktivnost i poremećaj deficita pažnje, autizam, alergije, vizualne i mnoge druge neurološke bolesti koje se danas sve zajedno nazivaju „poremaćaj u razvoju“, jedva da su postojale prije programa masovnog cijepljenja“. Vjerojatno 20 posto američke djece – jedno od pet – pati od „poremećaja u razvoju“. Ovaj zaprepašćujući broj „poremećaja u razvoju“ gotovo uvijek je uzrokovan encefalitisom. A primarni uzrok encefalitisa u SAD-u i drugim industrijski razvijenim zemljama je program cijepljenja djece....
  Dr. Tedd Koren koji razotkriva istinu o cjepivima
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5KcFgp0ymMs

  Komentar Domagoj, 11/04/2014 6:56pm (7 years ago)

 • kamo ovaj svijet vodi.?doslovno od prvog dana života trujete ljude i od njih želite napraviti zombije.da stvar bude bolja cijepiva su obavezna(a gdje je pravo izbora?) i ako se suprostavimo plaćamo kaznu,idemo u zatvor ili nam odumu djecu jer smo"nesavjesni"roditelji i jer ih ne želimo trovati

  Komentar marin, 16/02/2012 9:54pm (9 years ago)

 • Poljska ministrica zdravlja o svinjskoj gripi...
  http://www.youtube.com/watch?v=VvWgkinFhiw&feature=related

  Komentar Ksenija, 09/08/2011 9:54am (10 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.