PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Rusomača

rusomaca
Latinski naziv: Capsella bursa-pastoris L. Ljekarničko ime: Herba Bursae pastoris Drugi nazivi: rusomača, pastirska torbica, goromuk, mošnjak, parčuška.

Kim

kim
Latinski naziv: Carum carvi, cuminum Drugi nazivi: Kim, divlji kumin, kumin, kom, komin, kimin, kumin pitomi, pitomi kim, poljski kim.

Miloduh

miloduh
Latinski naziv: Hyssopus offinalis L. Ljekarničko ime: Herba Folia et Flores Hyssopi Drugi nazivi: Miloduh, hisop, izop, sipan, šipant

Sljez crveni

crvenisljez1
Latinski naziv: Althaea Rosea L. Drugi nazivi: trandavilje, pitomi sljez, carev cvijet, ružičasti bijeli sljez, pitomi sljez

PREHRANA

Grožđe

grozde
Vinova loza jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka. Drži se da je prva vinova loza uzgajana u Zakavkazju, sjevernom Iranu te Maloj i Srednjoj Aziji. Odatle se -u predrimsko doba -proširila Europom.

Rajčica

rajcica
Prirodoznanci su utvrdili da rajčica potječe iz Južne Amerike, određenije – iz Perua. Kao divlja, samonikla biljka rajčica raste diljem čitave Južne Amerike te u Meksiku.

Cikla

ciklaprehrana
Ljekovita vrijednost cikle poznata je još iz antičkih vremena. Cikla je plod bogat na mikroelementima kao što su jod, bakar, selen, vanadij, vitamini B kompleksa i vitaminom C; od minerala sadrži kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Ciste jajnika

Ciste jajnika -CroMaps zdravstveni vodičCiste jajnika (ovarijske ciste) su patološke promjene obavijene kapsulom, ispunjene tekućinom ili polu-čvrstim tkivom koje se nalaze u ili na jajniku. Većina cista je dobrućudna i povlače se za jedan do tri mjeseca nakon njihova nastanka bez uzrokovanja bilo kakvih problema. Jedino cista koja traje dugo vremena ili uzrokuje simptome, raste, zaslužuje medicinsku pozornost.

Ciste ne rastu uobičajeno razmnožavanjem stanica, nego nagomilavanjem tkivne tekućine. Najčešći uzrok nastanka jedne ciste je izostanak pucanja folikula kod ovulacije (folikularna cista). Kako je ovo dio procesa ovulacije, ovako nastale ciste nazivaju su funkcionalne ciste i one su najčešće zastupljene (najbenignije su i daju poremećaj ciklusa, često izostanak menstruacije).

Osim funkcionalnih postoje i nefunkcionalne ciste jajnika kao što su dobroćudne neoplastične ciste, čokoladne ciste (endometrioza) i inkluzijske ciste. Ciste mogu nastajati i nestajati kao odgovor na hormonalnu neravnotežu ili stres. Promjene u tjelesnoj težini, mršavljenje i debljanje, mogu uzrokovati ciste jajnika. Većina cista jajnika ne prelazi u karcinom.

Simptomi
Male ciste ne uzrokuju obično nikakve tegobe. Simptomi koji ukazuju na problematičnu cistu jajnika uključuju: promjena normalnog menstrualnog ciklusa, kao što su neredoviti ciklusi, bol nepoznatog podrijetla, pritisak ili neugoda u donjem dijelu trbuha, bol ili neugoda tijekom ili nakon spolnog odnosa, neuobičajeno oticanje ili osjećaj punoće u donjem dijelu trbuha, promjene u mokrenju ili pražnjenju crijeva. Osim bolova, mogu se javiti nepravilna ili jaka krvarenja. Većina funkcionalnih cista dijagnosticira se pri ginekološkom pregledu, nakon kojeg slijedi detaljna ultrazvučna procjena nalaza.

Dijagnoza
Primarna pretraga za dijagnozu ciste jajnika je ultrazvuk koji prikazuje morfološke karakteristike ciste. Dijagnosticira se prilikom ginekološkog pregleda, palpacijski i ultrazvučnog pregleda. Ukoliko liječnik dijagnosticira cistu jajnika kod vas, važno je utvrditi o kojoj se vrsti ciste radi. Da bi se to otkrilo potrebno je uzeti u obzir: prijašnje bolesti, kako vaše, tako i u obitelji, dob, simptome i veličinu ciste.

Ukoliko su ciste veće od 4 cm u promjeru i perzistiraju više mjeseci, a osobito ukoliko brzo rastu; ako nema odgovarajućeg odgovora na medikamentoznu terapiju i ciste stvaraju značajne poteškoće ženi, ili pri ultrazvučnom pregledu sumnjivo izgledaju, uslijediti će dopunske pretrage -određivanje tumorskih biljega u krvi (CA 125, CA 19-9, CEA, AFP, ß-hCG), pregled veličine protoka krvi kroz cistu uz pomoć UZV color doppler i izgleda unutarnjih stijenki (3D ultrazvuk), te će se razmotriti njeno operativno odstranjenje, kada se pri pregledu dobivenog materijala postavlja definitivna dijagnoza.

Liječenje
Ukoliko liječnik zaključi kako je potrebno liječenje ciste, predložit će odgovarajuće liječenje koje može uključivati: lijekove -hormonska terapija ili kirurški zahvat. Vrsta liječenja ovisi o vrsti i veličini ciste. Ukoliko cista zahtijeva liječenje i manja je od 5 cm u promjeru, liječnik može preporučiti lijekove koji će uzrokovati nestanak ili smanjenje ciste. Ukoliko se radi o funkcionalnoj cisti, vjerojatno će nestati unutar dva do tri mjeseca nakon početka uzimanja lijekova.

Kirurški zahvat se obično preporučuju kad se radi o dermoidnoj cisti (to su bizarne ciste s miješanim hiper i hipoehogenim odjecima, daju osjećaj pritiska po dnu trbuha te poremećaj ciklusa i u većini slučajeva umjereno povišene tumorske markere, trebaju se odstraniti laparoskopijom), ili endometriomu, cisti koja pokazuje znakove zloćudne pretvorbe, cistama koje su veće od 5 cm u promjeru, gdje je marker CA 125 najčešće umjereno povišen.

Mogu se ukloniti laparoskopski ili laparotomijom (otvaranje trbušne šupljine), i oba zahvata imaju iste ciljeve: potvrditi dijagnozu ciste, procjenu da li je dobvroćudna ili zloćudna, prikupiti uzorak tekućine u abdomenu za citološku analizu, ukloniti cijelu cistu i poslati je na patohistološki oregled.

Mala operacija nazvana laparoskopija, pri kojom se instrumentom nazvanim laparoskop ulazi u trbušnu šupljinu i kamerom prenosi slika na monitor, dozvoljava liječniku direktan pogled u trbušnu šupljinu i površinu jajnika i uzimanje malog dijela tkiva jajnika za pregled u laboratoriju. Ovaj tip zahvata obično ne zahtijeva uklanjanje oba jajnika.

Laparoskopske operacije cista jajnika danas su rutinski postupak liječenja za ciste za koje se dijagnostičkom obradom utvrdi dobroćudan karakter. Ovom se operacijom brzo i jednostavno uklanja cista ili cijeli jajnik te se nakon zahvata bolesnica brzo oporavlja.

Komplikacije cista jajnika mogu biti slijedeće: prsnuće ciste, uvrnuće ciste i prsnuće, suženje porodnog kanala, zloćudna pretvorba. Prsnuće ciste može biti stanje koje ugrožava život. Znakovi koji upozoravaju na mogućnost prsnuća ciste su: iznenadna bol u donjem dijelu trbuha, slabost, mučnina i povraćanje i stanje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

Izvor:

·     ^ Modesitt SC, Pavlik EJ, Ueland FR, DePriest PD et al.   Risk of malignancy in unilocular ovarian cystic tumors less than 10 centimeters in diameter. Obstet Gynecol. 2003; 102 (3): 594-9.

 

na vrh

Komentari

 • Ko ima ciste dobar magičan recept je od luka. 500ml vode kad se zagrije ubacite 1 luk i ostavite oko 15 min da vri. Jednu času ujutro na prazan želudac i jednu čašu prije spavanja. 1 mjesec piješ, jedan ne, ..znači terapija traje 6 mjeseci. Uskoro poslije prve terapije 2 mjeseca vidjet ćete uspjeh. Možete u isto vrijeme da probate sa 2 lit vode i 4 luka. I možete da čuvate u tegli.

  Komentar Sanjica, 13/10/2014 12:31pm (5 years ago)

 • bolovi jajanika, ciste, miomi - isporbano pomaže:)
  trebate 40 vrhova ružmarina, 1 l domaćeg crnog vina
  crno vino, sipajte u flašu šireg grlića i u to potopite 40 vrhova ružmarina, oko 4 cm dužine, ostavite na tamnom mjestu da odstoji nekoliko dana (7 dana), i pijte svakog jutra na prazan želudac po malu čašicu 0,3dl bez cjeđenja ružmarina, mjesec dana...

  Komentar Veronika, 02/06/2014 8:04am (6 years ago)

 • Postovanje

  Molila bih za misljenje
  jako zelim bebu
  Zadnja menstruacija mi je bila 12.05.2013,zatim prije par dana uradila sam test bio je pozitivan,cetiri pet testova su bili pozitivni...otisla sam na ultrazvuk rekli su mi kao trudnoca,vanmatericna,i ne vidi se dobro,izvadila sam hcg iz krvi

  na dan kada sam trebala dobiti,to jest 12.06.2013.godine!

  Iznosi 415...

  Zbunjuje me sto je esndometrij 10.1,a imam cistu,27,5...dr mi kao tvrdi da je test pozitiv an od ciste,ali vec je pet testova pozitivno,ili se plod jos ne vidi...sta je upitanju

  P O M O Z I T E . . .
  http://--

  Komentar sladja, 13/06/2013 10:34am (7 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.