PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Hepatitis

jetra
Hepatitis je upala jetre. Najčešće vrste hepatitisa, uključujući i hepatitis C, izazvani su virusima. Do sada je poznato nekoliko tipova virusnog hepatitisa. Klinička slika i prognoza, kao i terapija ovisi o uzroku.Hepatitis C izazvan je virusom (HCV) koji je otkriven...

Ihtioza

ihitoza2
Ihtioza je stvaranje ljusaka i perutanje kože, što može biti u rasponu od blagog do neugodne suhoće (kseroderma) te do teške deformirajuće bolesti (nasljedna ihtioza). Ihtioza također može predstavljati znak sistemske bolesti. Dijagnoza se postavlja klinički.

Bubrežni kamenci

bubreznikamenci
Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći.

Limfedem

limfedem
Limfni sustav je skup svih organa i tkiva uključenih u proizvodnju limfocita, optok limfe i njeno filtriranje. Obrambeni sustav organizma i odgovoran je za prepoznavanje i inaktiviranje ili uništavanje stranog materijala tijekom imunološke reakcije.Krv i limfa tjelesne tekućine koje kolaju...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Cistin i Cistein

Cistin i Cistein -  CroMaps zdravstveni vodičCistin je stabilan oblik amino-kiseline cisteina koja sadrži sumpor (značajan hranljivi sastojak protiv starenja). Kada se cistin metabolizira, on proizvodi sumpornu kiselinu, koja reagira sa drugim supstancama, pomažući detoksifikaciju organizma. Amino-kiseline koje sadrže sumpor, posebno cistin i metionin, pokazale su se kao djelotvorne protiv trovanja bakrom. Pretjerano nagomilavanje bakra kod ljudi je znak Vilsonove bolesti.

Cistin/cistein također mogu biti od pomoći organizmu a štite ga od drugih štetnih metala kao i razornih slobodnih radikala koji nastaju prilikom pušenja i pijenja.

Najbolji izvor za dopunu cistein je iz cistein-bogatim namirnicama. On je normalno prisutan u hrani kao stabilan oblik, cistin (2 molekule cisteina međusobno povezane). Naša tijela, apsorbiraju cistin i nose do stanica, gdje ga pretvaraju u cistein.

Cistin i Cistein i djelovanje na zdravlje - Važan je za sintezu keratina, proteina koji se nalazi u koži, kosi i noktima. Ima važnu ulogu u metabolizmu energije i sintezi masnih kiselina.

Cistein je predložen kao preventivna ili protuotrov za neke od negativnih efekata pretjerane konzumacije alkohola, uključujući oštećenje jetre, mozga i mamurluka. Pušačima i korisnicima alkoholnih pića preporučuje se režim svakodnevnog uzimanja dodatka cisteina sa vitaminom C (tri puta onoliko vitamina C koliko i cisteina).  Dodatke ne treba uzimati na prazan želudac.

Cistein je moćan slobodni radikali razarač po sebi, ali najbolje funkcionira uz vitamin E i selen. Novija istraživanja također ukazuju da terapeutske doze cisteina mogu pružiti značajan stupanj zaštite od zračenja i negativnih posljedica liječenja kemoterapijom kod karcinoma. Povećanim unosom hrane ili namirnica koje sadrže više cisteina i glutamil-cisteina pomaže u sniženju oksidativnih oštećenja.

Prije nekog vremena znanstveno je dokazano i priznato da osobe koje boluju od AIDS-a pokazuju izraženo odstupanje od normalnog "sastava aminokiselinskih zaliha" - inventara aminokiselina dostupnih u njihovom tijelu. Njima neprestano i izrazito nedostaju metionin, cistin i cistein - vrlo važne aminokiseline.

Doziranje

Velike doze cisteina/cistina, vitamina C i vitamina B1 ne preporučuju se onima koji boluju od dijabetes millitus-a i oni ih mogu uzimati isključivo ako im to liječnik preporuči. Kombinacija ova tri hranljiva sastojka može poništiti djelovanje inzulina.

Najbolji prirodni izvori Cistina i Cisteina

Cistin i Cistein nalazimo u prehrambenim namirnicama: perad, pšenica, brokula, jaja, češnjak, luk, crvena paprika.

Izvor
· ^ Bulaj, Grzegorz; Kortemme, Tanja; Goldenberg, David P. (1998), "Ionization-reactivity relationships for cysteine thiols in polypeptides.", Biochemistry 37 (25): 8965–72, doi:10.1021/bi973101r, PMID 9636038 .
· ^ Sprince, Herbert; Parker, Clarence M.; Smith, George G.; Gonzales, Leon J. (1974), "Protection against Acetaldehyde Toxicity in the rat by L-cysteine, thiamine and L-2-Methylthiazolidine-4-carboxylic acid", Inflam. Res. 4 (2): 125–30, doi:10.1007/BF01966822 .

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.