BILJKA SE PREPORUČA ZA

Osteoporoza

osteoporoza
Oboljenja koštano-mišićnog sustava jedna su od sve učestalijih kroničnih bolesti. U tu skupinu bolesti ubraja se i osteoporoza. Osteoporoza je progresivna bolest kostiju koja se očituje poremećajem balansa u kojem se kost izgrađuje i razgrađuje.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

Crvena djetelinaLatinski naziv: Trifolium pratense L.
Drugi nazivi: crvena detelina, detela, detelina kravljača,djetelina,konjska ditelina, kravljača, livadska detelina, trolist.

Crvena djetelina-CroMaps zdravstveni vodičDjetelina (Trifolium), rod zeljastih biljaka iz por. leptirnjača. Pripada mu oko 300 vrsta, koje su većim dijelom raširene na području Sredozemlja. U nas samoniklo raste više od 60 vrsta. Djetelina ima list sastavljen od 3 liske i male, leptiraste cvjetove, koji su u većine vrsta združeni u cvatove, a rijetko stoje pojedinačno. Cvjetovi su joj bijeli, žuti, ružičasti ili crveni. Crvena djetelina  izraste 30 do 50 cm visoko, a stabljika joj je često crveno nahukana. Stabljika i trodijelni listovi kod mnogih su sorti proviđeni bjelkastim dlakama. Crvene cvjetne glavice često su jedna drugoj približene u parovima.

Vrijeme cvatnja: svibanj do rujna. Crvena djetelina bere se u svibnju i lipnju. Crvena djetelina se sabire kao biljka u cvatu (Herba Trifolii pratensis) ili se sabiru samo cvjetne glavice (Flores Trifolii pratensis). I biljka i cvjetne glavice suše se u hladu.

Crvena djetelina sadrži izoflavone, vrstu fitoestrogena koji strukturom nalikuje estrogenu. Kod žena pred menopauzom, izoflavoni imaju antiestrogenski učinak, a kod žena u menopauzi, izoflavoni se ponašaju kao slabi estrogen, pomaže i u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi. Osim toga, ta biljka olakšava simptome menopauze, uključujući valunge, znojenje, smanjeni libido i suhoću rodnice.

Primjena u narodnoj medicini: crvena se djetelina više upotrebljava izvana, prije svega za omekšavanje otvrdnulih žlijezda, i to u obliku mokrih i vlažnih čajnih obloga. Jednaka primjena se preporuča kod bolova izazvanih reumatizmom i gihtom i za omekšavanje mliječnih žlijezda. Čaj od crvene djeteline rado se pije za pobuđivanje rada jetre i žuči, kod akutnog ili kroničnog začepljenja, kao i za pobuđivanje apetita. Kod nekih naroda preporuča se čaj od crvene djeteline u slučajevima kada je nakon teških operacija, naročito operacija želuca, nastupilo mršavljenje pa je bolesnik slab i nema apetita. Crvena djetelina pomaže u liječenju kožnih bolesti poput ekcema i psorijaze.

Upotreba: čajni oparak priprema se od biljke u cvatu bez stabljike ili od samih cvjetnih glavica, a uzimaju se 2 čajne žlice za 1 šalicu čaja. Tako dobiveni čaj ostavi se 10 minuta da odstoji, a piju se 2-3 šalice dnevno sa ili bez dodatka meda.

Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati djetelinu.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.