PREHRANA SE PREPORUČA ZA

IBD

chron
IBD engleska skraćenica (Inflammatory bowel disease) je upalna bolest crijeva kao općeniti termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica autoimuni upalni procesi u probavnom traktu, kroničnog karaktera, najčešće u tankom i debelom...

Divertikuloza kolona

divertikuloza
Divertikularna bolest je stanje u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stjenku crijeva. Vrlo su brojne, višestruke i veličine zrna graška. Te vrećice se nazivaju divertikuli.

Karcinom debelog crijeva

karcinomcrijeva
Posljednja dva metra crijeva zovu se debelo crijevo ili kolon. Završni dio debelog crijeva naziva se rektum i nalazi se u dužini od približno posljednjih 12-15 cm crijeva do analnog otvora čmara.

Proljetni umor

proljetniumor
Proljetni je umor poremećaj zdravlja koji zahvaća skoro svakog drugog čovjeka, smanjuje mu radnu sposobnost slabeći imune snage tijela, priprema teren za druge bolesti. Posljedica je, prije svega, manjka vitamina C, a svoj udio ima i utjecaj nagle promjene vremena...
Pretraživanje prehrane po abecedi

Crveni luk

Crveni luk - CroMaps zdravstveni vodičBiljna vrsta Allium cepa (crni luk, crvenac, glavata ljutika, čebula, kapula, črlenec, mrki luk, obični luk) poznata je samo kao kultivirana biljka, ali njezini divlji srodnici u prirodi se pojavljuju u središnjoj Aziji. Nije samo povrtna biljka korisno povrće, nego i ljekovita biljka, sadrži u sebi i vrijedne ljekovitosti. Podzemna gomoljasta stabljika sastoji se od mesnatih ljuskastih listova iz čije sredine tjera nadzemni dio stabljike koji je šupalj i plavo-zelene boje. Listovi su sabljasta oblika, dugi i plosnati. Zelenkasto-bijeli cvjetovi združeni su u kuglasti cvat. Od cijele se biljke za liječenje upotrebljava podzemna gomoljasta lukovica, zapravo podzemna stabljika sastavljena od mesnatih listova. Vonj je luka oštar i izaziva suzenje, a okus mu je slatkast; kuhanjem se gubi miris, a okus ublaži. Najbolje uspijeva na vapnenastom tlu, a valja ga gnojiti samo odležanim gnojem. Crveni luk ubraja se među najstarije ljekovite biljke južnih područja starog vijeka.

Luk je zbog vitamina A, B1, B2 , E, K i P vrlo ljekovit. Spomenimo samo neke njegove ljekovite učinke: pospješuje prokrvljenost, potiče izlučivanje sluznih žlijezda te brzo zaustavlja truljenje i vrenje u crijevima, smanjuje šećer, čisti krv, pobuđuje tek, tjera na mokrenje, jača živce, pospješuje probavu, odstranjuje plinove i gliste, dezinficira tijelo i ublažava grčeve.

Srčanim bolesnicima jača srce. Kuhan na mlijeku otklanja grčeve u trbuhu i zaustavlja krvarenja iz želuca. Nasjeckan i s kruhom odstranjuje nadimanje i žgaravicu. Njegov razrijeđen sok pomaže kod vodene bolesti: 2 do 3 čajne žličice na dan. Sok s medom jedan je od najboljih lijekova za živce: 2 do 5 čajnih žličica dnevno. Sok s medom liječi promuklost, upaljeno grlo, smiruje kašalj i suhi katar. Luk pržen na masti vrlo je koristan kao oblog na prsima kod upale pluća. Moramo ga mijenjati svaka tri sata i piti čaj za pluća. Sirov luk jedemo protiv histeričnih grčeva i glista.

Ako se dnevno uzimaju 2 do 3 čajne žlice razrijeđenog soka od crvenog luka, to pomaže kod otečenih nogu, kod vodenih oteklina trbuha i prsnog koša kao i kod natečenih ruku. Utrljan sok sirova luka liječi lišaje, prhut i zaustavlja ispadanje kose, liječi ozebline, odstranjuje kurje oči. Sok od luka, pomiješan s rijetkim medom i nakapan u oči, sprečava sivu mrenu. Također, sok od luka nakapan na mjesto uboda insekata brzo pomaže. Protiv gripe koristan je ekstrakt od luka u rakiji. Pomaže protiv glavobolje, probadanja. Krhke nokte dobro je više puta namazati sokom od luka.  

Sirup od crvenog luka
600 g crevnog luka sitno se isjecka i stavi u 1,5 l vode. Doda se 1200 g meda i 60 g šećera. Lagano kuhati (3 – 4 sata). Zatim napuniti staklenke i dobro ih zatvoriti.

 

na vrh

Komentari

  • uzeti jednake dijelove luka (npr. 3 glavice), peršuna i celera i ovu mješavinu kuhati lagano u 1 litri vode i 8 jušnih žlica meda, pije se toplo 4 puta dnevno po šalica.

    Komentar Sanja, 27/01/2015 7:23pm (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.