BILJKA SE PREPORUČA ZA

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.

Hemoroidi

hemoroidi
Hemoroidi ili žuljevi su otečene vene u i oko anusa, te donjega dijela rektuma, koji su prošireni pod krvnim pritiskom . Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje prilikom defekacije, a mogu biti i trudnoća, genetički faktori, starenje, hronični zatvor, proljev,...

Ciroza jetre

Ccirozajetre
Jetra je najveći organ u ljudskom organizmu i njezina je glavna zadaća u izmjeni tvari, a time i proizvodnja žuči, prerada lijekova, otklanjanje otrova, proizvodnja čimbenika zgrušavanja krvi te mnogo drugih složenih procesa.

Divertikuloza kolona

divertikuloza
Divertikularna bolest je stanje u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stjenku crijeva. Vrlo su brojne, višestruke i veličine zrna graška. Te vrećice se nazivaju divertikuli.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

CrvotočinaLatinski naziv: lycopodium clavatum
Ljekarničko ime: Lycopodii Sporae, Herba Lycopodii
Drugi nazivi: prašumljica, prečica, plavun, lisičak,divlja paprat.

Crvotočina -CroMaps zdravstveni vodičCrvotočina je trajna zimzelena biljka koja sliči mahovini sa do 2 metra dugačkom puzećom stabljikom što je račvasto grana i pokrivena je gustim i sitnim, na vrhu zašiljenim listićima. Na strani koja je okrenuta prema zemlji razvijaju se brojni sitni korijenčići. Na vrhu nosi jedan do dva klasa koji su do 3 cm dugi. Klasove prekriva žuto zeleni prah koji je bez okusa i mirisa. Crvotočina cvjeta srpanj-kolovoz, raspostranjena je u vrištinama i svijetlim šumama brdskih područja, po cijeloj Europi.

Ljekoviti dijelovi biljke
Upotrebljava se sjeme crvotočine, odnosno spore, što se naziva i brašno crvotočine, ali koristi se i cijela biljka. Ova biljka sadrži radij, i u mnogim zemljama spada u strogo zaštićene biljke koja se smije kupovati isključivo u ljekarnama. Pomaže pri liječenju reume, kod promjena na zglobovima. Sadrži flavonoide, triterpene, alkaloid likopodin.

Klas se odreže prije nego što su spore potpuno zrele, u mjesecu srpnju i kolovozu i stave se u staklenke pa se suše na suncu. Potom kad su spore suhe očiste se od primjesa tako da ostane samo prah. Koristi se i cijela biljka koja se bere od svibnja pa sve do rujna. Cijelu biljku treba sušiti u hladovini, zračnom i sjenovitom mjestu.

Ljekovito djelovanje
Brašno crvotočine upotrebljava se posipanjem oboljelih dijelova kože, zatim se koristi kod bolesti mjehura i mokraćnih puteva. Kako potiče izlučivanje mokraćne kiseline, koristi se u liječenju gihta i reumatičnih bolesti. Rane od ležanja (dekubitis) treba posuti prahom, i one vrlo brzo nestaju, čak i kod najtežih bolesnika.

Cijela biljka primjenjuje se u liječenju kod bubrežnog pijeska i bubrežnih kolika, kod hemeroida i kroničnih proljeva, ali uz oprez u doziranju. Nema zamjene za ovu biljku kod bolesti prostate i pijeska u bubrezima. Zapaženo je da pomaže i kod zloćudnih promjena jetre kao i kod same upale jetre. Prašak se može upotrijebiti 2-4 grama protiv bolesti jetre s mlijekom triput dnevno.

U nekim ljekarnama se može naći pod nazivom likopodiumspora, u obliku homeopatskih pripravaka.

Recepti
Čaj: punu čajnu žličicu crvotočine preliti sa 2,5 dcl kipuće vode, kratko ostaviti da odstoji, procijediti. Pije se gutljaj po gutljaj jednu šalicu dnevno ujutro, natašte, pola sata prije doručka, kod ciroze i zloćudnih oboljenja jetre piti dvije šalice dnevno.

Prašak se može upotrijebiti 2—4 grama protiv bolesti jetre s mlijekom triput dnevno.

Oblozi od crvotočine: osušenu crvotočinu (količina ovisi o mjestu oboljenja 100, 200 gr) staviti u gazu i staviti na bolno mjesto preko noći.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.