BILJKA SE PREPORUČA ZA

Karcinom želuca

karcinomzeluca
Želudac je dio probavnog sustava. Smješten je u sredini trbuha, neposredno ispod rebara. Njegov gornji dio spojen je s jednjakom, a donji se nastavlja na dvanaesnik -početni dio tankoga crijeva.

IBD

chron
IBD engleska skraćenica (Inflammatory bowel disease) je upalna bolest crijeva kao općeniti termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica autoimuni upalni procesi u probavnom traktu, kroničnog karaktera, najčešće u tankom i debelom...

Limfedem

limfedem
Limfni sustav je skup svih organa i tkiva uključenih u proizvodnju limfocita, optok limfe i njeno filtriranje. Obrambeni sustav organizma i odgovoran je za prepoznavanje i inaktiviranje ili uništavanje stranog materijala tijekom imunološke reakcije.Krv i limfa tjelesne tekućine koje kolaju...

Karcinom jetre

karcinomjetre
Jetra su najveći organ u tijelu. Nalaze se iza rebara, u gornjem desnom dijelu trbuha. Imaju dva dijela -desni i lijevi. Jetra obavljaju mnogo funkcija važnih u očuvanju zdravlja čovjeka. Tu se pročišćavaju otrovne tvari iz krvi.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

ČuvarkućaLatinski naziv: Alliaria petiolata L.
Drugi nazivi: češnjeva trava, lučica

Čuvarkuća -CroMaps zdravstveni vodičČuvarkuća (Sempervivum tectorum) je višegodišnja biljka iz porodice Crassulaceae. Zovu je brojim imenima: Gromovna trava, Gromovik, Vazdaživ, Cmilić, Glavotoć. Uzgaja se uglavnom kao ukrasna biljka, a ima i ljekovito djelovanje. Čuvarkuća je trajna biljka s debelom lisnom rozetom. Iz sredine se razvija cvjetna, liskama pokrivena stabljika visine do 30 cm. U lažnom šticu poredani su cvjetići zvjezdastog oblika, svijetlocrvene boje, a u nekih podvrsti, crveno-ljubičaste ili žute boje.

Čuvarkuća sadrži jabučnu i mravlju kiselinu, soli, vosak, sluz, šećer, gumu i mineralne sastojke. Cvate u srpnju i kolovozu. Raste po krovovima, stijenama, zidovima. Biljke su veoma skromne i nemaju gotovo nikakvih zahtjeva.

Ljekoviti dio biljke
Sabiru se listovi, ljeti, za vrijeme cvatnje. Ljekovitost dolazi od sadržaja jabučne i mravlje kiseline. Ni danas nije potpuno istražena biljka, i uglavnom se koristi u narodnoj medicini.

Čaj  potiče  izlučivanje  mokraće,  a  kod  proljeva  zatvara.  Pomaže  kod jake mjesečnice  i  krvave  dizenterije.  Uvarak  se  može  upotrijebiti  kod  upale uha  i  iscjetka  iz  uha.  Uzmemo  list,  zgnječimo  ga,  istisnemo  kapljice  u  uho i potom uho  pokrijemo  komadićem vate.  Kurje  oči,  bradavice,  sunčane  pjege nakapamo sokom u više navrata. Također i otvrdnuća;  ona će  tako  omekšati i  nestati.  Od  listova  načinimo  obloge  za  bubuljičavu  kožu  sklonu  svrbežu. Sok  liječi  i  opekline  i  ubode  insekata.  

Listove  čuvarkuće  pržimo  polako  na masti;  tako  dobivamo  mast koju  možemo  upotrebljavati  kod  opeklina,  rana, nagnječenja  i  modrica.

Preventiva protiv malignih bolesti, dizanje imuniteta
uzeti 500 g čistog lista čuvarkuće i samljeti ga, zatim ga preliti sa 1/2 l čistog 96% alkohola. Kada ostaci lisća pobijele u alkoholu, dodati 250 g kave od cikorije, 400 g meda u saću, 50 g propolisa i 0,7 l dobrog domaćeg crnog vina. Sve dobro izmiješati, sipati u tamnu flašu i hermetički zatvoriti. Ostaviti na tamno i hladno mjesto da fermentira (najmanje 15 dana), zatim procijediti.
Uzima se prvih 5 dana 3 puta dnevno po 1 čajna žličica prije jela, a poslije toga na jedan sat prije jela po jedna jušna žlica daljnih 55 dana.

Mast: U 300 grama tople, tekuće svinjske masti umiješati pregršt svježih, usitnjenih listova i ostaviti stajati preko noći. Ujutro smjesu ponovno zagrijati, procijediti i naliti u za to pripremljene posudice. Mast pomaže kod ozljeda, modrica, nagnječenja, uboda insekata, fistula i gnojnih rana koje dugo ne zarašćuju.

Sirup od čuvarkuće: 100 g listova čuvarkuće, 100 g šećera, 100 g meda. Svježe listove samljeti i pomiješati sa šećerom. Kad se šećer rastopi, umiješati med. Uliti u staklenku i čuvati u hladnjaku. Uzimati 2 puta dnevno po jednu žlicu sirupa za jačanje organizma i kod srčanih tegoba.

 

 

 

na vrh

Komentari

  • Svježe iscijeđen sok ili zdrobljeni listovi stavljaju se kao oblog kod uboda insekata (osa, pčela, komaraca), opeklina, raspucane i oštećene kože, herpes zostera (pojasastog osipa), hemeroida. Sok uklanja tegobe ako se stavlja na mjesta grčeva na nogama ili na bolna mjesta nastala uslijed gihta. Kod oslabljenog sluha, izazvanog skrućenim žutim sekretom, kapa se svježi sok listova u uho jer rastvara taj sekret. Kurje oči, bradavice i sunčane pjege također se suzbijaju svježim sokom. U staroj Grčkoj čuvarkuća je slovila kao afrodizijak pa su je žene stavljale svojim muževima u piće. Suvremena istraživanja usmjerena su na istraživanje polisaharida iz soka čuvarkuće jer im se pripisuje djelovanje na imunološki sustav i prevenciju kanceroznih oboljenja. Bjeloruski stručnjaci preporučuju svježi sok s medom kod srčanih mana, a proizvode se i homeopatski preparati čuvarkuće koji se koriste kod gnojne upale zubnog mesa i upale grla.

    Komentar Zdravko, 15/10/2014 8:16pm (6 years ago)

  • 1/2 kg čuvarkuće samljeti, dodati pol kg meda domaćeg, zatvoriti u staklenku 7 dana i uzimati po 2 žlice te smjese tko ima ciste na jajnicima, meni pomoglo

    Komentar Uma, 29/05/2014 8:49pm (7 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.