PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Ciroza jetre

Ccirozajetre
Jetra je najveći organ u ljudskom organizmu i njezina je glavna zadaća u izmjeni tvari, a time i proizvodnja žuči, prerada lijekova, otklanjanje otrova, proizvodnja čimbenika zgrušavanja krvi te mnogo drugih složenih procesa.

Neuroblastom

neuroblastom
Neuroblastom je neuroendokrini tumor koji potiče od stanica simpatičkog živčanog sustava. Najčešće nastaje iz stanica nadbubrežne žlijezde, ali može nastati i u drugim područjima gdje se nalazi simpatičko živčano tkivo (najčešće retroperitoneum i medijastinum).

Bubrežni kamenci

bubreznikamenci
Bubrežni kamenci ili nefrolitijaza pojava je jedne ili više čvrstih tvorbi u mokraćnim putovima. Kamenci mogu biti raznih oblika i veličina, pa je ponekad prisutan samo jedan kamenac, a nekada je broj puno veći.

Karcinom želuca

karcinomzeluca
Želudac je dio probavnog sustava. Smješten je u sredini trbuha, neposredno ispod rebara. Njegov gornji dio spojen je s jednjakom, a donji se nastavlja na dvanaesnik -početni dio tankoga crijeva.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Cvjetača

Cvjetača -CroMaps zdravstveni vodičCvjetača (karfiol, Brassica oleracea) je danas zahvaljujući bogatstvu nutritivnih sastojaka zauzela visoko mjesto u zdravoj prehrani. Ima bijelu "glavu", stabljiku te je okružen gustim, zelenim lišćem. Cvjetača može se jesti sirova, kuhana ili pripremljena u turšiji (zimnica), iako u sirovom obliku koji posjeduje najviše nutritivnih vrijednosti.

Cvjetača sadrži: vitamine K, C, A, folnu kiselinu, B vitamin koji su metabolizmu usko surađuje s vitaminom B12, koji je nužan za rast stanica i stvaranje krvi. Vitamin C, osim antioksidativnog djelovanja, ima važnu ulogu i u apsorpciji željeza, sintezi kolagena i vezivnog tkiva, oporavku tkiva, funkcioniranju imunološkog sustava. Također sadrži 15 različitih minerala (osobito mangana, kalija i magnezija) i elemenata u tragovina, te 18 različitih aminokiselina. Sadrži i dijetalna vlakna, koja su bitna za vašu probavu, a ima vrlo malo ugljikohidrata, te je stog razloga idealno dijetno povrće.

Vitamin B5 koji se nalazi u cvjetači, pomaže proizvodnju kortizola u tijelu. Iz te tvari organizam stvara kortizon koji je važan za ublažavanje upala i održavanje imuniteta. Pripada porodici kupusnjača, cvjetača se odlikuje sadržajem fitokemikalija koje sadrže sumpor -glukozinolatima i tiocijanatima. Ove tvari povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari čime štite od raznih vrsta karcinoma.

Najzdravije povrće je sirovo, a ako se kuha, kuhajte ga na pari jer se jedino tako od uništenja mogu sačuvati vrijedni esencijalni sastojci.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.