PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom pluća

stoppusenje
Pluća, parni spužvasti organi čunjastog oblika, dio su dišnog sustava. Desno se pluće sastoji od tri režnja; malo je veće od lijevog pluća koje ima dva režnja.

Karcinom jednjaka

karcinomjednjaka
Jednjak ima oblik šuplje cijevi koja prenosi hranu i tekućinu od usne šupljine do želuca. Zloćudni je tumor jednjaka bolest koja nastaje u stijenci jednjaka i raste, stežući jednjak ili ispunjavajući šupljinu, tako da prolaz hrane postaje otežan ili nemoguć.

Karcinom gušterače

karcinomgusterace
Gušterača (pankreas) je žlijezda smještena duboko u trbuhu, između želuca i kralježnice, zakrivljenog oblika i sastoji se od tri dijela: glave, tijela i repa. Ona proizvodi inzulin (regulira nivo šećera u krvi) i druge hormone koji potpomažu korištenje i pohranu...

Karcinom jetre

karcinomjetre
Jetra su najveći organ u tijelu. Nalaze se iza rebara, u gornjem desnom dijelu trbuha. Imaju dva dijela -desni i lijevi. Jetra obavljaju mnogo funkcija važnih u očuvanju zdravlja čovjeka. Tu se pročišćavaju otrovne tvari iz krvi.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Cvjetača

Cvjetača -CroMaps zdravstveni vodičCvjetača (karfiol, Brassica oleracea) je danas zahvaljujući bogatstvu nutritivnih sastojaka zauzela visoko mjesto u zdravoj prehrani. Ima bijelu "glavu", stabljiku te je okružen gustim, zelenim lišćem. Cvjetača može se jesti sirova, kuhana ili pripremljena u turšiji (zimnica), iako u sirovom obliku koji posjeduje najviše nutritivnih vrijednosti.

Cvjetača sadrži: vitamine K, C, A, folnu kiselinu, B vitamin koji su metabolizmu usko surađuje s vitaminom B12, koji je nužan za rast stanica i stvaranje krvi. Vitamin C, osim antioksidativnog djelovanja, ima važnu ulogu i u apsorpciji željeza, sintezi kolagena i vezivnog tkiva, oporavku tkiva, funkcioniranju imunološkog sustava. Također sadrži 15 različitih minerala (osobito mangana, kalija i magnezija) i elemenata u tragovina, te 18 različitih aminokiselina. Sadrži i dijetalna vlakna, koja su bitna za vašu probavu, a ima vrlo malo ugljikohidrata, te je stog razloga idealno dijetno povrće.

Vitamin B5 koji se nalazi u cvjetači, pomaže proizvodnju kortizola u tijelu. Iz te tvari organizam stvara kortizon koji je važan za ublažavanje upala i održavanje imuniteta. Pripada porodici kupusnjača, cvjetača se odlikuje sadržajem fitokemikalija koje sadrže sumpor -glukozinolatima i tiocijanatima. Ove tvari povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari čime štite od raznih vrsta karcinoma.

Najzdravije povrće je sirovo, a ako se kuha, kuhajte ga na pari jer se jedino tako od uništenja mogu sačuvati vrijedni esencijalni sastojci.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.