PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom grla

stoppusenje
Karcinom grla je zloćudna bolest. Raste polako, podmuklo, često jedva primjetljivim simptomima. Učestaliji je u muškaraca do 97%, u žena se javlja svega 3%. Ukupno čini 2% svih zloćudnih tumora u čovjeka.Može se razviti u svim dijelovima grkljana gdje su...

Karcinom žučnjaka

karcinomzucnjaka
Žučnjak (žučna vrećica) smješten je desno u trbuhu, neposredno ispod jetara, služi kao pričuva žuči koja se iz njega žučnim vodovima, zajedno s gušteračinim sokovima, izlijeva u tanko crijevo i potpomaže probavu hrane.Najveći su rizik za razvitak karcinoma žučnjaka žučni kamenci.

Karcinom grlića maternice

karcinomgrlic
Karcinom vrata maternice ili karcinom grlića maternice je zloćudna bolest koja pogađa žene, nastaje nekontroliranim rastom stanica, koje čine vrat maternice (cerviks). Najveći faktor rizika za oboljenje je infekcija uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV).

Neuroblastom

neuroblastom
Neuroblastom je neuroendokrini tumor koji potiče od stanica simpatičkog živčanog sustava. Najčešće nastaje iz stanica nadbubrežne žlijezde, ali može nastati i u drugim područjima gdje se nalazi simpatičko živčano tkivo (najčešće retroperitoneum i medijastinum).
Pretraživanje prehrane po abecedi

Cvjetača

Cvjetača -CroMaps zdravstveni vodičCvjetača (karfiol, Brassica oleracea) je danas zahvaljujući bogatstvu nutritivnih sastojaka zauzela visoko mjesto u zdravoj prehrani. Ima bijelu "glavu", stabljiku te je okružen gustim, zelenim lišćem. Cvjetača može se jesti sirova, kuhana ili pripremljena u turšiji (zimnica), iako u sirovom obliku koji posjeduje najviše nutritivnih vrijednosti.

Cvjetača sadrži: vitamine K, C, A, folnu kiselinu, B vitamin koji su metabolizmu usko surađuje s vitaminom B12, koji je nužan za rast stanica i stvaranje krvi. Vitamin C, osim antioksidativnog djelovanja, ima važnu ulogu i u apsorpciji željeza, sintezi kolagena i vezivnog tkiva, oporavku tkiva, funkcioniranju imunološkog sustava. Također sadrži 15 različitih minerala (osobito mangana, kalija i magnezija) i elemenata u tragovina, te 18 različitih aminokiselina. Sadrži i dijetalna vlakna, koja su bitna za vašu probavu, a ima vrlo malo ugljikohidrata, te je stog razloga idealno dijetno povrće.

Vitamin B5 koji se nalazi u cvjetači, pomaže proizvodnju kortizola u tijelu. Iz te tvari organizam stvara kortizon koji je važan za ublažavanje upala i održavanje imuniteta. Pripada porodici kupusnjača, cvjetača se odlikuje sadržajem fitokemikalija koje sadrže sumpor -glukozinolatima i tiocijanatima. Ove tvari povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari čime štite od raznih vrsta karcinoma.

Najzdravije povrće je sirovo, a ako se kuha, kuhajte ga na pari jer se jedino tako od uništenja mogu sačuvati vrijedni esencijalni sastojci.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.