PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom jetre

karcinomjetre
Jetra su najveći organ u tijelu. Nalaze se iza rebara, u gornjem desnom dijelu trbuha. Imaju dva dijela -desni i lijevi. Jetra obavljaju mnogo funkcija važnih u očuvanju zdravlja čovjeka. Tu se pročišćavaju otrovne tvari iz krvi.

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...

Karcinom štitnjače

stitnjacakarcinom
štitnjača (lat. glandula thyroidea) je žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem, budući da svoje hormone koje proizvodi izlučuje izravno u krv. Sastoji se od dva režnja koja su međusobno spojena suženim dijelom, ima oblik leptira.

Karcinom pluća

stoppusenje
Pluća, parni spužvasti organi čunjastog oblika, dio su dišnog sustava. Desno se pluće sastoji od tri režnja; malo je veće od lijevog pluća koje ima dva režnja.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Dinja

Dinja -CroMaps zdravstveni vodičDinja (cucumis melo) je jednogodišnja biljka, pripada porodici Cucurbitacae, kao i lubenice, tikve i krastavci. Narodni su joj nazivi: pipun, pepun, melon i milun. Podrijetlom je iz Azije i Afrike. Plod dinje je žutonarančaste boje, mesnata je, vrlo sočna, slatkog okusa i karakteristične arome. Dinje su izrazito hranjiva i niskokalorična namirnica kojoj se pripisuju antikancerogena svojstva zbog visokog sadržaja antioksidansa.

Plod dinje sadrži 95% vode, 1% bjelančevina, 5,5% šećera, biljna vlakna 1 gram, limunsku kiselinu, eterična ulja. Od vitamina sadrži jako puno karotena 2000 mg, vitamina B-grupe i vitamin C, a od minerala bogata je kalijem 320 mg te fosforom, magnezijem, kalcijem, željezom, cinkom i bakrom, dinju treba konzumirati u velikim količinama. Ljekovito djelovanje dinje: osvježava i psihički umiruje, povoljno djeluje na stolicu i mokrenje, pomaže kod upaljene sluznice probavnih organa, savjetuje se kod žučnih bolesti, kod uboda i opeklina ublažuje bol i stavlja se izvana kao oblog (sok ili izribani mesnati dio ploda).

Dinja olakšava rehidraciju organizma i izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Vitaminsko mineralni sastav sličan je kao kod lubenice s tim da dinja ima znatno više kalija, kalcija, magnezija i fosfora, dok lubenica ima više cinka. Dinja je u odnosu na lubenicu bogatija vitaminom C i betakarotenom.

Osim ploda, koji je dobar i za uklanjanje viška vode iz organizma, jedu se i suhe koštice dinje, pomaže kod upale žučnih i mokraćnih puteva, probavnih smetnji te kod uboda i opekotina.

Vrlo je hranljivo i ukusno osvježavajuće voće koje se koristi u svježem stanju, za voćne salate, kompote, pekmeze, sokove te kao dodatak uz mesnu hranu.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.