PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom jednjaka

karcinomjednjaka
Jednjak ima oblik šuplje cijevi koja prenosi hranu i tekućinu od usne šupljine do želuca. Zloćudni je tumor jednjaka bolest koja nastaje u stijenci jednjaka i raste, stežući jednjak ili ispunjavajući šupljinu, tako da prolaz hrane postaje otežan ili nemoguć.

Karcinom dojke

karcinomdojke
Karcinom dojke - rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena, kako u zapadnoj Europi i SAD-u, tako i u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog registra za rak u Hrvatskoj, rak dojke je najčešći rak u žena po incidenciji i mortalitetu.Tijekom 2000.

Karcinom gušterače

karcinomgusterace
Gušterača (pankreas) je žlijezda smještena duboko u trbuhu, između želuca i kralježnice, zakrivljenog oblika i sastoji se od tri dijela: glave, tijela i repa. Ona proizvodi inzulin (regulira nivo šećera u krvi) i druge hormone koji potpomažu korištenje i pohranu...

Karcinom pluća

stoppusenje
Pluća, parni spužvasti organi čunjastog oblika, dio su dišnog sustava. Desno se pluće sastoji od tri režnja; malo je veće od lijevog pluća koje ima dva režnja.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Dinja

Dinja -CroMaps zdravstveni vodičDinja (cucumis melo) je jednogodišnja biljka, pripada porodici Cucurbitacae, kao i lubenice, tikve i krastavci. Narodni su joj nazivi: pipun, pepun, melon i milun. Podrijetlom je iz Azije i Afrike. Plod dinje je žutonarančaste boje, mesnata je, vrlo sočna, slatkog okusa i karakteristične arome. Dinje su izrazito hranjiva i niskokalorična namirnica kojoj se pripisuju antikancerogena svojstva zbog visokog sadržaja antioksidansa.

Plod dinje sadrži 95% vode, 1% bjelančevina, 5,5% šećera, biljna vlakna 1 gram, limunsku kiselinu, eterična ulja. Od vitamina sadrži jako puno karotena 2000 mg, vitamina B-grupe i vitamin C, a od minerala bogata je kalijem 320 mg te fosforom, magnezijem, kalcijem, željezom, cinkom i bakrom, dinju treba konzumirati u velikim količinama. Ljekovito djelovanje dinje: osvježava i psihički umiruje, povoljno djeluje na stolicu i mokrenje, pomaže kod upaljene sluznice probavnih organa, savjetuje se kod žučnih bolesti, kod uboda i opeklina ublažuje bol i stavlja se izvana kao oblog (sok ili izribani mesnati dio ploda).

Dinja olakšava rehidraciju organizma i izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Vitaminsko mineralni sastav sličan je kao kod lubenice s tim da dinja ima znatno više kalija, kalcija, magnezija i fosfora, dok lubenica ima više cinka. Dinja je u odnosu na lubenicu bogatija vitaminom C i betakarotenom.

Osim ploda, koji je dobar i za uklanjanje viška vode iz organizma, jedu se i suhe koštice dinje, pomaže kod upale žučnih i mokraćnih puteva, probavnih smetnji te kod uboda i opekotina.

Vrlo je hranljivo i ukusno osvježavajuće voće koje se koristi u svježem stanju, za voćne salate, kompote, pekmeze, sokove te kao dodatak uz mesnu hranu.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.