PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Troskot

troskot1
Latinski naziv: Aesculus hippocastanum L. Drugi nazivi: oputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik, troskovac

Maslačak

maslacak
Latinski naziv: Taraxacum officinale Web. Ljekarničko ime: Radix Taraxaci cum herba Drugi nazivi: maslačak, radić, mlječnjak, popino gumno, žuti dimac, žučanik.

Čubar

cubar1
Latinski naziv: Satureja hortensis L.Drugi nazivi: bresina, čubrika, ožepek, šetraj, vrisak, vrtni vrijesak, šetraj

Korijandar

korijandar
Latinski naziv: Coriandrum sativum L Drugi nazivi: Korijandar, živica, kišnec, korijandr, koriandula, korion, kornikovec, paprić, paprica.

PREHRANA

Krumpir

krumpir
Poznat je pod nazivima: krtola, krumpir, krumpjer, podzemnica i sl. ((Solanum tuberosum). Krumpir je jednogodišnja zeljasta biljka, koja svojim ukusnim gomoljima obogaćuje našu prehranu i danas je jedna od najraširenijih namirnica na svijetu.

Ječam

jecam
Ječam (Hordeum vulgare L.), je vrstan izbor kada je u pitanju dobra i kvalitetna prehrana. Zauzima peto mjesto u svjetskoj proizvodnji žitarica. Ova stoljećima stara žitarica prepuna je vlakana, sadrži važne vitamine i minerale, siromašna je mastima, a što je...

Jabuka

jabuka
Jabuka je izvrstan eliksir zdravlja. Jabuke imaju niz visokovrijednih hranjivih sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam, a koje ni jedna druga voćka nema, dok njezin blagotvorni učinak je više puta naučno dokazan.Jabuka sadrži, pored vode i šećera vitamina A,...
Pretraživanje bolesti po abecedi

Divertikuloza kolona

Divertikuloza kolona -zdravstveni vodič CroMapsDivertikularna bolest je stanje u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stjenku crijeva. Vrlo su brojne, višestruke i veličine zrna graška. Te vrećice se nazivaju divertikuli. Najčešći uzročnik bolesti je loša prehrana, siromašna vlaknima i integralnim brašnom, a previše bogata šećerima i mesom. Bolest ima i nasljedni karakter, a može se javiti i nakon kroničnih ili akutnih infekcija kolona, te drugih crijevnih bolesti. Starenjem šansa da se bolest razvije sve je veća. Ako se vrećice upale, to stanje je poznato kao divertikulitis.

Divertikuli nastaju tijekom mnogo godina zbog prehrane s premalo vlaknastih tvari i previše šećera. Ona oslabljuje crijevnu stijetiku i pospješuje nastanak tih divertikula. Pogrešna i stoga loša flora pogoduje nastanku upala. Ako je dokazano postojanje divertikula, treba pokušati liječenje prirodnim metodama kojima nastojimo izbjeći upalne procese i bolesnika se poštedi kirurškog zahvata. Kao prvo se moraju crijevo i divertikuli na crijevnoj stijenki temeljito očistiti, zatim se ispravlja prehrana. Fitoterapeut liječi upale posebnim visoko doziranim protuupalnim enzimima, istodobno sanira crijevnu floru. Divertikuli se doduše više ne povuku, ali fitoterapeut može pomoći bolesnicima da žive bez tegoba.

Simptomi
Kliničke manifestacije divertikuloze ovise o prisutnosti/odsutnosti komplikacija. Bolesnici s nekompliciranom divertikulozom, kod kojih je to često usputan nalaz, ponekad se žale na grčeve u trbuhu, nadutost, učestale vjetrove te neredovitu stolicu. Simptom je obično bol koja se često javlja prije pražnjenja crijeva u lijevom donjem dijelu trbuha, a prestaje nakon pražnjenja crijeva. Bol se može pojavljivati i nestajati. Također su česte promjene u pražnjenju crijeva, uz opstipaciju ili naizmjenično opstipaciju i proljev. Trbuh je često napuhnut, a probava zvučna uz mnogo plinova. Ako je bol jača nego uobičajeno, a uz to i povišena tjelesna temperatura uz promjene u pražnjenju crijeva vjerojatno se radi o upali divertikula ili divertikulitisu. To znači da je neki od divertikula upaljen ili inficiran. Klinička prezentacija divertikulitisa ovisi o težini upalnog procesa te postojanju komplikacija. Komplicirani divertikulitis podrazumijeva prisutnost apscesa, fistula, začepljenja, nezatvorene pukotine, dok jednostavni divertikulitis nema ovih komplikacija.

Dijagnoza
U dijagnostičkom postupku se mogu koristiti slijedeće pretrage:
- rentgenske pretrage grudnog koša i trbuha rutinski se rade bolesnicima s akutnim trbušnim simptomima; korisne su za isključenje drugih potencijalnih uzroka simptoma, a ne za dijagnozu divertikularne bolesti. Kod pukotine u crijevu može se uočiti slobodan zrak u trbušnoj šupljini.
- rentgensko snimanje pomoću barijeve kaše -budući se meka tkiva ne prikazuju dobro običnom rentgenskom snimkom, ispunjavanje crijeva barijevom kašom služi kao kontrast te omogućuje prikaz unutrašnjosti crijeva
- sigmoidoskopija -pretraga savitljivim optičkim instrumentom koji se uvodi kroz otvor debelog crijeva te omogućuje direktan uvid u stanje sluznice
- kolonoskopija -pretraga optičkim aparatom koja omogućuje vizualni prikaz unutrašnjosti cijelog debelog crijeva
- CT snimanje daje dvodimenzionalan prikaz presjeka trbuha na različitim razinama. Optimalna je metoda za procjenu bolesnika kod kojih se sumnja na akutni divertikulitis. U desetini slučajeva divertikulitis se ne može razlučiti od karcinoma jer oba stanja uzrokuju zadebljanje zida crijeva. CT dobro prikazuje komplikacije divertikulitisa te stadij upale.

Liječenje
Ovisno o tome koliko je uznapredovao proces divertikuloze, postoji opasnost da upaljeni divertikul pukne i stolica otječe u trbušnu šupljinu. Tada je potrebna hitna operacija. Kolasičan način liječenja divertikulitisa sastoji se u davanju antibiotika. Ponavlja li se upala više puta predlaže se operacija kojom se odstranjuje čitav dio debela crijeva na kojemu su nastali divertikuli. Ako su simptomi blagi, liječnik će savjetovati da se uzima više vlakana u prehrani. To znači mnogo voća i povrća, kruha od cjelovitog zrnja i mekinja. Liječnik može propisati i lijekove koji stimuliraju probavu ili pak one koji je usporavaju, ovisno o simptomima. Srednji i teški simptomi liječe se u bolnici intravenskim infuzijama i antibitoicima. Ako se razvije apsces ili začepljenje crijeva, može biti potrebna drenaža ili kirurški zahvat.

Preporuka čaja:
30 g iđirota, hrastove kore i majčine dušice i 10 g orahovog Iišća,, dobro usitniti i preliti sa pola litre hladne vode, ostaviti da se namače 3 sata, češće miješati, zatim na vatru staviti i zagrijat da provri, poklopljeno, skinuti kad zavrije i ostaviti da se ohladi i piti 3-4 puta dnevno po 1 čašicu pola sata prije jela.

25 g korijena maslačka i repušine i po 5 g kantariona i korijena lokvanja, popariti jednom litrom ključale vode, odmah poklopiti i poslije 4 sata procijediti. Piti u toku dana umjesto vode.

 

na vrh

Komentari

 • zdrava crijeva i obnovu crijevn stjenke - 1 mala žličica sjemenki lana i piskavice, 1 dcl kozjeg mlijeka ili tekućeg jogurta

  sjemenke lana (Linum usitatissimum) i piskavice (Trigonella foenum graecum ) možete kupiti u biljnim ljekarnama, sameljite ih mlincem za kavu i zajedno pomiješajte u posudi koju možete zatvoriti i na taj način čuvati u frižideru
  jednom dnevno malu žličicu pripravka umutiti u 1 dcl mlijeka kozjeg ili u jogurt te popiti
  koristi se uzastopce i po nekoliko mjeseci, ovisi o oboljenju, isprobano i djeluje dobro na crijeva

  Komentar Majda, 02/06/2014 9:22am (7 years ago)

 • Draga Bosiljka, slicno se i meni dogodilo. Imala napad divertikulitisa, moj lijecnikkaze:sto vise zitarica, voca i povrca tj. vlakana, a druga lijecnica mi je rekla da ne smijem nista od toga. A i ovdje se u svim clancima preporucuju vlakna, voce i povrce. Osim toga ja imam i napuhnutost i iritabilno crijevo pa ne smijem nista od voca i povrca. Jedni preporucuju, drugi zabranjuju pa kako se ponasati i sto jesti. Ja poludih, vjerujte mi.

  Komentar gabi, 20/04/2012 6:56pm (9 years ago)

 • Imala sam pojavu svježe krvi u stolici tijekom ljeta dosta često, te sam se obratila liječniku. Nakon kolonoskopije dijagnosticiran mi je Diverticulosis col. Već prije mi je ustanovljen Colitis chr., a 2008. učinjena je poliptekomija. Sada mi je preporučen režim prehrane bez vlakana i svježeg voća, a na vašoj stranici čitam da se upravo to preporuča. ??? Hvala.

  Komentar Bosiljka, 11/10/2011 10:09am (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.