PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Hemofilija

hemofilija
Hemofilija je bolest krvi koja nastaje zbog urođenog nedostatka ili smanjene aktivnosti tzv. čimbenika zgrušavanja. Čimbenici zgrušavanja su proteini u krvi koji sudjeluju u stvaranju ugruška.

Karcinom debelog crijeva

karcinomcrijeva
Posljednja dva metra crijeva zovu se debelo crijevo ili kolon. Završni dio debelog crijeva naziva se rektum i nalazi se u dužini od približno posljednjih 12-15 cm crijeva do analnog otvora čmara.

Reaktivni artritis

reaktivniartritis.jpg
Reaktivni artritis označava akutnu, negnojnu, sterilnu upalu (bez nazočnosti mikroorganizama) jednog ili više zglobova, koja se javlja nakon nekog (uglavnom udaljenog) upalnog procesa u organizmu. Najčešće se reaktivni artritis javlja nakon upale mokraćnog (primjerice, upale mokraćne cijevi tj.

Meningokokni meningitis

meningitism1
Meningokokni meningitis predstavlja ozbiljnu infekciju krvotoka i moždanih obvojnica (tanka opna koja obavija mozak i kičmenu moždinu) koju izaziva bakterija po imenu Neisseria meningitidis. To je relativno rijetka bolest i obično se javlja kao pojedinačan izolovan slučaj.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Đumbir

Đumbir (lat.Zingiber officinale)Đumbir (lat.Zingiber officinale) je nepravilan izgledom korijen porijeklom iz Indije. U ljekovite svrhe upotrebljava se preko 5000 godina.  Sadrži 0,25 do tri posto eteričnog ulja, i pet do osam posto gingerola - uljaste guste tekućine ljutog ukusa bez mirisa. Đumbir na tržište dolazi kao gomoljasti korijen, neoguljen ili oguljen, čitav, ili samljeven. Najkvalitetniji đumbir se uzgaja u Australiji, Jamajci, zatim u Indiji i Kini, koje su i najveći potrošači njegovog korijena. Đumbir se koristi kao hrana i lijek već tisućljećima.

Mineralni sastav korijena đumbira je vrlo raznolik, a u značajnijim količinama sadrži kalij, bakar, magnezij i mangan. Od vitamina sadrži malo vitamina C, vitamina B skupine, poput vitamina B6, te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin. Vrijednost korijena đumbira ne odnosi se u tolikoj mjeri na ove nutrijente koliko na sadržaj aktivnih tvari. Đumbiru svojstvena aroma i okus rezultat su mješavine gingerola, zingerona i shoagola, čija hlapljiva ulja svježi korijen sadrži u količini 1-3%. Gingerol tijekom kuhanja đumbira prelazi u zingeron koji je manje oštar i slatkast, dok sušenjem korijena prelazi u oštrije shoagole.

Đumbir ima snažno antioksidativno, protuupalno djelovanje i antikancerogeno svojstavo. Njegova ljekovita svojstva su višestruka. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripe. Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, podiže energiju u organizmu. Studija koju je sprovelo Sveučilište u Rochesteru navodi da đumbir može pomoći u smanjenju ili čak spriječiti mučninu kod kemoterapije (više studija Sveučilišta u Rochesteru)

Upotreba đumbira može imati potencijal za liječenje i prevenciju raka jajnika, u Sjedinjenim Američkim Državama, rak jajnika je najsmrtonosnija ginekološka maligna bolest i predstavlja peti vodeći uzrok smrti od raka među ženama. Rezultati ove studije pokazuju da đumbir može pokazivati anti-neoplastične učinke putem inhibicije NF-kB. Daljnja istraživanja koriste đumbir u in vivo modelu karcinoma jajnika i činit će platformu za razvoj đumbira kao terapeutskog sredstva u ovoj bolesti. (više o studiji)

Dijetalna prevalencija namirnica kao što su đumbir, češnjak, soja, Kurkumin, chilies i zeleni čaj dopridonose smanjenju učestalosti karcinoma debelog crijeva, prostate, dojke i drugih vrsta karcinoma u jugoistočnoj azijskim zemljama. Gomilaju se dokazi i pokazuju da su mnogi hranidbeni čimbenici mogu koristiti sami ili u kombinaciji s tradicionalnim kemoterapijskim sredstvima za sprečavanje ili liječenje karcinoma. Potencijalna prednost više prirodnih spojeva je njihova potencijalna anti-kancerozna aktivnost u kombinaciji s niskom toksičnosti i vrlo malo negativnih popratnih pojava.

Izvori:

Fetrow CW, Avila JR. Professional's handbook of complementary and alternative medicines. Springhouse, PA: Springhouse; 1999

Chang CP, Chang JY, Wang FY et al. The effect of Chinese medicinal herb Zingiberis rhizoma extract on cytokine secretion by human peripheral blood mononuclear cells. J Ethnopharmacol. 1995; 48:13-9

Lumb AB. Mechanism of antiemetic effect of ginger. Anaesthesia. 1993; 48:1118. Letter

Sharma JN, Srivastava KC. Suppressive effects of eugenol and ginger oil on arthritic rats. Pharmacology. 1994; 49:314-8

Stewart JJ, Wood MJ, Wood CD et al. Effects of ginger on motion sickness susceptibility and gastric function. Pharmacology. 1991; 42:111-20

Komentari

  • đumbir skida kile pije se 3l vode dnevno u koju se nasiječe đumbira i uveče se pije čaj sa đumbirom...

    Komentar Senka, 03/04/2015 9:54pm (5 years ago)

  • Dodajte jednu žličicu u prahu korijena đumbira u jednu šalicu kipuće vode. Pijte tri šalice dnevno. To je osobito dobro za grčeve i bolove u trbuhu.

    Komentar Gordana, 13/10/2014 9:49pm (6 years ago)

  • 1 manji korijen (10-20 gr) đumbira ili 1 žličica đumbira u prahu zaliti sa 200 ml vrele prokuhane vode i ostaviti da odstoji 10 minuta, dodati meda i sok od limuna (po ukusu), uzimati: pola ujutro na prazan želudac, pola sata prije jela, drugu polovicu tijekom dana u manjim gutljajima između obroka, napitak ubrzava metabolizam, neutralizira nagomilane toksine u organizmu, napitak možete konzumirati svakodnevno

    Komentar Ivan, 02/06/2014 12:20pm (6 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.