PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Karcinom žučnjaka

karcinomzucnjaka
Žučnjak (žučna vrećica) smješten je desno u trbuhu, neposredno ispod jetara, služi kao pričuva žuči koja se iz njega žučnim vodovima, zajedno s gušteračinim sokovima, izlijeva u tanko crijevo i potpomaže probavu hrane.Najveći su rizik za razvitak karcinoma žučnjaka žučni kamenci.

Anksioznost

anksioznost
Neki teoretičari vode podrijetlo anksioznosti sve do procesa rađanja, čak i još ranije, do prenatalnog razdoblja. Praćene su i opservirane reakcije fetusa pa je pronađeno da fetus odgovara pojačanim radom na stimulaciji kao što je snažna buka u blizini majke.

Karcinom grla

stoppusenje
Karcinom grla je zloćudna bolest. Raste polako, podmuklo, često jedva primjetljivim simptomima. Učestaliji je u muškaraca do 97%, u žena se javlja svega 3%. Ukupno čini 2% svih zloćudnih tumora u čovjeka.Može se razviti u svim dijelovima grkljana gdje su...

Karcinom jednjaka

karcinomjednjaka
Jednjak ima oblik šuplje cijevi koja prenosi hranu i tekućinu od usne šupljine do želuca. Zloćudni je tumor jednjaka bolest koja nastaje u stijenci jednjaka i raste, stežući jednjak ili ispunjavajući šupljinu, tako da prolaz hrane postaje otežan ili nemoguć.
Pretraživanje prehrane po abecedi

Đumbir

Đumbir (lat.Zingiber officinale)Đumbir (lat.Zingiber officinale) je nepravilan izgledom korijen porijeklom iz Indije. U ljekovite svrhe upotrebljava se preko 5000 godina.  Sadrži 0,25 do tri posto eteričnog ulja, i pet do osam posto gingerola - uljaste guste tekućine ljutog ukusa bez mirisa. Đumbir na tržište dolazi kao gomoljasti korijen, neoguljen ili oguljen, čitav, ili samljeven. Najkvalitetniji đumbir se uzgaja u Australiji, Jamajci, zatim u Indiji i Kini, koje su i najveći potrošači njegovog korijena. Đumbir se koristi kao hrana i lijek već tisućljećima.

Mineralni sastav korijena đumbira je vrlo raznolik, a u značajnijim količinama sadrži kalij, bakar, magnezij i mangan. Od vitamina sadrži malo vitamina C, vitamina B skupine, poput vitamina B6, te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin. Vrijednost korijena đumbira ne odnosi se u tolikoj mjeri na ove nutrijente koliko na sadržaj aktivnih tvari. Đumbiru svojstvena aroma i okus rezultat su mješavine gingerola, zingerona i shoagola, čija hlapljiva ulja svježi korijen sadrži u količini 1-3%. Gingerol tijekom kuhanja đumbira prelazi u zingeron koji je manje oštar i slatkast, dok sušenjem korijena prelazi u oštrije shoagole.

Đumbir ima snažno antioksidativno, protuupalno djelovanje i antikancerogeno svojstavo. Njegova ljekovita svojstva su višestruka. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripe. Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, podiže energiju u organizmu. Studija koju je sprovelo Sveučilište u Rochesteru navodi da đumbir može pomoći u smanjenju ili čak spriječiti mučninu kod kemoterapije (više studija Sveučilišta u Rochesteru)

Upotreba đumbira može imati potencijal za liječenje i prevenciju raka jajnika, u Sjedinjenim Američkim Državama, rak jajnika je najsmrtonosnija ginekološka maligna bolest i predstavlja peti vodeći uzrok smrti od raka među ženama. Rezultati ove studije pokazuju da đumbir može pokazivati anti-neoplastične učinke putem inhibicije NF-kB. Daljnja istraživanja koriste đumbir u in vivo modelu karcinoma jajnika i činit će platformu za razvoj đumbira kao terapeutskog sredstva u ovoj bolesti. (više o studiji)

Dijetalna prevalencija namirnica kao što su đumbir, češnjak, soja, Kurkumin, chilies i zeleni čaj dopridonose smanjenju učestalosti karcinoma debelog crijeva, prostate, dojke i drugih vrsta karcinoma u jugoistočnoj azijskim zemljama. Gomilaju se dokazi i pokazuju da su mnogi hranidbeni čimbenici mogu koristiti sami ili u kombinaciji s tradicionalnim kemoterapijskim sredstvima za sprečavanje ili liječenje karcinoma. Potencijalna prednost više prirodnih spojeva je njihova potencijalna anti-kancerozna aktivnost u kombinaciji s niskom toksičnosti i vrlo malo negativnih popratnih pojava.

Izvori:

Fetrow CW, Avila JR. Professional's handbook of complementary and alternative medicines. Springhouse, PA: Springhouse; 1999

Chang CP, Chang JY, Wang FY et al. The effect of Chinese medicinal herb Zingiberis rhizoma extract on cytokine secretion by human peripheral blood mononuclear cells. J Ethnopharmacol. 1995; 48:13-9

Lumb AB. Mechanism of antiemetic effect of ginger. Anaesthesia. 1993; 48:1118. Letter

Sharma JN, Srivastava KC. Suppressive effects of eugenol and ginger oil on arthritic rats. Pharmacology. 1994; 49:314-8

Stewart JJ, Wood MJ, Wood CD et al. Effects of ginger on motion sickness susceptibility and gastric function. Pharmacology. 1991; 42:111-20

Komentari

  • đumbir skida kile pije se 3l vode dnevno u koju se nasiječe đumbira i uveče se pije čaj sa đumbirom...

    Komentar Senka, 03/04/2015 9:54pm (4 years ago)

  • Dodajte jednu žličicu u prahu korijena đumbira u jednu šalicu kipuće vode. Pijte tri šalice dnevno. To je osobito dobro za grčeve i bolove u trbuhu.

    Komentar Gordana, 13/10/2014 9:49pm (4 years ago)

  • 1 manji korijen (10-20 gr) đumbira ili 1 žličica đumbira u prahu zaliti sa 200 ml vrele prokuhane vode i ostaviti da odstoji 10 minuta, dodati meda i sok od limuna (po ukusu), uzimati: pola ujutro na prazan želudac, pola sata prije jela, drugu polovicu tijekom dana u manjim gutljajima između obroka, napitak ubrzava metabolizam, neutralizira nagomilane toksine u organizmu, napitak možete konzumirati svakodnevno

    Komentar Ivan, 02/06/2014 12:20pm (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.