PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Epilepsija

epilepsija
Epilepsija je poremećaj karakteriziran sklonošću ponavljanim napadajima koji mogu dovesti do gubitka budnosti ili svijesti, poremećaja kretanja, osjeta, autonomnih funkcija, raspoloženja i mentalnih funkcija. Napadi često dovode do izražene promjene ponašanja ili konvulzija. Napadi dolaze i prestaju naglo.

Petni trn

petitrn 2
Plantarni fascitis (petni trn) spada u sindrome prenaprezanja,a očituje se pojavom boli u području medijalne kvrge petne kosti i/ili uzduž medijalnog uzdužnog svoda stopala. Nastaje zbog dugotrajnih ponavljajućih opterećenja (stress) na plantarnu fasciju te dolazi do mikroruptura ili u završnoj...

Bradikardija

bradikardija
Bradikardija je smanjanje broja otkucaja srca odraslog čovjeka na manje od 60 otkucaja u minuti. Fiziološki raspon srčane frekvencije odraslog čovjeka je do 60 do 90 otkucaja u minuti.

Nervoza želuca

nervzeludac
Nervozna želučana bol nalikuje na bol kroničnog gastritisa, no, ta je bol bez ikakvih objektivnih bolesnih pojava. Bolesnik često povraća i tjelesno propada. Bolest je čisto živčane naravi, a javlja se kod ljudi koji su suviše duševno napeti ili ih...
Pretraživanje prehrane po abecedi

DL-Fenilalanin

DL-Fenilalanin -CroMaps zdravstveni vodičDL-Fenilalanin (DLPA) - ovaj oblik esencijalne aminokiseline fenilalanina je mješavina podjednakih dijelova D (sintetičkog) i L (prirodnog) fenilalanina. DLPA (D,L-fenilalanin): DLPA je kombinacija prirodne forme fenilalanina (L forma) i njegove zrcalne slike (D forma). DL-fenilalanin izgleda posjeduje jedinstvenu ulogu blokatora nekih enzima središnjeg živčanog sustava koji su uobičajeno zaduženi za raspad prirodnih, morfiju sličnih, hormona zvanih endorfini i enkefalini.

Osobe koje pate od kroničnih bolova imaju niži nivo aktivnosti endorfina u krvi i moždano-kičmenoj tekućini. Pošto DLPA može povratiti normalan nivo endorfina, on stoga može i pomoći organizmu da prirodno umanji bol, bez upotrebe lijekova. Budući je DLPA u stanju da selektivno blokira bol, on može djelotvorno da otkloni kronične dugotrajne neugodnosti a da pri tom dozvoli prirodnim odbrambenim mehanizmima organizma da nesmetano reagiraju na kratkotrajne akutne bolove (opekotine, posjekotine i slično).

Djelotvornost DLPA je često podjednaka ili veća od morfija i ostalih derivata opijuma, ali se DLPA razlikuje od lijekova koji se propisuju na recept ili koji se kupuju u apoteci po tome što: ne stvara naviku, vremenom ublažavanje bolova postaje djelotvornije, ima jako antidepresivno djelovanje, netoksičan je. Može se udružiti sa bilo kojim drugim liječenjem ili terapijom da bi se povećala korisnost a da pri tom ne dođe do oprečnog uzajamnog djelovanja.

DL-Fenilalanin i djelovanje na zdravlje

Djeluje kao prirodni ublaživač bolova u stanjima kao što su povrede pri naglom trzaju glave, osteoartritis, reumatoidni artritis, bol u kižima, migrena, grčevi u nogama i mišićima, postoperativni bolovi i neuralgija. Proizvodeći i aktivirajući hormone nalik na morfij, zvane endorfini, on pojačava i produžuje vlastito reageneriranje organizma pri otklanjanju bola prilikom povreda, nezgoda i oboljenja. Izvjesni enzimski sistemi u organizmu neprestano uništavaju endorfine, ali DL-fenilalanin djelotvorno obuzdava te enzime, omogućavajući da endorfini obave svoj posao otklanjanja bola. DL-fenilalanin se pripisuje i povoljan utjecaj na zdravlje živčanog sustava, zdravlju kostiju, zglobova. Istraživanja pokazuju da DLPA može biti učinkovit dio cjelokupnog programa protiv kronične boli i depresije, uključujući promjene raspoloženja i predmenstrualni sindrom (PMS).

Doziranje

DLPA se koristi u rasponu od 75 - 1,300 mg dnevno. Pravilno doziranje zavisi od određenog osjećaja bola. Najbolje je započeti liječenje s DLPA sa šest tableta dnevno (dvije tablete uzeti oko petnaest minuta prije svakog obroka). Ublažavanje bolova treba nastati tijekom prva četiri dana, iako u nekim slučajevima, to može potrajati čak i do tri tjedna. Koristite DLPA pod nadzorom liječnika, kada se uzima u velikim dozama većim od 1300 mg na dan, duže vrijeme, mogu se razviti oštećenja živaca. DLPA (DL-fenilalanin) je dostupan bez recepta u trgovinama zdrave hrane

Izvor
· ^ Sabelli HC. Clinical studies on the phenylethylamine hypothesis of affective disorder: urine and blood phenylacetic acid and phenylalanine dietary supplements. J Clin Psychiatry 1986;47:66-70.
· ^ Fischer E et al. Therapy of depression by phenylalanine. Arzneimittelforsch 1975;25:132.
· ^ Heller B et al. Therapeutic action of D-phenylalanine in Parkinson’s disease. Arzneimittelforsch 1976;26:577-579.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.