PREHRANA SE PREPORUČA ZA

Bulimija

bulimija
Bulimija je poremećaj vezan za pretjeranim uzimanjem hrane nakon čega slijedi povraćanje, izbacivanje sadržaja želuca kroz usta ili uzimanjem laksativa, psihološkog je podrijetla. Javlja se najčešće u mladih djevojaka, prosječna dob u kojoj se znakovi bulimije prvi put pojavljuju je...

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.

Migrena

migrena
Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja je prisutna U različitim populacijama prevalencija   migrene se kreće od 4 do 10% za muškarce, odnosno 16 do 25% za žene. Žene obolijevaju češće od muškaraca, osobito u fertilnoj dobi.

Reumatoidni artritis

reumatoidniartitis 1
Reumatiodni artritis je kronična sustavna autoimuna upalna bolest nepoznatog uzroka, koju karakterizira trajna upala zglobova (artritis), točnije sinovijalne membrane (sinovitis), iako bolest može zahvatiti i dijelove ostalih organe kao što su npr. koža, srce, pluća i oči.
Pretraživanje prehrane po abecedi

DL-Fenilalanin

DL-Fenilalanin -CroMaps zdravstveni vodičDL-Fenilalanin (DLPA) - ovaj oblik esencijalne aminokiseline fenilalanina je mješavina podjednakih dijelova D (sintetičkog) i L (prirodnog) fenilalanina. DLPA (D,L-fenilalanin): DLPA je kombinacija prirodne forme fenilalanina (L forma) i njegove zrcalne slike (D forma). DL-fenilalanin izgleda posjeduje jedinstvenu ulogu blokatora nekih enzima središnjeg živčanog sustava koji su uobičajeno zaduženi za raspad prirodnih, morfiju sličnih, hormona zvanih endorfini i enkefalini.

Osobe koje pate od kroničnih bolova imaju niži nivo aktivnosti endorfina u krvi i moždano-kičmenoj tekućini. Pošto DLPA može povratiti normalan nivo endorfina, on stoga može i pomoći organizmu da prirodno umanji bol, bez upotrebe lijekova. Budući je DLPA u stanju da selektivno blokira bol, on može djelotvorno da otkloni kronične dugotrajne neugodnosti a da pri tom dozvoli prirodnim odbrambenim mehanizmima organizma da nesmetano reagiraju na kratkotrajne akutne bolove (opekotine, posjekotine i slično).

Djelotvornost DLPA je često podjednaka ili veća od morfija i ostalih derivata opijuma, ali se DLPA razlikuje od lijekova koji se propisuju na recept ili koji se kupuju u apoteci po tome što: ne stvara naviku, vremenom ublažavanje bolova postaje djelotvornije, ima jako antidepresivno djelovanje, netoksičan je. Može se udružiti sa bilo kojim drugim liječenjem ili terapijom da bi se povećala korisnost a da pri tom ne dođe do oprečnog uzajamnog djelovanja.

DL-Fenilalanin i djelovanje na zdravlje

Djeluje kao prirodni ublaživač bolova u stanjima kao što su povrede pri naglom trzaju glave, osteoartritis, reumatoidni artritis, bol u kižima, migrena, grčevi u nogama i mišićima, postoperativni bolovi i neuralgija. Proizvodeći i aktivirajući hormone nalik na morfij, zvane endorfini, on pojačava i produžuje vlastito reageneriranje organizma pri otklanjanju bola prilikom povreda, nezgoda i oboljenja. Izvjesni enzimski sistemi u organizmu neprestano uništavaju endorfine, ali DL-fenilalanin djelotvorno obuzdava te enzime, omogućavajući da endorfini obave svoj posao otklanjanja bola. DL-fenilalanin se pripisuje i povoljan utjecaj na zdravlje živčanog sustava, zdravlju kostiju, zglobova. Istraživanja pokazuju da DLPA može biti učinkovit dio cjelokupnog programa protiv kronične boli i depresije, uključujući promjene raspoloženja i predmenstrualni sindrom (PMS).

Doziranje

DLPA se koristi u rasponu od 75 - 1,300 mg dnevno. Pravilno doziranje zavisi od određenog osjećaja bola. Najbolje je započeti liječenje s DLPA sa šest tableta dnevno (dvije tablete uzeti oko petnaest minuta prije svakog obroka). Ublažavanje bolova treba nastati tijekom prva četiri dana, iako u nekim slučajevima, to može potrajati čak i do tri tjedna. Koristite DLPA pod nadzorom liječnika, kada se uzima u velikim dozama većim od 1300 mg na dan, duže vrijeme, mogu se razviti oštećenja živaca. DLPA (DL-fenilalanin) je dostupan bez recepta u trgovinama zdrave hrane

Izvor
· ^ Sabelli HC. Clinical studies on the phenylethylamine hypothesis of affective disorder: urine and blood phenylacetic acid and phenylalanine dietary supplements. J Clin Psychiatry 1986;47:66-70.
· ^ Fischer E et al. Therapy of depression by phenylalanine. Arzneimittelforsch 1975;25:132.
· ^ Heller B et al. Therapeutic action of D-phenylalanine in Parkinson’s disease. Arzneimittelforsch 1976;26:577-579.

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.