BILJKA SE PREPORUČA ZA

Cistitis

cistitis
Cistitis je najčešća bakterijska upala mokraćnog mjehura. Infekcije mokraćnih puteva su najčešće uzrokovane gram negativnim bakterijama od kojih je za 80% svih infekcija odgovorna bakterija Escerichia coli koja normalno kolonizira debelo crijevo te dolaskom u mokraćni mjehur uzrokuje cistitis, a...

Migrena

migrena
Migrena je jedna od najčešćih vrsta glavobolja koja je prisutna U različitim populacijama prevalencija   migrene se kreće od 4 do 10% za muškarce, odnosno 16 do 25% za žene. Žene obolijevaju češće od muškaraca, osobito u fertilnoj dobi.

Nervoza želuca

nervzeludac
Nervozna želučana bol nalikuje na bol kroničnog gastritisa, no, ta je bol bez ikakvih objektivnih bolesnih pojava. Bolesnik često povraća i tjelesno propada. Bolest je čisto živčane naravi, a javlja se kod ljudi koji su suviše duševno napeti ili ih...

Proljetni umor

proljetniumor
Proljetni je umor poremećaj zdravlja koji zahvaća skoro svakog drugog čovjeka, smanjuje mu radnu sposobnost slabeći imune snage tijela, priprema teren za druge bolesti. Posljedica je, prije svega, manjka vitamina C, a svoj udio ima i utjecaj nagle promjene vremena...
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

DobričicaLatinski naziv: Glechćma hederdcea L.
Drugi nazivi: brštan, koturac, ognjenak, mjesečnjak, niski bršljan, samobojka, brštan-trava, vrštan-trava, grenkuljica

Dobričica-CroMaps zdravstveni vodičDobričica je malena trajna biljka sa četverokutastom dlakavom stabljikom koja većinom puže po zemlji i na koljencima se ukorjenjuje. Listovi su s peteljkom, nasuprotni, bubrežastog oblika, dok su oni gornji srcoliki. Cvjetna stabljika je visoka 20 do 30 cm, a cvjetovi se nalaze u pazuhu lista razvijeni u prividnim pršljenima. Duguljasti cvjetovi su plavi, a često i crvenkasto nahukani s tamnim mrljama na donjoj usni cvijeta. Raste uz plotove, živice, po zidovima, močvarnim pašnjacima, travnjacima, neobrađenim poljima. Čitava biljka ima jak i ugodan aromatični miris.

Sakupljamo je od ožujka do lipnja dok cvate, i to cijelu biljku, ali i posebno listove i cvjetove. Sušenje se provodi u sasvim tankom sloju, najbolje pojedinačno, na sjenovitom mjestu ili prozračnom tavanu. Od svježe biljke dobivamo sok. Sadrži obilje tvari koje je čine jako ljekovitom: eterično ulje, gorkih tvari, marubin, holin, tanin, smola, vosak, guma, vinska i kremička kiselina, mineralne soli kalija, kalcija, vitamina C, karotina.

Čaj djeluje osobito jako na dišne organe i liječi različite dišne bolesti: katare, sluz u plućima, katar ždrijela i bronhijalnu astmu. Konzumirati samo dvije šalice toga čaja na dan. Liječi i upaljene mokraćne organe te pospješuje probavu. Dobro utječe na živčani sustav. Ublažava crijevne i želučane tegobe, pomaže kod smetnji u crijevima i jetri. U narodnoj medicini upotrebljava se svježi sok od dobričice, koji sadrži kremičnu kiselinu, zajedno s kurom sirutke kao prirodni lijek protiv slabosti pluća i plućnih krvarenja.

Vino kuhano s dobričicom (1 jušna žlica bilja, 2 dl vina) odstranjuje gliste, pospješuje menstruaciju, olakšava simptome išijasa, pomaže kod žutice. Taj uvarak liječi i rane koje teško zacjeljuju. Tako djeluje i mast od dobričice. Prašak jača slaba prsa i čisti gnojna pluća i sluz iz pluća.

Aromatični listovi i cvjetovi predstavljaju ukusnu i dobru hranu u obliku variva ili kao začin raznim salatama. Za jelo služe aromatični mladi izdanci i listovi ubrani prije cvatnje, u proljetnim i jesenjim mjesecima. Juha od mladih izdanaka dobričice i drugih proljetnih biljaka (koprive, breze, stolisnika) čisti tijelo od bolesnih tvari koje su se u njemu nakupile tijekom zime.

Biljka kuhana u mlijeku preporučuje se piti prije spavanja, za zdrav san i kod tegoba s plućima. Protiv boli - svježu dobričicu zdrobimo, pomiješamo s lanenim brašnom i toplom vodom te stavimo na bolno mjesto. Možemo staviti oblog i od same biljke. Takav oblog pomaže i u otklanjanju celulita.

Čaj: 2-4 male žličice suhe biljke prelije se šalicom ključale vode, koristi se 3 puta dnevno.

Naljev i uvarak - stavite 10 do 20 prstohvati cvjetova ili listova na litru vode (2-3 šalice dnevno).

Prašak - od osušenih listova: 2 prstohvati dnevno, u nekom od čajeva. Cijenjen je i kao lijek protiv bubrežnih i žučnih kamenaca.

Napomena! Dobričica je kontraindicirana kod epilepsije. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja.

 

na vrh

Komentari

  • Sirup ja radim u malo vode, otopi se med i dodajte isti omjer soka od svježe biljke, likerska čašica dnevno, u bilo kojem od čajeva

    Komentar Lidija, 12/01/2015 7:45am (4 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.