BILJKA SE PREPORUČA ZA

Bulimija

bulimija
Bulimija je poremećaj vezan za pretjeranim uzimanjem hrane nakon čega slijedi povraćanje, izbacivanje sadržaja želuca kroz usta ili uzimanjem laksativa, psihološkog je podrijetla. Javlja se najčešće u mladih djevojaka, prosječna dob u kojoj se znakovi bulimije prvi put pojavljuju je...

Depresija

stres
Depresija je ozbiljan duševni poremećaj, prava bolest koja se mora liječiti. Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja današnjice. Ona zahtijeva liječenje jer utječe na cjelokupni život bolesnika, a ako se ne liječi, sve se više pogoršava.

Demencija

demencija
Proces starenja sam po sebi obilježen je brojnim promjenama u našem organizmu. Promjene su organske, ali i psihičke. Pojam demencije odnosi se na promjene u spoznajnim sposobnostima u bolesnika s organskim oboljenjem središnjeg živčanog sustava, pri očuvanoj svijesti, u kojem...

Venski ulkus

venskiulkus01
Kronična venska insuficijencija započinje pokretanjem niza događaja koji dovode do patoloških promjena u venama i tkivima (destrukcije venskih zalistaka ili kronične opstrukcije vene), a posljedica je kronična venska hipertenzija.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

DobričicaLatinski naziv: Glechćma hederdcea L.
Drugi nazivi: brštan, koturac, ognjenak, mjesečnjak, niski bršljan, samobojka, brštan-trava, vrštan-trava, grenkuljica

Dobričica-CroMaps zdravstveni vodičDobričica je malena trajna biljka sa četverokutastom dlakavom stabljikom koja većinom puže po zemlji i na koljencima se ukorjenjuje. Listovi su s peteljkom, nasuprotni, bubrežastog oblika, dok su oni gornji srcoliki. Cvjetna stabljika je visoka 20 do 30 cm, a cvjetovi se nalaze u pazuhu lista razvijeni u prividnim pršljenima. Duguljasti cvjetovi su plavi, a često i crvenkasto nahukani s tamnim mrljama na donjoj usni cvijeta. Raste uz plotove, živice, po zidovima, močvarnim pašnjacima, travnjacima, neobrađenim poljima. Čitava biljka ima jak i ugodan aromatični miris.

Sakupljamo je od ožujka do lipnja dok cvate, i to cijelu biljku, ali i posebno listove i cvjetove. Sušenje se provodi u sasvim tankom sloju, najbolje pojedinačno, na sjenovitom mjestu ili prozračnom tavanu. Od svježe biljke dobivamo sok. Sadrži obilje tvari koje je čine jako ljekovitom: eterično ulje, gorkih tvari, marubin, holin, tanin, smola, vosak, guma, vinska i kremička kiselina, mineralne soli kalija, kalcija, vitamina C, karotina.

Čaj djeluje osobito jako na dišne organe i liječi različite dišne bolesti: katare, sluz u plućima, katar ždrijela i bronhijalnu astmu. Konzumirati samo dvije šalice toga čaja na dan. Liječi i upaljene mokraćne organe te pospješuje probavu. Dobro utječe na živčani sustav. Ublažava crijevne i želučane tegobe, pomaže kod smetnji u crijevima i jetri. U narodnoj medicini upotrebljava se svježi sok od dobričice, koji sadrži kremičnu kiselinu, zajedno s kurom sirutke kao prirodni lijek protiv slabosti pluća i plućnih krvarenja.

Vino kuhano s dobričicom (1 jušna žlica bilja, 2 dl vina) odstranjuje gliste, pospješuje menstruaciju, olakšava simptome išijasa, pomaže kod žutice. Taj uvarak liječi i rane koje teško zacjeljuju. Tako djeluje i mast od dobričice. Prašak jača slaba prsa i čisti gnojna pluća i sluz iz pluća.

Aromatični listovi i cvjetovi predstavljaju ukusnu i dobru hranu u obliku variva ili kao začin raznim salatama. Za jelo služe aromatični mladi izdanci i listovi ubrani prije cvatnje, u proljetnim i jesenjim mjesecima. Juha od mladih izdanaka dobričice i drugih proljetnih biljaka (koprive, breze, stolisnika) čisti tijelo od bolesnih tvari koje su se u njemu nakupile tijekom zime.

Biljka kuhana u mlijeku preporučuje se piti prije spavanja, za zdrav san i kod tegoba s plućima. Protiv boli - svježu dobričicu zdrobimo, pomiješamo s lanenim brašnom i toplom vodom te stavimo na bolno mjesto. Možemo staviti oblog i od same biljke. Takav oblog pomaže i u otklanjanju celulita.

Čaj: 2-4 male žličice suhe biljke prelije se šalicom ključale vode, koristi se 3 puta dnevno.

Naljev i uvarak - stavite 10 do 20 prstohvati cvjetova ili listova na litru vode (2-3 šalice dnevno).

Prašak - od osušenih listova: 2 prstohvati dnevno, u nekom od čajeva. Cijenjen je i kao lijek protiv bubrežnih i žučnih kamenaca.

Napomena! Dobričica je kontraindicirana kod epilepsije. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja.

 

na vrh

Komentari

  • Sirup ja radim u malo vode, otopi se med i dodajte isti omjer soka od svježe biljke, likerska čašica dnevno, u bilo kojem od čajeva

    Komentar Lidija, 12/01/2015 7:45am (5 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.