BILJKA SE PREPORUČA ZA

Peptički ulkus

ulkuszeludca_2.jpg
Ulkus digestivnog trakta bolest je, koju je imao svaki deseti čovjek barem jednom u tijeku svog života. Tako česta pojava te bolesti upućuje na posebnu pozornost pri dijagnozi, liječenju i prevenciji. Oko 10% ljudi je imalo peptički ulkus barem jednom u...

Amebijaza

amebijaza1
Amebijaza (Amebiasis) predstavlja protozoalnu infekciju koja protiče akutno ili kronično pod slikom kolitisa (zapaljenje sluznice debelog crijeva) ili vancrijevnih manifestacija. Amebijaza je parazitarna bolest uzrokovana Entamebom histolyticom.

Karcinom žučnjaka

karcinomzucnjaka
Žučnjak (žučna vrećica) smješten je desno u trbuhu, neposredno ispod jetara, služi kao pričuva žuči koja se iz njega žučnim vodovima, zajedno s gušteračinim sokovima, izlijeva u tanko crijevo i potpomaže probavu hrane.Najveći su rizik za razvitak karcinoma žučnjaka žučni kamenci.

Karcinom želuca

karcinomzeluca
Želudac je dio probavnog sustava. Smješten je u sredini trbuha, neposredno ispod rebara. Njegov gornji dio spojen je s jednjakom, a donji se nastavlja na dvanaesnik -početni dio tankoga crijeva.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

DubčacLatinski naziv: Teucrii chamaedrys herba L.
Drugi nazivi: trava iva, gorski cmilj, iva trava, dubačac, vrednik, dubac,  mali  dubčac,  džigeričnjak,  gavranov  ku

Dubčac -CroMaps zdravstveni vodičDubčac je višegodišnja polugranasta biljka visine 10 do 30 cm. Stabljike su pretežno uzdignute i djelimično drvenaste. Listovi su bez peteljke, dlakavi samo sa naličja, zeleni   i sivo bjeličaste boje. Cvjetovi se nalaze na vrhovima grančica.

Latice su svijetlo žute, gotovo bijele boje. Gornja usna je smanjena, a donja jako razvijena i petodijelna. Čašica je građena od 5 lančastih zubaca, gola je ili rijetko dlakava. Veoma je gorka i oporog ukusa sa prepoznatljivim aromatičnim mirisom. Dubčac ima vrlo jak miris. Zbog gorkih tvari dubčac je odavno poznat kao Ijekovita biljka.

Raste po suhim, toplim i krševitim mjestima, uglavnom na visinama oko 800 m i više,uglavnom   na južnim obroncima.

Ljekoviti dio biljke
Za vrijeme cvatnje sakuplja se nadzemni dio biljke bez korijena. Prilikom branja, režu se lisnati cvetni vrhovi grančica koji se suše u hladu) na prozračnom mestu.

Dubačac je antiseptik, ubija bakterije u želucu i crijevima. Potiče na mokrenje i stoga je vrlo učinkovit kod vodene bolesti. Pomaže da se sluz bolje izlučuje iz pluća i želuca. Liječi žučne tegobe, bijelo pranje, rane, hemoroide. Upotrebljavamo ga i kod šećerne bolesti te za liječenje gušterače. Veliku žlicu zdrobljene biljke kuhamo pet minuta u četvrt litre vode. Taj čaj pijemo ujutro na prazan želudac i navečer prije spavanja.

Čaj
1 čajna žličica trave, 2dl vode
Priprema: jednu čajnu žličicu suhe trave preliti s 2dl vruće vode, poklopiti da odstoji pola sata i procijediti.
Upotreba: piti 2-3 šalice čaja dnevno.   Za liječenje probavnog sustava čaj ne treba sladiti, a za liječenje dišnog sustava čaj treba zasladiti medom.

Tinktura
200 g   listova i cvjetova trave, litra 60-postotnog alkohola.
Priprema: listove i cvjetove preliti alkoholom i   zatvoriti bocu. Držati na toplom mjestu mjesec dana i procijediti.
Upotreba: uzimati 2-3 puta dnevno po 15-20 kapi, s malo čaja ili soka.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.