BILJKA SE PREPORUČA ZA

Karcinom grla

stoppusenje
Karcinom grla je zloćudna bolest. Raste polako, podmuklo, često jedva primjetljivim simptomima. Učestaliji je u muškaraca do 97%, u žena se javlja svega 3%. Ukupno čini 2% svih zloćudnih tumora u čovjeka.Može se razviti u svim dijelovima grkljana gdje su...

Neuroblastom

neuroblastom
Neuroblastom je neuroendokrini tumor koji potiče od stanica simpatičkog živčanog sustava. Najčešće nastaje iz stanica nadbubrežne žlijezde, ali može nastati i u drugim područjima gdje se nalazi simpatičko živčano tkivo (najčešće retroperitoneum i medijastinum).

Karcinom grlića maternice

karcinomgrlic
Karcinom vrata maternice ili karcinom grlića maternice je zloćudna bolest koja pogađa žene, nastaje nekontroliranim rastom stanica, koje čine vrat maternice (cerviks). Najveći faktor rizika za oboljenje je infekcija uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV).

Trombocitopenija

trombocitop
Trombociti nastaju u koštanoj srži u procesu trombocitopoeze iz prekurskorskih ćelija -megakariocita. Trombociti su male, anukleusne, bikonveksne ćelije. Kao fragmenti citoplazme ne sadrže jedro, a izgrađeni su od granula i proteinskih filamenata aktina, miozina i trombostenina.
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

EchinaceaLatinski naziv: echinacea angustifolia D.C.
Ljekarničko ime: Echinacee su Echinacea purpurea, Echinacea palida
Drugi nazivi: echinacea

Echinacea -CroMaps zdravstveni vodičEchinacea spada u porodicu Asteraceae, ima šuplju stabljiku koja dostigne do metar i pol visine i višegodišnaj je biljka. Listovi su uski, duguljasti i prekriveni sitnim dlačicama i prekrasne cvijetove grimizne boje. Cvjeta od radnog do kasnog ljeta. Rapsrostranjena je od istočne i središnje Sjeverne Amerike gdje raste u vlažnim prerijama i na suhim otvorenim šumovitim područjima. Drevni Indijanci s područja Sjeverne Amerike koristili Echinaceu za iscjeljenje različitih vrsta rana. U Europi Echinacea nije samonikla, već se uzgaja u brojnim vrtovima.

Iscrpine vrsta Echinacea imaju neznatan antimikrobni učinak, no određene sastavnice unijete u organizam pokazuju imunostimulativan učinak. Stimulacijom imunog sustava, jedne od linija naše obrane od stranih tijela koja uključuju i mikroorganizme i njihove toksine, ispoljava se pozitivan učinak pripravaka na bazi ovih vrsta. Pripravci s echinacejom koji sadrže etanol ne bi se smjeli davati djeci te osobama preosjetljivim na etanol. Moguće su i alergijske reakcije na određene sastavnice pa oni koji su alergični na biljne vrste iz porodice glavočika trebali bi izbjegavati ove pripravke. Nije preporučljivo koristiti pripravke s ehinacejom kod sistemske bolesti kao što su tuberkuloza, SIDA, autoimune bolesti.

Ljekoviti dijelovi biljke
Echinacea purpurea svježi nadzemni dijelovi biljke u cvatu; Echinacea pallida korijen, svjež ili osušen.

Ljekovito djelovanje
Upotrebljava se kao riješenje za kroničan umor, iscrpljenost i stres. Echinacea učinkovito sprječava gripozna stanja, prehlade i hunjavice, jača imnunološki sistem. Potiče sposobnost samočišćenja organizma, tzv. fagocitozu. Važno je naglasiti da su učinkovitiji pripravci koji se pripremaju iz svježe biljke. Echinacea se ne smije koristiti duže od 8 tjedana. Najjači učinak postiže se primjenom u trajanju od 1-2 tjedna u maksimalnim dozama.

Recepti
Čaj: 30-50 g usitnjenog korijena preliti s litrom vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj. Uzima se 3-5 čaša dnevno. Čaj od echinacee bogat je izvor fenola i organskih kiselina, te će potaknuti u organizmu proizvodnju limfocita i stimulirati nastanak interferona. Čaj se pije kod pada imunološkog sustava, onemoćalosti i slabašnosti.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.