BILJKA SE PREPORUČA ZA

Karcinom bubrega

bubrezicarc
Karcinom bubrežnih stanica (adenokarcinom) je najčešći i čini 85% svih dijagnosticiranih slučajeva karcinoma bubrega. U svijetu se godišnje dijagnosticira oko 275.000 novih slučajeva sa karcinomom bubrega.

Sindrom iritabilnog crijeva

sic
Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) je funkcionalni, kronični poremećaj probavnog sustava kojeg karakterizira bol u abdomenu povezana s defekacijom, poremećaj defekacije i distenzija trbuha. Sindrom iritabilnog crijeva ne uzrokuje trajno oštećenje debelog crijeva.

Ospice

ospice
Ospice - morbili su prije svega dječja akutna, vrlo zarazna bolest uzrokovana virusom ospica (morbillivirus). Izvor infekcije je bolestan čovjek. Bolest se prenosi kapljičnim putem, najčeše u izravnom dodiru s bolesnikom.

Neuroblastom

neuroblastom
Neuroblastom je neuroendokrini tumor koji potiče od stanica simpatičkog živčanog sustava. Najčešće nastaje iz stanica nadbubrežne žlijezde, ali može nastati i u drugim područjima gdje se nalazi simpatičko živčano tkivo (najčešće retroperitoneum i medijastinum).
Pretraživanje ljekovitog bilja po abecedi

EchinaceaLatinski naziv: echinacea angustifolia D.C.
Ljekarničko ime: Echinacee su Echinacea purpurea, Echinacea palida
Drugi nazivi: echinacea

Echinacea -CroMaps zdravstveni vodičEchinacea spada u porodicu Asteraceae, ima šuplju stabljiku koja dostigne do metar i pol visine i višegodišnaj je biljka. Listovi su uski, duguljasti i prekriveni sitnim dlačicama i prekrasne cvijetove grimizne boje. Cvjeta od radnog do kasnog ljeta. Rapsrostranjena je od istočne i središnje Sjeverne Amerike gdje raste u vlažnim prerijama i na suhim otvorenim šumovitim područjima. Drevni Indijanci s područja Sjeverne Amerike koristili Echinaceu za iscjeljenje različitih vrsta rana. U Europi Echinacea nije samonikla, već se uzgaja u brojnim vrtovima.

Iscrpine vrsta Echinacea imaju neznatan antimikrobni učinak, no određene sastavnice unijete u organizam pokazuju imunostimulativan učinak. Stimulacijom imunog sustava, jedne od linija naše obrane od stranih tijela koja uključuju i mikroorganizme i njihove toksine, ispoljava se pozitivan učinak pripravaka na bazi ovih vrsta. Pripravci s echinacejom koji sadrže etanol ne bi se smjeli davati djeci te osobama preosjetljivim na etanol. Moguće su i alergijske reakcije na određene sastavnice pa oni koji su alergični na biljne vrste iz porodice glavočika trebali bi izbjegavati ove pripravke. Nije preporučljivo koristiti pripravke s ehinacejom kod sistemske bolesti kao što su tuberkuloza, SIDA, autoimune bolesti.

Ljekoviti dijelovi biljke
Echinacea purpurea svježi nadzemni dijelovi biljke u cvatu; Echinacea pallida korijen, svjež ili osušen.

Ljekovito djelovanje
Upotrebljava se kao riješenje za kroničan umor, iscrpljenost i stres. Echinacea učinkovito sprječava gripozna stanja, prehlade i hunjavice, jača imnunološki sistem. Potiče sposobnost samočišćenja organizma, tzv. fagocitozu. Važno je naglasiti da su učinkovitiji pripravci koji se pripremaju iz svježe biljke. Echinacea se ne smije koristiti duže od 8 tjedana. Najjači učinak postiže se primjenom u trajanju od 1-2 tjedna u maksimalnim dozama.

Recepti
Čaj: 30-50 g usitnjenog korijena preliti s litrom vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj. Uzima se 3-5 čaša dnevno. Čaj od echinacee bogat je izvor fenola i organskih kiselina, te će potaknuti u organizmu proizvodnju limfocita i stimulirati nastanak interferona. Čaj se pije kod pada imunološkog sustava, onemoćalosti i slabašnosti.

 

na vrh

Komentari

Ova stranice za sada nema komentara.

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.