PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Trnina

trnina
Latinski naziv: Prunus spinosa L. Ljekarničko ime: Flores et Fructus Pruni spinosae Drugi nazivi: trnina, trlinka, crni trn.

Majčina dušica

majcinadusica11
Latinski naziv: Thymus serpyllum Drugi nazivi: babja dušica, dušica, vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, materinka, papric, bukovica, vreskovina, poponak, čabracpepriš, paponak, timijan

Komorač

komorac
Latinski naziv: Foeniculum vulgare Mill. Ljekarničko ime: Fructus, Herba et Radix Foeniculi vulgaris Drugi nazivi: Komorač, morač, slatki Komorač, janež.

Dobričica

dobricica1
Latinski naziv: Glechćma hederdcea L. Drugi nazivi: brštan, koturac, ognjenak, mjesečnjak, niski bršljan, samobojka, brštan-trava, vrštan-trava, grenkuljica

PREHRANA

Zdravo živjeti

zdravo
Promijenimo krivo naučeno ponašanje -Temeljna je odrednica promicanja zdravlja unapređenje zdravlja i stvaranje potencijala za dobro zdravlje, prije nego se zdravsteni problemi ili ugroženost zdravlja pojave.

Bakar

minerali
Bakar (Cu) je element u tragovima. Prisutan je u svim tjelesnim tkivima. Važan je za nastajanje hemoglobina i crvenih krvnih stanica jer sudjeluje u apsorpciji željeza. Sastavni je dio brojnih metaloenzima koji učestvuju u razgradnji i izgradnji tjelesnih tkiva.

Glutamin

aminokiseline
Glutamin je najzastupljenija amino kiselina u organizmu - čini 60% svih slobodnih amino kiselina u tijelu. Glutamin je jedna od 11 neesencijalnih aminokiselina koje organizam može sam sintetizirati. Značenje glutamina otkrili su 1930 godine.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Emfizem

Emfizem -CroMaps zdravstveni vodičEmfizem ili kronična opstrukcijska bolest pluća (KOB) je bolest kroničnog i progredirajućeg tijeka. Bolesnik ponekad boluje i od kroničnog bronhitisa i od emfizema. Kronični bronhitis je odgovoran za 85% slučajeva emfizema, ali i pušenje se smatra čestim uzrokom, aktivno ili pasivno, i povećava rizik od obolijevanja čak 10-43%.

Za emfizem je karakteristično smanjenje protoka zraka kroz dišne putove koje nije potpuno reverzibilno. Izloženost zagađenju okoliša prašinom i/ili kemikalijama, zagađenju zraka u kući uslijed loženja bioloških goriva u neprovjetrenim prostorima, česte respiratorne infekcije u dječjoj dobi, kao i socioekonomski status predstavljaju čimbenike rizika. Genetska predispozicija kao i preosjetljivost dišnih putova povećavaju rizik od nastanka emfizema.

Kronični bronhitis je dugotrajna upala dišnih putova koja proizvodi velike količine sluzi koje uzrokuje kašljanje i hripanje. Bronhitis se smatra kroničnim ako kašalj i ekspektoracija traju najmanje 3 mjeseca u godini, dvije uzastopne godine.

Emfizem spada u bolest koja uništava plućne alveole (zračne prostore) i/ili najmanje bronhiole (male zračne putove) u plućima. Jednostavno rečeno, pluća gube elasticitet kao i istrošena gumena traka. Time se zračni prostori povećavaju i otežavaju disanje.

Simptomi
Osnovni simptomi bolesti su kašalj, iskašljavanje, otežano disanje u naporu. Vrlo često osobe starije životne dobi povezuju simptome s gubitkom kondicije, a kašalj kao normalnu pojavu kod pušača. Neobično je važno prepoznati simptome u samom početku.

Iskašljavanje je u početku gotovo neprimjetno jer se javlja samo izjutra. Iskašljaj je sluzav, ali postaje gnojan tijekom pogoršanja. Osnovni simptom emfizema je zaduha koja se pojačava kod pogoršanja bolesti. Zaduha je popraćena kašljem ili hripanjem i ponekad vrućicom. Kako bolest napreduje, razdoblja između pogoršanja postaju kraća. Oboljeli stalno otežano dišu, slabo kašlju i gotovo ništa ne iskašljavaju. U kasnijim fazama mogu se vidjeti teška zaduha, kašljanje i iskašljavanje velike količine sluzi, hripanje, stalne infekcije, natečeni zglobovi, koža poprima plavkastu boju.

Dijagnoza
Ispitivanje plućne funkcije ili spirometrija su pretrage i najčešće se rade u pulmološkim ambulantama. Tijekom akutnog pogoršanja KOPB-a često se rade sljedeće pretrage: mjerenje rutinskih laboratorijskih vrijednosti, fizikalni pregled, elektrokardiografija (EKG), procjena srčane funkcije, uzimanja uzoraka plina iz arterijske krvi, rendgenska snimka prsnog koša i spirometrija (mjerenje protoka zraka).

Liječenje
Nažalost, trenutno ne postoji lijek za emfizem, no postoji niz načina liječenja kojima se mogu ublažiti simptomi. Najvažnije je odmah prestati pušiti jer je dokazano da je to najučinkovitija intervencija u cilju smanjenja rizika od nastanka težih oštećenja ili usporenja progresije emfizema. Za svakog bolesnika individualno, na temelju simptoma i poremećaja plućne funkcije i sadržaja kisika u krvi, utvrđuju se stupnjevi emfizema, blagi, umjereni, teški i vrlo teški oblik.

Prema stupnjevima se individualno za svakog oboljelog određuje i medikamentozna terapija. Oboljelima od emfizema koji uz simptome imaju i oštećenje plućne funkcije preporučuje se liječenje inhalacijskim oblicima lijekova, koji udahom dospijevaju do periferije pluća i tako utječu na suženje dišnih putova i upalu. Osnovnim lijekovima smatraju se simptomatski koji dovode do širenja dišnih putova, a nazivaju se bronhidilatatori. Protuupalni lijekovi su iz grupe inhalacijskih kortikosteroida koji se preporučuju u liječenju umjerenog i teškog oblika emfizema. U uznapredovaloj fazi bolesti, bolesnicima je potrebna stalna njega i dodatni kisik kako bi mogli disati.

 

na vrh

Komentari

 • Ananas i maslinovo ulje .. Uzmi žlicu i malo ananasa i pomiješati ga sa maslinovim uljem .. Trebate žlicu punu ananasa ... učinite to svakih nekoliko sati ... vi ćete početi da se opuštate i izbacujete katran iz pluća ..

  Komentar Gordana, 22/11/2014 9:59pm (5 years ago)

 • kod otežanog disanja pomaže provjereno
  povrtnica, hren - 12 žlica mješavine korijena obiju biljaka kuhati tri četvrt sata u dvjema litrama heljdinog meda, ostaviti da stoji tri sata, promiješati i staviti u čaše, uzima se žlica tri puta na dan, prije glavnih obroka, i tako tijekom 7 do 12 dana

  Komentar Stara mama, 24/02/2012 9:57pm (7 years ago)

 • parenje
  borovičine bobice, jelkine ili smrekine grančice - u loncu od 2l zakuhamo pola litre vode, te u nju stavimo 2 žlice stučenih bobica i žlicu smrekinih grančica, pare udišemo dva puta na dan.najmanje po 7 minuta

  Komentar igor, 29/09/2011 10:02pm (8 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.