PREPORUČENO
LJEKOVITO BILJE

Plućnjak

plucnjak
Latinski naziv: Pulmonaria officinalis Ljekarničko ime: Folia Pulmonariae Drugi nazivi: lisac, lišac, medunica, medunika, kudrovac, plućnik, trava od guje, žigeričnjak.

Anis

anis
Latinski naziv: Pimpinella anisum L. Ljekarničko ime: Fructus Anisi Drugi nazivi: Anis, aniš, anason, slatki komorač, vrtni jedič.

Češnjača

cesnjaca.jpg
Latinski naziv: Alliaria petiolata L. Drugi nazivi: češnjeva trava, lučica

Dragoljub

dragoljub
Latinski naziv: Tropaeolum maius L Ljekarničko ime: Herba Nasturtii indici Drugi nazivi: kapucinka, dragoljub divlji.

PREHRANA

B17 vitamin

vitamini2
Vitamin B17 (Laetril) jedan je od najspornijih "vitamina". Proizvodi se od koštica marelice. Jedini je vitamin B kojeg nema u pivskom kvascu. Kemijski, to je smjesa dvije molekule šećera (jednog benzaldelida i jednog cijanida) zvana amigdalin.

Ananas

ananasprehrana
Želite li svojem tijelu pomoći u očuvanju zdravlja? Svaki dan dodajte svježeg ananasa ili svježeg soka u prehranu.Plod ananasa je specifičan zbog ljuskaste površine, a plod može narasti do mase dva do tri kilograma.

Cvjetača

cvjetaca
Cvjetača (karfiol, Brassica oleracea) je danas zahvaljujući bogatstvu nutritivnih sastojaka zauzela visoko mjesto u zdravoj prehrani. Ima bijelu "glavu", stabljiku te je okružen gustim, zelenim lišćem.
Pretraživanje bolesti po abecedi

Emfizem

Emfizem -CroMaps zdravstveni vodičEmfizem ili kronična opstrukcijska bolest pluća (KOB) je bolest kroničnog i progredirajućeg tijeka. Bolesnik ponekad boluje i od kroničnog bronhitisa i od emfizema. Kronični bronhitis je odgovoran za 85% slučajeva emfizema, ali i pušenje se smatra čestim uzrokom, aktivno ili pasivno, i povećava rizik od obolijevanja čak 10-43%.

Za emfizem je karakteristično smanjenje protoka zraka kroz dišne putove koje nije potpuno reverzibilno. Izloženost zagađenju okoliša prašinom i/ili kemikalijama, zagađenju zraka u kući uslijed loženja bioloških goriva u neprovjetrenim prostorima, česte respiratorne infekcije u dječjoj dobi, kao i socioekonomski status predstavljaju čimbenike rizika. Genetska predispozicija kao i preosjetljivost dišnih putova povećavaju rizik od nastanka emfizema.

Kronični bronhitis je dugotrajna upala dišnih putova koja proizvodi velike količine sluzi koje uzrokuje kašljanje i hripanje. Bronhitis se smatra kroničnim ako kašalj i ekspektoracija traju najmanje 3 mjeseca u godini, dvije uzastopne godine.

Emfizem spada u bolest koja uništava plućne alveole (zračne prostore) i/ili najmanje bronhiole (male zračne putove) u plućima. Jednostavno rečeno, pluća gube elasticitet kao i istrošena gumena traka. Time se zračni prostori povećavaju i otežavaju disanje.

Simptomi
Osnovni simptomi bolesti su kašalj, iskašljavanje, otežano disanje u naporu. Vrlo često osobe starije životne dobi povezuju simptome s gubitkom kondicije, a kašalj kao normalnu pojavu kod pušača. Neobično je važno prepoznati simptome u samom početku.

Iskašljavanje je u početku gotovo neprimjetno jer se javlja samo izjutra. Iskašljaj je sluzav, ali postaje gnojan tijekom pogoršanja. Osnovni simptom emfizema je zaduha koja se pojačava kod pogoršanja bolesti. Zaduha je popraćena kašljem ili hripanjem i ponekad vrućicom. Kako bolest napreduje, razdoblja između pogoršanja postaju kraća. Oboljeli stalno otežano dišu, slabo kašlju i gotovo ništa ne iskašljavaju. U kasnijim fazama mogu se vidjeti teška zaduha, kašljanje i iskašljavanje velike količine sluzi, hripanje, stalne infekcije, natečeni zglobovi, koža poprima plavkastu boju.

Dijagnoza
Ispitivanje plućne funkcije ili spirometrija su pretrage i najčešće se rade u pulmološkim ambulantama. Tijekom akutnog pogoršanja KOPB-a često se rade sljedeće pretrage: mjerenje rutinskih laboratorijskih vrijednosti, fizikalni pregled, elektrokardiografija (EKG), procjena srčane funkcije, uzimanja uzoraka plina iz arterijske krvi, rendgenska snimka prsnog koša i spirometrija (mjerenje protoka zraka).

Liječenje
Nažalost, trenutno ne postoji lijek za emfizem, no postoji niz načina liječenja kojima se mogu ublažiti simptomi. Najvažnije je odmah prestati pušiti jer je dokazano da je to najučinkovitija intervencija u cilju smanjenja rizika od nastanka težih oštećenja ili usporenja progresije emfizema. Za svakog bolesnika individualno, na temelju simptoma i poremećaja plućne funkcije i sadržaja kisika u krvi, utvrđuju se stupnjevi emfizema, blagi, umjereni, teški i vrlo teški oblik.

Prema stupnjevima se individualno za svakog oboljelog određuje i medikamentozna terapija. Oboljelima od emfizema koji uz simptome imaju i oštećenje plućne funkcije preporučuje se liječenje inhalacijskim oblicima lijekova, koji udahom dospijevaju do periferije pluća i tako utječu na suženje dišnih putova i upalu. Osnovnim lijekovima smatraju se simptomatski koji dovode do širenja dišnih putova, a nazivaju se bronhidilatatori. Protuupalni lijekovi su iz grupe inhalacijskih kortikosteroida koji se preporučuju u liječenju umjerenog i teškog oblika emfizema. U uznapredovaloj fazi bolesti, bolesnicima je potrebna stalna njega i dodatni kisik kako bi mogli disati.

 

na vrh

Komentari

 • Ananas i maslinovo ulje .. Uzmi žlicu i malo ananasa i pomiješati ga sa maslinovim uljem .. Trebate žlicu punu ananasa ... učinite to svakih nekoliko sati ... vi ćete početi da se opuštate i izbacujete katran iz pluća ..

  Komentar Gordana, 22/11/2014 9:59pm (5 years ago)

 • kod otežanog disanja pomaže provjereno
  povrtnica, hren - 12 žlica mješavine korijena obiju biljaka kuhati tri četvrt sata u dvjema litrama heljdinog meda, ostaviti da stoji tri sata, promiješati i staviti u čaše, uzima se žlica tri puta na dan, prije glavnih obroka, i tako tijekom 7 do 12 dana

  Komentar Stara mama, 24/02/2012 9:57pm (8 years ago)

 • parenje
  borovičine bobice, jelkine ili smrekine grančice - u loncu od 2l zakuhamo pola litre vode, te u nju stavimo 2 žlice stučenih bobica i žlicu smrekinih grančica, pare udišemo dva puta na dan.najmanje po 7 minuta

  Komentar igor, 29/09/2011 10:02pm (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.