LJEKOVITO BILJE

Božika

bozikovina2
Latinski naziv: Ilex aquifolium L. Drugi nazivi: božikovina, zelenika

PREHRANA

Fosfor

minerali
Uloga fosfora (P) u ljudskom organizmu uključena je u sve naše vitalne funkcije. Fosfor je po zastupljenosti drugi mineral u našem organizmu, nalazimo ga u svim stanicama.

BOLESTI

Hipotireoza

hipertireoza
Hipotireoza je smanjena funkcija štitnjače odnosno izostanak učinka hormona štitnjače u stanicama. Najčešći uzrok hipotireoze je Hashimotov tiroiditis (Hašimotova bolest), kronična upala štitnjače. To je autoimuna bolest kod koje, zbog greške u prepoznavanju, organizam stvara protutijela na različite sastavne...

Emocionalno blagostanje

5 Savjeta za emocionalno blagostanje i zdravlje

1. Vježbajte samo-poštovanje i ljubav prema sebi, s tim osjećajima ćete liječiti sebe ali i druge. Nađite prijatelje koji podržavaju vaš duhovni rast i vaše zdrave životne navike. Rad sa samim sobom ili uz pomoć savjetnika, liječi rane prošlosti i izvor desktruktivnog ponašanja. To može biti pušenje, konzumiranje droge ili alkohola. Nemojte  djelovati prema drugima kao izvor duboke frustracije i ljutnje.

2. Potražite riješenja o borbi u osobnim odnosima kako bi izbjegli porocima ili nasilnim argumentima koji vas mogu odvojiti od najmilijih i koji mogu izazvati emocionalnu štetu. Učite slušati u potpunosti, prije nego reagirate jer je to važan pristup ozdravljenja sukoba. Uočite razliku između reakcije i odgovora.  Ključna smjernica u osobnim odnosima je: "Ne govorite dok ste ljuti". Sjetite se da riječi mogu povrijediti i biti štetne. Saznajte kako izraziti svoju ljutnju bez štetnih posljedica, ljutnja može biti učitelj koji će vam pomoći u ozdravljenju. Kada se osjećate puni ljutnje, primjenite rad kroz fizičku aktivnost, vježbanje, a zatim liječite probleme kroz konstruktivne komunikacije.

3. Saznajte kako upravljati stresom kojem smo sve više izloženi. Izbjegavajte agresivne osjećaje. Oprost dovodi do napretka u životu, postanite svjesni što ste naučili iz vašeg životnog iskustva, kako bi izbjegli ponavljanje pogrešaka u ponašanju.

Odredite ključ pitanja, stvorite pozitivne afirmacije te ih primjenjujte u svakodnevnoj praksi. Mislite pozitivno "Ja sam osoba puna ljubavi i ja zaslužujem ljubav" ili "Ja sam sretna i zdrava osoba, fizički i emocionalno."

4. Hranite se uravnoteženim jelima s dobrom kvalitetom hrane, npr. povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, voće. Pokušajte se oduprijeti prehrambenim navikama, osobito prishoaktivnih namirnica poput šećera, čokolade, kofeina, alkohola i za mnoge ljude, pšeničnih proizvoda. Koristite prehrambene dodatke (vitamine) za podršku vaše emocionalne dobrobiti, poput esencijalnih masnih kiselina, vitamina B, kalcija i magnezija da se opusti tijelo i mišići.

Gospina trava ili kantarion najpoznatiji je prirodni lijek protiv depresije. Gospina trava se već stotinama godina koristi oralno za tretiranje depresivnih stanja, potištenosti, anksioznosti, kao i kod bolova živaca. Najnovija su istraživanja potvrdila i dokazala da je gospina trava biljno sredstvo umirujućeg i antidepresivnog djelovanja. Njen glavni sastojak hipericin djeluje slično inhibitoru monoaminooksidaze u kemijskim gotovim lijekovima, ali bez ikakvih nuspojava i narkotičkog opojnog učinka na središnji živčani sustav. Na današnjem tržištu sve je više pripravaka od gospine trave koji se mogu koristiti i oralno i dermalno, a uspješnost njihovog djelovanja biti će proporcionalna njihovoj kvaliteti. Preparati gospine trave ne smiju se koristiti zajedno sa brojnim lijekovima jer mogu umanjiti ili povećati efektivnost terapije tim lijekovima.

5. Redovito vježbanje s uravnoteženim programom, šetajte prirodom. Vježbanje koristi svaki dio tijela, uključujući i um, ono oslobađa endorfine tako da ćete se osjećati i sretnije. To je najjednostavniji i najprirodniji način da ostanete u formi psihički i fizički. Dvadeset minuta vježbanja dnevno može produžiti očekivanu životnu dob za tri godine, dok je gledanje televizije šest sati dnevno, može skratiti životni vijek za pet godina. Pustite se vjetru života sa strašću i pozitivnim jedrima.

Komentari

  • ne konzumirati alkohol, ne pušiti, ne uzrujavati se - tipični savjeti naših doktora, sve možemo i eliminirati osim uzrujavanja, to nam ide najteže, jer smo okruženi svakodnevnom borbom za preživljavanje, smijeh i fizička aktivnost je jedini izbor protiv stresa - emocionalno oslobađanje nakupljene negativne energije tijekom dana

    Komentar Ivan, 21/02/2012 9:04am (9 years ago)

  • Izražavanje emocija dovodi do imunoloških promjena koje su povezane s pozitivnim zdravstvenim ishodima i to s pouzdanim smanjenjem aktivnosti autonomnoga živčanog sustava, povećanjem NK stanične aktivnosti i promjenom reaktivnosti na mitogene. Potiskivanje emocija povećava aktivnost autonomnoga živčanog sustava i služi kao kumulativni stresor te povećava vjerojatnost pojave psihosomatskih bolesti ali i ostalih bolesti. Rezultati velikog broja istraživanja upućuju na očiglednu važnost izražavanja emocija i suočavanja u percepciji zdravlja.

    Komentar Marija, 21/02/2012 9:00am (9 years ago)

  • šetnja prirodom najbolji lijek za puno zdravstvenih tegoba, ja planinarim

    Komentar Jasna, 12/10/2011 9:06am (9 years ago)

RSS feed za komentare ove stranice | RSS feed za sve komentare

Komentiraj


Napomena:
Poštovani/a zahvaljujemo se na Vašem komentaru. Vaš komentar će biti objavljen nakon odobrenja urednika.